základní skupiny - skupina H, 5. kolo
25.11.2014 20:45 CET
0 : 1
(0:0)
Stadión:
Arena Lviv, Lvov

Reportáž

Šachtar Doněck - Athletic Bilbao 0:1

Athletic překvapil a udělal důležitý krok ke třetí příčce a postupu do Evropské ligy, když na Ukrajině vyválčil těsnou výhru 1:0. Šachtar si naopak ve lvovském azylu připsal první porážku v letošním ročníku LM. Po bezbrankové první půli rozhodl 22 minut před koncem o výsledku obránce Mikel San José.

Domácím nakonec prohra vadit nemusela, díky triumfu Porta v Borisově (3:0) totiž postoupili mezi nejlepších šestnáct i tak; pouze už nemají šanci urvat první příčku, kterou si rezervovali Portugalci. Naopak Athleticu stačí v závěrečném domácím duelu s běloruským soupeřem neprohrát a může se těšit na jarní boje v Evropské lize.

Porto sehrálo svůj zápas už v podvečer a hráči Šachtaru tedy věděli o svém postupu už před výkopem - a na hřišti to vypadalo, jako by jim tato jistota vzala chuť skutečně bojovat. V prvních pětačtyřiceti minutách se diváci v ochozech převážně nudili, a přestože domácí po změně stran zvýšili tempo, nakonec se museli sklonit před první San Josého trefou v probíhající sezoně.

Letošní devízou Šachtaru je především skvěle fungující útok - v posledních sedmi zápasech vsítili svěřenci Mircey Lucescua celých 25 (!) branek - a také dnes bylo jasné, že toto mužstvo je stavěné na ofenzivní hru. Tedy alespoň v náznacích. Alex Teixeira se v úvodu dvakrát pokoušel prosadit sólo, gólman Gorka Iraizoz však odolal, a Athletic s přibývajícími minutami herně rostl a rostl.

San José byl výraznou postavou na hřišti už předtím, než se stal jediným střelcem; jeho přítomnost při standardních situacích znamenala velké nebezpečí, stejně jako skvěle sehraná, kompaktní záložní řada baskického týmu. Poločasový hvizd nicméně vytrhl hosty z koncentrace, avšak Šachtar své šance opět pouze zahazoval - tentokrát se provinili Douglas Costa a nejlepší střelec LM Luiz Adriano.

A potom už přišel rozhodující moment - v 68. minutě rozehrál Beňat přímý kop do vápna, na zadní tyči se k míči dostal San José a propasíroval jej do sítě. Otřesený Šachtar nicméně nesložil zbraně a zavřel soupeře do defenzivy, nicméně ta odolala a Baskové tak po celkově zodpovědném výkonu slaví klíčovou výhru. Proti BATE by doma v rozhodujícím klání neměli prohrát ani bez Carlose Gurpegiho, který se dnes vykartoval.

Autor: Dominik Zezula / uefa.com

Komentáře (25)

Přidat komentář
Infernoqt

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

tip 1...3:0

Reagovat
smazaný uživatel

0 - 2

Reagovat
HullCity

Jasně,stejně jakože Šachtar podcenil minule BATE...stačí bod a jsme v osmifinále,vlastně stačí aby ti vaši sráči ztratili a máme postup.2:0 pro "domácí".

Reagovat
smazaný uživatel

Uklidni se, sráče si nech pro váš "brazilský" manšaft

Reagovat
HullCity

Postup tam je,takže co,alespoň máme šanci,že dostaneme týmy jako Real apod. + BATE ani EL nevybojuje,takže in your face akatek.

Reagovat
smazaný uživatel

No, ten výklep, co dostanete, bude pro mě uspokojivý....

Reagovat
HullCity

Lepší je dostat výklep v osmifinále LM,než skončit na 4.místě ve skupině s ještě už tak ostudným skore.

Reagovat
Tomtaf

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
EverlastD

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Šachtar je musí rozdrtit na kaši!

Reagovat
Sotuen

1:1

Reagovat
Talker

Bate má skore 2:22 a stejně je před Bilbaem

Reagovat
smazaný uživatel

Bate ma 3 body a Bibao 4 ,

Reagovat
Murtago

Bez motivace - bez bodů.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda toho výpadku, z týhle skupiny jsme měli jít dál

Reagovat
smazaný uživatel

ale no tak

Reagovat
smazaný uživatel

? Za normalnich okolnosti jsme na postup v klidu meli, nebejt prisernyho uvodu sezonu

Reagovat
PP

Doteď je mi záhadou, jak mohl nevidět brankový čárový sudí tu druhou, evidentně vloženou ruku do střely, která navíc zabránila goolu.. A proč se o tom v souhrnu nepíše??

Reagovat
smazaný uživatel

taky nepochopim no, ale dobrej zakrok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele