základní skupiny - skupina F, 1. kolo
18.09.2013 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Oslabený Dortmund nestačil na Neapol a odjíždí s prázdnou

Mnohými předpovídaná útočná podívaná se na Stadio San Paolo nekonala - Borussia Dortmund záhy inkasovala, následně přišla o vykázaného kouče Jürgena Kloppa, zraněného Matse Hummelse a vyloučeného Romana Weidenfellera. Neapol po obrátce zvýšila vedení a i přes konečnou zápletku si zapisuje cenné tři body.

Oboustranná taktická bitva se postupem času přetransformovala na převahu Partenopei, kteří si rychle vyměňovali mičudu z kopačky na kopačku a případnou ztrátu okamžitě kompenzovali bleskovým návratem do obranné ulity. Přes tu se Borussia dostávala jen velmi těžko a logicky se tak zaměřila na rychlé protiútoky, ovšem ani tudy cesta pro BVB nevedla.

Premiérový střelecký pokus si po jedenácti minutách zapsal Inler, ale zpoza šestnáctky vymezený prostor nenašel. O poznání více jedu v sobě skrývala rána Insigneho, kulatý nesmysl však na zadní tyč o fous neusměrnil! A do třetice musel před nabíhajícím Higuaínem zasahovat Weidenfeller. Bývalý šutér madridského Realu byl očividně při chuti a za pár chvil se po překonání Hummelse užuž hnal na strážce dortmundské branky - doslova za minutu dvanáct ale zasáhl Subotić!

Schwarzgelb o sobě dali vědět až zásluhou Sahina, jeho nedůrazný pokus však Reinu nevylekal. Ve 25. minutě však Reus fantastickým pasem vyslal ke zteči Lewandowskiho, ten ale z bezprostřední blízkosti na skvěle reagujícího Reinu nevyzrál a úspěchem neskončila ani následná dorážka Reuse! Za čtyři minuty se poté znovu osvědčilo známé pravidlo: Zúñiga z volného přímého kopu našel ve vápně hlavu Higuaína, který se prosadil přes nedůrazně bránícího Schmelzera a nekompromisní hlavičkou otevřel skóre - 1:0! Tou dobou už na hřišti figuroval i ošetřený Subotić.

Během následujících chvil rozehrával Reus (společně se Sahinem) hned několik standardních situací, ovšem ani z jedné se strážci domácí branky vrásky rozhodně nepřidělaly. Insigne pak na opačné straně našel z volného přímého kopu opět Higuaína, argentinský reprezentant ale tentokráte tři tyče z hranice penalty netrefil. Těsně před koncem poločasu musel ze hřiště odejít zraněný Hummels (zadní stehenní sval), jehož na hrací ploše nahradil Aubameyang.

Tím však zajímavé momenty prvního dějství rozhodně nekončily... První nastavená minuta přinesla dlouhý míč pro Higuaína, jenž předběhl vracejícího se Bendera a následně už měl před sebou pouze Weidenfellera, který na nic nečekal a riskantním vyběhnutím se pokusil domácímu útočníkovi balón odebrat, to se mu však mimo vápno podařilo jen za pomoci rukou a sudí Proenca tak musel chtě nechtě ukázat červenou kartu! Náhradního brankáře Langeraka, jenž se musel ihned činit proti standardce Higuaína, musel na trávník pustit Blaszczykowski.

Výše zmíněné střídání tak znamenalo logickou změnu postů - Sven Bender se zasunul vedle Subotiče do středu obrany a na pozici defenzivního záložníka tak zůstal Sahin. Oslabený Dortmund se zaměřil především na pevná zadní vrátka a k tomu čekal na příležitosti k brejkům. Těch se však mnoho nenabízelo, naopak z ničeho nic pálil Higuaín, ale nemířil mezi tři tyče.

Skvělý výkon předváděl hbitý Lorenzo Insigne, který svým centrem přidělal obraně BVB velké zmatky, mičuda se nakonec odrazila od Schmelzera k Hamšíkovi, další nebezpečí se však pro žlutočernou ekipu nekonalo. Po hodině hry ukázal své rychlostní předpoklady Aubameyang, jenž předběhl obránce a následně servíroval míč Reusovi, ten ovšem do vymezeného prostoru nezacílil. Za dalších pár minut bylo definitivně jasno: Insigne se postavil ke standardce z dobré pozice a skvělou ranou do šibenice nedal čerstvému strážci hostující branky naději zasáhnout - 2:0.

Krátce nato mohlo být o napětí znovu postaráno, Aybameyangova výstavní střela z velké dálky ale zaťukala pouze na břevno neapolské branky, překvapený Reina by na kožený nesmysl pravděpodobně zasáhnout nedokázal! Reakci si připravila dvojice Insigne - Higuaín, druhý jmenovaný však nedůrazným pokusem našel jenom připraveného Langeraka. Stejným výsledkem skončila i snaha Mertense a před druhou brankou neslavil úspěch pro změnu Hofmann.

Tři minuty před koncem řádné hrací doby bylo překvapivě zaděláno na drama: Reus poslal do vápna střílený centr, který si do vlastní branky srazil Zúñiga a ještě tak oživil dortmundské naděje - 2:1! Hned vzápětí mohlo být pro hosty ještě lépe, Reus ovšem z volného přímého kopu na Reinu nevyzrál a ve zbývající časové dotaci už se ani pro jednu stranu nic dalšího neudálo.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (670)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele