základní skupiny - skupina E, 1. kolo
14.09.2016 20:45 CET
1 : 2
(1:2)

Reportáž

Spurs před rekordní návštěvou selhali, výhru slaví Monako

Více než pětaosmdesát tisíc diváků se ve slavném Wembley přišlo podívat na úvodní utkání Tottenhamu Hotspur v Lize mistrů proti Monaku, ovšem vyjma hloučku hostujících fanoušků odcházeli zklamáni. Spurs totiž pykali za chyby z první půle, jež hosté přetavili ve dvougólové vedení. Gólem do šatny ještě dal domácím naději Toby Alderweireld, ovšem pevná monacká obrana dále odolala všemu, co na ni Kohouti zkusili, a odváží si velecenné vítězství 2:1.

Mauricio Pochettino před zápasem tvrdil, že kvalita Premier league je na tak vysoké úrovni, že by jeho tým neměl mít z Ligy mistrů žádné obavy. "Hrát proti Monaku je stejně tak náročné jako hrát proti Stoke," prohlásil argentinský kouč v kontextu nedávné suverénní výhry Spurs 4:0, jenže knížecí klub rozhodně tuto nastavenou laťku přesáhl.

Úvodní desetiminutovka ještě z pohledu domácích vypadala slibně, ovšem chyba Lamely ve středu hřiště dala na přelomu čtvrthodiny hry možnost Bernardu Silvovi, který ji perfektním křižným zakončením přes stínujícího Vertonghena beze zbytku využil. Zaskočení Spurs navíc patnáct minut nato zaspali podruhé, když Sidibého centr zleva způsobil v pokutovém území chaos a míč se odrazil k volnému Thomasi Lemarovi. Dvacetiletý záložník, který se na hřiště podíval z lavičky jako náhrada za zraněného Dirara, se s ničím nerozpakoval a prudkou ranou pod břevno propálil zblízka bezmocného Llorise.

V zaplněném Wembley bylo rázem o poznání tišeji a probudit se mohlo až v druhé minutě nastavení, kdy rohový kop Lamely uklidil do sítě ráznou hlavičkou Toby Alderweireld. Hned záhy mohli Spurs dokonce srovnat, ovšem Alli na další pas Lamely těsně nedosáhl.

Po změně stran Mauricio Pochettino sáhl k očekávanému nasazení Moussy Dembélého místo nevýrazného Sona a i díky tomuto posílení zálohy Spurs začali svého soupeře pevně svírat na vlastní polovině. Monako však tlaku domácích bez větších potíží odolávalo a jedinou opravdovou chvíli hrůzy si hosté prožili, když rozhodčí před rozehráním jednoho z mnoha rohových kopů Spurs ukázal Fabinhovi žlutou kartu za stažení Alliho. Obavy z možného odpískání pokutového kopu ale byly liché, neboť míč v tu chvíli nebyl ve hře, a tak ani s příchodem sedmdesáté minuty se diváci ve Wembley kýženého vyrovnání nedočkali.

Pomoci se závěrečným tlakem přišly na trávník i letní posily Vincent Janssen s Moussou Sissokem, ovšem brankář Subašić odolal jak při ráně Alliho, tak i šanci Kanea, který si měl v zakončení z vyložené pozice u značky pokutového kopu rozhodně počínat lépe. Monaku se však s blížícím koncem základní hrací doby dařilo nabourat převahu Kohoutů a po dlouhé chvíle se hrálo k nevoli domácích příznivců blíže k Hugovi Llorisovi než monacké brance.

Vyrovnání mohla zničehonic zařídit právě dvojice Janssen - Sissoko, jenže první jmenovaný poslal francouzskému reprezentantovi příliš dlouhou přihrávku, kterou vyběhnuvší Subašić stačil bezpečně odpálit do bezpečí. Když pak s ránou z voleje neuspěl ani Alli, museli se Spurs smířit s porážkou 1:2, zatímco Monako pokračuje ve své výtečné formě.

Autor: Martin Kantor / theguardian.com

Komentáře (357)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele