základní skupiny - skupina D, 5. kolo
26.11.2014 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Arsenal přehrál mátožný Dortmund 2:0 a postupuje

Nic víc si londýnský Arsenal nejspíš ani přát nemohl. Po ligových nezdarech z posledních týdnů svěřenci Arsena Wengera ovládali zápas s Borussií Dortmund od samého úvodu a na rozdíl od střetu s Manchesterem United svou aktivitu i podpořili dvěma góly.

Kvůli zranění Dannyho Welbecka nastoupil na hrotu Arsenalu Yaya Sanogo, což se hned v druhé minutě ukázalo jako skvělý tah. Francouzský útočník si totiž na hranici šestnáctky šikovně vyměnil míč s Cazorlou a i díky hraničnímu ofsajdovému postavení zvládl pohotovou ranou mezi Weidenfellerovy nohy svou vůbec první brankou v červeném dresu poslat domácí do nečekaně brzkého vedení 1:0. Rozjívený Sanogo následně v deváté minutě málem přidal hned trefu číslo dvě, ovšem tentokrát nedokázal svůj pohyb patřičně sladit a nechal si výslednou střelu z úniku zablokovat dortmundskou obranou.

Až v devatenácté minutě se do první vážnější šance dostali i zakřiknutí hosté. Piszczekův skvělý centr proletěl celou šestnáctkou Arsenalu bez jediné teče, přičemž na zadní tyči ve skluzu na míč jen těsně nedosáhl Ciro Immobile. Utkání se od té chvíle vyrovnalo a oba celky se střídaly v držení míče bez většího ofenzivního úspěchu. Až šest minut před koncem se znovu pořádně zablýsklo před brankou Kanonýrů, ovšem domácí trojka Emiliano Martínez skvěle zneškodnil pohotovou ránu Mchitarjana. Do šaten se tak odcházelo za stavu 1:0.

Po změně stran sice Dortmund zpočátku ovládal střed hřiště, ovšem víc než chabou střelu Mchitarjana z nabytého tlaku nevytěžil. To Kanonýři pořádně hrozili z každého výraznějšího protiútoku. Alexis nejprve přízemní ranou z hranice šestnáctky protáhl Weidenfellera a Oxlade-Chamberlain několik minut nato krásným volejem ke smůle domácích napálil břevno. Přesto neproměněné šance Arsenal nemusely dlouho mrzet. V sedmapadesáté minutě se totiž další Alexisova střela zpoza vápna ujala, když parádně zapadla za Weidenfellerova záda na zadní tyč. Asistenci si znovu připsal aktivní Cazorla.

Jürgen Klopp v tu chvíli na nic nečekal a dvojím střídáním v podobě příchodu Kagawy s Ramosem se pokusil oživit skomírající šance Borussie na jakýkoli bodový výdělek. Okamžitý výsledek to však nepřineslo a Arsenal si v poklidu hlídal dvoubrankové vedení, které se stále snažil i navýšit. Oxlade-Chamberlain ovšem z úhlu prudkou ránu namířil nepřesně. V druhé minutě nastavení málem alespoň snížil střídající Ramos, jenže Martínez jeho ránu doprostřed brány dokázal reflexivně vyrazit nohou a udržel tak čisté konto. Arsenal díky výhře 2:0 definitivně postupuje do jarní fáze Ligy mistrů a dokonce i trochu zdramatizoval možný boj o výhodnější první místo.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (578)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele