16. kolo
17.12.2023 17:05 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Amine Harit (© AFP)

Aubameyang si upevnil pozici nejlepšího nahrávače. Clermont se proti Marseille probral pozdě

Utkání 16. kola Ligue 1 zvládli lépe fotbalisté Marseille, kteří na vlastním trávníku porazili Clermont 2:1. Vedení se po necelé půlhodině hry ujali Olympionici, když Michael Murillo zužitkoval již sedmou asistenci Pierre-Emericka Aubameyanga v ročníku. Krátce před odchodem do kabin navýšil skóre Amine Harit, jenž se v nejvyšší francouzské soutěži prosadil poprvé od dubna loňského roku. Domácí si i přes zhoršený výkon po změně stran připsali čtvrté vítězství v řadě, které je posunulo na šestou příčku. Hosté se naopak neodlepili ze dna tabulky, kam se propadli kvůli pětizápasové sérii bez výhry.

Olympique sice v týdnu prohrál v Evropské lize na hřišti Brightonu 0:1, i přesto si však zajistil postup do play off alespoň z druhého místa. V Ligue 1 hráči Marseille najeli na vítěznou vlnu, která se natáhla na tři střetnutí v řadě, přičemž ve dvou z nich ani neinkasovali. Velkou zásluhu na tom měl Aubameyang, jenž ve zmíněných duelech nastřílel čtyři góly, k nimž si připsal i tři asistence. Na jeho formu se nyní musela připravit obrana Clermontu.

Ve 23. minutě právě tento muž zvedl diváky ze sedaček akrobatickým zakončením nůžkami. Zabránit gabonskému šikulovi ve vstřelení branky se sice i díky dorážejícím bekům Les Lanciers podařilo, "kanadský bod" si však bývalý hráč Chelsea, Barcelony či Arsenalu připsal i tak. Tři minuty po pokažených nůžkách se díky jeho lobu za domácí defenzivu dostal k balonu panamský bek Murillo a tváří v tvář Morymu Diawovi nezaváhal. Les Olympiens se před změnou stran dočkali pojišťovací trefy, nenápadnou střelu z otočky Ilimana Ndiayeho vyrazil Diaw přímo k noze Harita, který skóroval prakticky zadarmo.

Situace se nečekaně zdramatizovala v 58. minutě, kdy vůbec první přesná střela posledního týmu ligové tabulky prošla za záda Paua Lópeze. Druhý gabonský forvard na hrací ploše Jim Allevinah, který přišel na trávník teprve se změnou stran, si naskočil na rohový kop a nenápadnou hlavičkou do dolního rohu rozvlnil síť. Svěřencům Gennara Gattusa ve druhém poločase zjevně došla šťáva, jejich soupeř však útlumu pro vstřelení vyrovnávacího gólu využít nedokázal.

Marseille tak tříbodovým ziskem potvrdila ligovou formu. Oba celky mají na programu další ligové utkání 20. prosince. Olympionici vyzvou Montpellier, zatímco Clermont změří doma síly s Rennes.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele