semifinále - odvety
13.05.2015 20:45 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Juventus remizoval v Madridu a postupuje do finále Ligy mistrů

Turínský Juventus po výhře z domácího duelu remizoval na madridské půdě a zajistil si postup do finále Ligy mistrů. Real tak může na obhajobu loňského triumfu zapomenout. Katem "Bílého baletu" se stal místní odchovanec Álvaro Morata, jenž k brance z prvního zápasu přidal i rozhodující trefu na stadionu Santiaga Bernabéua...

Do sestavy Los Blancos se po měsíci vrátil útočník Karim Benzema a právě Francouz se ocitl v první zajímavé situaci tohoto utkání. Propadl k němu Carvajalův centr, elegantně si poradil s bránícím Lichsteinerem, střela mu pak ale vůbec nesedla a branku Gianluigiho Buffona neohrozil. Na prahu 11. minuty se k přímému kopu z pětadvaceti metrů postavil kdo jiný než Cristiano Ronaldo, a když jeho lehce tečovanou ránu zastavila až vrchní síť brány, stadionem to jen tak zahučelo.

O první střelu mezi tři tyče se zanedlouho postaral hostující Arturo Vidal, jehož přízemní pokus zpoza vápna Casillase nepřekvapil. Další projektil ze střední vzdálenosti vyslal na Buffonovu svatyni Gareth Bale a zkušený gólman se musel blýsknout parádní robinzonádou.

Ve 23. minutě už však Buffon inkasoval. Chiellini ve vápně lehce škobrtl o nohu Jamese Rodrígueze, jenž neváhal upadnout a švédský sudí Eriksson odpískal pokutový kop. Ten s přehledem proměnil Ronaldo a nechal tak zapomenout na sobotní ligový neúspěch s Valencií. Svoji letošní jedenáctou trefu v milionářské soutěži mohl portugalský reprezentant přidat o pár minut později, po Benzemově přihrávce posadil na zadek Lichsteinera, sám před Buffonem ovšem ještě trochu nepochopitelně hledal lépe postaveného spoluhráče.

Svěřenci Carla Ancelottiho měli v první půli převahu a největší potíže dělali defenzivě Juventusu Ronaldo s Benzemou. Prve jmenovaný pálil po rychlém brejku levačkou těsně vedle, Benzemovo zakončení na přední tyč zase vytáhl na roh s vypětím všech sil výborný Buffon.

Po změně stran se "Stará dáma" začala více tlačit do zakončení a odměnou ji byl vyrovnávací gól. Marchisiův projektil ještě prosvištěl kousek mimo, v 58. minutě už se Juventus přece jen radoval. Přímý kop Pirla sice Casillas odvrátil do bezpečí, hosté však balón vrátili do pokutového území, Pogba vyhrál hlavičkový souboj a nehlídaný Alváro Morata z deseti metrů rozvlnil síť - 1:1! Talentovaný forward se tak znovu proti svému bývalému klubu dokázal prosadit.

Real mohl brzy odpovědět, míč po patičce Rodrígueze a centru Marcela doputoval až k Baleovi, velšský záložník ale v tísni nezamířil přesně. V těchto chvílích se hrál opravdu skvělý fotbal, nahoru dolů, akce střídala akci. Další tutovku zazdil Claudio Marchisio, kterého ke skórování vybídl Vidal, jenomže Casillas převedl vynikající zákrok. Na opačném konci hřiště se v několika příležitostech znovu zjevil Gareth Bale, dnes mu ale nebylo přáno.

Definitivní pečeť postupu Juventusu měl na kopačce Paul Pogba, mladý středopolař ovšem ve velké šanci vypálil pouze doprostřed brány, kde stál připravený Casillas. Třiatřicetiletý brankář poté podtrhl zmar domácích, když v poslední nastavené minutě při snaze zrychlit hru chybně vhodil aut a Real se k už k závěrečnému náporu nedostal. Královský klub tak letos zřejmě zůstane bez trofeje. Naopak Juventus ve finále vyzve favorizovanou Barcelonu.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (2827)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele