základní skupiny - skupina F, 5. kolo
27.11.2018 21:00 CET
2 : 3
(2:2)

Reportáž

Skvělá podívaná s infarktovým závěrem. Šachtar vyloupil Hoffenheim a drží naději na postup

Reklama na fotbal - tak by se klidně dal označit duel Hoffenheimu s Šachtarem. Hosté brzy vedli o dvě branky, avšak domácí do poločasu srovnali. Po přestávce pokračovalo TSG i přes vyloučení v aktivní hře, jenže v závěru zajistil Doněcku vítězství Taison. Šachtar zůstává ve hře o postup, Hoffenheim již může vybojovat pouze Evropskou ligu.

Domácím chyběl letos velice produktivní útočník Joelinton. Jinak se však trenér Nagelsmann mohl spolehnout na všechny opory včetně českého reprezentanta Kadeřábka. Hosté vedle hráčů ukrajinského národního týmu, kteří se na podzim dvakrát utkali i s českou reprezentací, táhnou již tradičně Brazilci včetně kapitána mužstva Taisona.

Do první střelecké pozice se po pěti minutách hry dostal obránce ukrajinského týmu Ismaily, avšak gólman TSG Baumann míč u tyče bez potíží zkrotil. Hoffenheim odpověděl rohovým kopem, po kterém pálil z voleje hodně nepřesně Schluz. Ve 14. minutě překonal Ismaily ve spolupráci s Taisonem pravou stranu obrany domácích. Následnou střelu obránce Šachtaru sice tečoval Nordtveit, avšak již nedokázal zabránit cestě kulatého nesmyslu do brány. Hosté se tak zásluou Ismailyho dostali do vedení.

Hned za minutu se Doněcku porařilo zvýšit vedení. Moraes vyslal do úniku Taisona, jenž svůj úprk chladnokrevně zakončil k tyči a k asistenci u první branky přidal i gól. Ze studené sprchy se mužstvo ze Sinsheimu vzpamatovalo jen dvě minuty po Taisonově zásahu. Belfodil skvělým pasem našel za obranou Kramariće, jenž přehodil vyběhnuvšího brankáře Pjatova a s trochou štěstí, jelikož míč se ještě otřel o tyč, snížil náskok soupeře.

Dvoubrankový náskok si mohl vzít Šachtar zpět ve 28. minutě. Na rohový kop Maycona si naskočil stoper Kryvcov a jen o fous minul Baumannovu svatyni. Hoffenheim v závěru poločasu zabral a pět minut před přestávkou se dočkal vyrovnávací trefy. Kadeřábkův centr z pravé strany nedokázala obrana hostů odvrátit do bezpečí, načež se Zuberovi chytrou hlavičkou podařilo přelstít Pjatova, jenž možná zbytečně vyběhl z brány.

Do druhé půle vstoupili lépe domácí, kteří se postupnou kombinací snažili přelstít bránící Ukrajince. V 59. minutě však přišla pro TSG tvrdá rána. Szalai v rozmezí několika sekund dvakrát tvrdě fauloval protihráče. Za oba zákroky viděl od rozhodčího žlutou kartu, proto musel po udělení karty červené předčasně opustit hřiště. Hoffenheim tak dohrával zápas v deseti hráčích.

I přes početní převahu se hosté z Doněcka spíše bránili nebezpečným akcím soupeře. V 67. minutě se před pokutovým územím odhodlal ke střele Kramarić, avšak vypálil zhruba metr nad břevno. O dvě minuty později se do odraženého míče po závaru před Pjatovovou bránou opřel Zuber a parádním volejem trefil břevno. Chvíli na to se k ráně opět dostal Kramarić, jenže opět netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

I přes značnou pasivitu mohl Šachtar udeřit v 73. minutě. Moraes nachytal obránce Hoffenheimu v nedbalkách a jeho průchod obranou zastavil na poslední chvíli Kadeřábek, jenž srazil pokus útočníka hostů nad břevno. Za dalších pět minut si Ismaily vzpomněl na svoji gólovou akci z první poloviny střetnutí. Tentokrát si míč narazil s Dančenkem, avšak připraveného Baumanna nepřekonal.

V závěrečných minutách posílil domácí výběr střídající mladík Nelson. Hned v 80. minutě hledal Belfodila, kterého ještě obrana hostů ubránila, k míči se však dostal zcela volný Schulz, jenž ve vyložené šanci nepochopitelně minul. Krátce poté postupoval dopředu Kadeřábek, po jehož přihrávce zahodil obrovskou šanci sám Neslon.

Závěrečná desetiminutovka pokračovala ve zběsilém tempu též na druhé straně hřiště. Nejprve Taison rozezvonil tyč, načež Ismailyho v dalším výpadu po straně vychytal Baumann. V předposlední minutě trefil opět tyč Maycon, avšak v nastaveném čase našel Ismaily zcela volného Taisona, jenž zachoval klid a zbízka míč bezpečně uklidil do sítě. Šachtaru se tak v závěru podařilo uzmout tři body.

Autor: Ondřej Vaculík / onlajny.com, uefa.com

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
John Obi Mikel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

4:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
Bastaron

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
Liveral

Tak Nelson lehce zraněnej a asi nebude dneska ani na lávce, škoda. Jsem se těšil, že si ho konečně pustím v TV

Reagovat
HullCity

Šance na osmifinále je,ale taky bych byl radši za EL,kde máme víc šancí...1:1.

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně šachta

Reagovat
HullCity

Přesně,reklama na fotbal!! Dlouho jsem ale byl zklamaný,že i když hráli v 10,tak přesto domácí vypadali,že to oni dají branku.Až ke konci jsme je zatlačili,2 tyčky,skvělé zákroky domácího brankáře a pak ta branka Taisona!!! No,EL je hodně blízko a dokonce je šance i na postup ze skupiny!!!

Reagovat
andrew96

Výborný zápas. Šachtar dle mě nezasloužená výhra. Přestože hráli půlhodinu přesilovku, na hřišti nebyl poznat početní rozdíl. spíš začal Hoffenheim hrát ještě lépe. Ofenzivní hráči domácích hráli dobře až po finálku. Kadeř výborný výkon dopředu, v obraně to ale bylo horší, Ismaily měl na levé straně hodně prostoru, z čehož pramenily dva góly včetně rozhodujícího. Pro mě Ismaily hráč zápasu.

Tempo utkání zběsilé, hlavně ten závěr. Hoffe mohlo dát ve 2. poločase klidně 5 gólů, Šachtar zase zazdil 3 tutovky. Celkem kruté pro domácí, nakonec si asi nezahrají ani EL.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele