základní skupiny - skupina E, 6. kolo
10.12.2014 20:45 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Tottiho naděje končí, postupuje Manchester City

Manchester City to dokázal a zvítězil ve Věčném městě. Ačkoli se musel obejít bez Sergia Agüera nebo Vincenta Kompanyho, přesto si poradil s nevýraznými domácími. O góly se podělili Samir Nasri a Pablo Zabaleta.

Římané měli osud ve vlastních rukou. Proti favorizovanému Manchesteru City je čekala ale velmi náročná práce. A to přesto, že Citizens nemohli postavit svou největší hvězdu - argentinského střelce Sergia Agüera. Jeho místo zaujal českému divákovi známý Edin Džeko. Bosenského kanonýra podporoval zejména trojlístek Jesus Navas, Samir Nasri a James Milner. Domácí Vlci mohli nasadit Maicona, který má se City své zkušenosti. Tradiční místo v základu měl také kapitán Francesco Totti, kterého doplňoval Gervinho a ve formě hrající Adem Ljajić.

Jako první se do zajímavé dostávalo AS. Gervinho vyvezl míč po straně, nahrál Miralemu Pjanićovi a mladý záložník mu okamžitě vrátil. Gervinho ale svým pasem našel jen bránícího Martina Demichelise. Po krátkém intermezzu v podání Citizens se AS opět dostalo k míči a obrovskou šanci spálil José Holebas. Zkušený řecký bek si naběhl před Hartovu svatyni, dostal pas od Tottiho a po krátké "zasekávačce" pálil. Brankáře Joea Harta ale neprostřelil!

Oba celky se od začátku činily, aby dostály téměř elektrizující atmosféře ve Věčném městě. Gervinho má Premier League co vracet, ale je to spíše sprinter než zakončovatel. Rána někdejšího hráče Arsenalu mířila hodně mimo. Také brankář Morgan De Sanctis měl dost práce. Zkušený veterán ale nezopakoval chybu proti Sassuolu a ránu Milnera vyrazil. Kulatý nesmysl se rázem dostal ke Gervinhovi, který s ním u nohy udělal pár kroků a ostře vypálil. Těsně vedle tyče.

Až deset minut před odchodem do šaten se Radja Nainggolan dostal k přesnému pasu na Gervinha. Ten udělal to, co umí nejlépe. Vzal si míč a nechal nejbližší obránce za sebou. Pálil ale nepřesně. Na druhé straně se k míči ve vápně dostal zkušený James Milner, ale v náběhu nepřekonal pozičně zdatného Morgana De Sanctise. Manchester v tuto chvíli musel skórovat, chtěl-li postoupit.

Ani úvod druhé půle neznamenal přílišnou aktivitou na té či oné straně. Manchester City se sice s přibývajícím časem tlačil stále více před vápno Giallorossi, ale brankář Morgan De Sanctis neměl mnoho práce. Velký šok pro celé Olimpico ale zprostředkoval Samir Nasri. Tak dlouho hráči AS spoléhali na remízový výsledek, až je hosté potrestali. Krásná rána Samira Nasriho opřená o tyč udělala jasnou čáru přes římský rozpočet - 1:0.

AS pochopilo, že spoléhat se na remízu byl špatný krok. Doplácelo ale na italskou mentalitu, která velí "safety first". Rozhýbat strnulou rozehrávku AS se pokusil vypálit, ale brankář Je Hart si poradil. Později se do zajímavé šance dostal Adem Ljajić, ale ztroskotal na brankáři Hartovi. Srbský útočník následně střídal a nebylo divu, že byl frustrovaný. Ostatně stejně jako celé AS. Zajímavá standardní situace ve prospěch AS pokračovala k řeckému stoperovi Manolasovi, ale jeho hlavičku zastavila tyč!

Z opakovaného rokového kopu se snažil míč do brány dostat také střídající Destro, jenž nahradil ikonického Francesca Tottiho. Neuspěl. Ostatně stejně jako celé AS. Závěr zápasu se ze strany AS obešel bez aktivity, nápadu i koncepce. Pochmurný večer pro fanoušky AS dokonal Pablo Zabaleta, který si naběhl do vápna a prostřelil nedůrazného Manolase i De Sanctise - 2:0. Frustrovaní domácí dnes až příliš spoléhali na remízu. Nakonec se jim ale sázka na nulu nevyplatila a Manchester City zaslouženě postupuje právě na úkor zoufalých Vlků.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (593)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele