Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina B
06.09.2013 18:00 CET
1 : 2
(0:1)
Stadión:
Eden Aréna, Praha

Reportáž

Češi nestačili na Arménii, jejich sen o MS se pomalu rozplývá

Michal Bílek se patrně s reprezentací hned na první pokus mezi světovou smetánku nepodívá. Může za to dnešní šokující prohra s Arménií, kterou zařídil Ghazarjan až ve třetí minutě nastavení. Češi nyní zřejmě budou muset bodovat nejen v Bulharsku, ale i na půdě vicemistrů Evropy z Itálie...

Češi přitom do důležitého utkání nevstoupili špatně. Uvedli se pár svižnými výpady a již do první patnáctiminutovky stihli vtěsnat dvě slibné příležitosti. Nejprve Jiráček dobře číhal na malém vápně, Gebre Selassieho přízemní centr už ale lovil zpoza sebe, místo aby jej pustil Kozákovi. A potom Rabušic neuvěřitelně zahodil tutovou šanci - ačkoliv mu ve 14. minutě pod nohy mu lehali hned tři Arméni, pořád měl libereský forvard po Berezovského vyboxování trefit tyčemi vymezený prostor.

Arménie mezitím neodkrývala vůbec nic ze svého potenciálu - vepředu se obávaní hráči jako Mchitarjan či Özbiliz pohybovali těžkopádně a bez sebevědomí. Druhý jmenovaný navíc zřejmě kvůli zdravotním problémům opustil hrací plochu již po 28 minutách. Přesto to pro český nároďák paradoxně neznamenalo méně nebezpečí. Uplynulo totiž jen pár sekund a hosté šli senzačně do vedení. Kadlec těsně za hranou šestnáctky zbytečně míč soupeři a středopolař Mkrtčjan se záhy uvedl patrně životní ranou z dobrých 25 metrů. Čech se po tak precizní střele do pravého horního růžku natahoval marně.

Nezaujatý divák si zřejmě nemohl přát vidět krásnější první inkasovanou branku české reprezentace v Synot Tip Aréně; ovšem ten český by si určitě dovedl představit přinejmenším příhodnější okamžik. Takhle se až do přestávky pokračovalo v docela dobře převráceném rytmu: Arménů bylo rázem plné hřiště, domácí byli očividně zaskočeni a z tohoto srabu se ještě řádnou dobu nevymanili.

Ihned po obrátce to totiž nebylo o moc lepší. Na zadní tyči číhající Movsisjan brzy mohl trestat chvilku české nepozornosti, přičemž Češi - jmenovitě Hušbauer s Rosickým - se soustředili raději na sbírání žlutých kartonků. A když už se k další velké šanci se štěstím dostal Rabušic, naložil s ní podobně bídně jako posledně.

Záhy proto vystřídal ve prospěch Kadlece, s čímž ale razantní změna rovněž nepřišla. Jediným štěstím domácích vlastně bylo, že Ghazarjan v 58. minutě raději takříkajíc "přisvítil", místo aby zachoval chladnou hlavu a nikým neobsazen z levé strany prostě prostřelil Čecha. Čeští fotbalisté se postupně dál a dál nořili do bahna plného frustrace, jako by akorát čekali na zázrak. Ten konečně přišel po 70 minutách, když Rosický z 20 metrů natáhl a za přispění Harojanovy teče odrazil svůj projektil od břevna těsně za čáru.

Posléze navíc záložník Arsenalu jako správný kapitán táhl veškeré úsilí bílých dostat se do takřka povinného vedení, přesto to byli Arméni, kdo se málem opět dostal do výhodnější pozice. Mohlo za to Gebre Selassieho zajančení a metry odkrytého prostoru pro Movsisjana, proti němuž Česko zas a znovu podržel Čech. Z českého soudku to dále byla už jen Rosického slabší střela, se kterou si hravě poradil Kasparov, záskok za zraněného Berezovského; potažmo Gebre Selassieho přizvednutá rána z výhodné pozice.

A když si ani hlavičky Kadlece se Sivokem nenašly cestu pod břevno arménské klece, přišel symbolický úder na druhé straně. Hostující brejk sice Ghazarjan po přistrčení Movsisjana zakončil, ani nevěděl jak, ale na to se historie ptát nebude. Češi jsou takto se značnou pravděpodobností ze hry o vstupenku na MS 2014.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1314)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele