základní skupiny - skupina C, 1. kolo
18.09.2018 21:00 CET
3 : 2
(2:1)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Očekávanou galashow ovládl Liverpool. Rozhodl Firmino

To, co každý očekával, se stalo skutečností. Klenot dnešního programu Ligy mistrů, střetnutí dvou ofenzivních velkoklubů, to vlastně nijak jinak než krásnou pětigólovou přestřelkou dopadnout nemohlo. Vítězství 3:2 si zaslouženě odnáší Liverpool, který přehrával Paris Saint-Germain až na krátké pasáže celý zápas - rozhodujícího zásahu se však dočkal až v nastaveném čase.

Liverpool ve velkém stylu do zápasu už vlétl a dal jasně najevo, že ligová forma není žádná náhoda. Už v první desetiminutovce Reds kopali šest rohů a zavřeli PSG před jeho šestnáctkou. Do ní vysílali jeden centr za druhým - nebezpečně střílel Van Dijk, jehož ránu musel Areola vyškrábnout z šibenice. Ofenzivu domácích řídil kromě Salaha i James Milner, který taky francouzského gólmana prověřil povedeným pokusem.

Hrálo se ale nahoru dolů a ani Alisson Becker si na druhé straně nemohl dát dvacet. Po čtvrthodině hry se do míče ve vápně opřel Neymar a jeho krajan v brance Liverpoolu musel být hodně pohotový - tím spíš, že se k dorážce dostal Cavani. Francouzský šampion se začal dostávat do hry a nebýt dobrého obranného zákroku Gomeze, dostal by se Neymar sám před bránu.

Jenže obraz hry se zase zbarvil do ruda. Ve třicáté minutě Robertson skvěle nacentroval z levé strany, Thiago Silva na vysoký míč nedosáhl a Daniel Sturridge hlavou otevřel skóre. O pět minut později bylo v kotli domácích ještě veseleji - Mbappé ve velké šanci těsně přestřelil, a protože vzápětí ve druhém čtverci podrazil Bernat Wijnalduma, kopala se penalta. James Milner si precizně proměnil a bylo to už 2:0.

Jenže tenhle zápas byl zkrátka dlouho dopředu určený k všeobecnému nadšení, a tak se ještě do přestávky čistě logicky utrhnul s velmi povedeným volejem Thomas Meunier a Alisson zůstal jen přikovaný na brankové čáře. Nejistý Robertson, od nějž se k obránci PSG míč odrazil klopil hlavu k zemi, jeho tým přesto odcházel do kabin v lepší pozici.

Paris Saint-Germain z gólu do šatny vůbec netěžil a byl to zase Liverpool, kdo zpočátku poločasu udával tempo. To bylo v prvních minutách trochu svázanější, dokud se anglický celek nezlepšil na přihrávce a nezačal předvádět opravdu pohledný kombinační fotbal. Ten málem stál i za třetím gólem Liverpoolu, ale Salahův zásah nakonec nebyl uznán, protože Sturridge zajel do míče a brankáře Areoly příliš zostra.

Než se střelec první branky odebral na lavičku a vpustil do hry hrdinu Firmina, mohl ještě jednou skórovat sám, ale do centru Alexander-Arnolda se hlavou nepoložil zrovna dokonale. Kloppovi svěřenci toužili přidat definitivní tečku a nebyl daleko. Deset minut před koncem Mané přehodil Kimpembeho a překonal i Areolu, ale z úhlu těsně minul.

Vzápětí Salah ztratil balón na vlastní polovině, Neymar míč dotáhl až do vápna, no a tam ho pohotově vpálil do sítě Kylian Mbappé. Deset minut do konce a náhle byl zápas zase úplně otevřený. Rozhodnout mohl Draxler, ale jeho ránu zblokoval Van Dijk.

A na samém sklonku utkání se ukázalo, kdo chtěl tři body víc. Liverpool spustil závěrečný tlak a i díky chybě Mbappého se nakonec dočkal. Firmino si vzal balón na rohu vápna, rychlou kličkou se zbavil Marquinhose a křížnou ranou vystřelil svému týmu cenné vítězství 3:2.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (688)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele