základní skupiny - skupina D, 3. kolo
23.10.2013 20:45 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Plzeň nepřekvapila a odjíždí z Mnichova s pětigólovým výpraskem

Úřadující český mistr ve slovutné Allianz Areně, navzdory obrovské převaze Bayernu, relativně dlouho držel bezbrankový stav, ovšem posléze sám penaltou domácí mužstvo "posadil na koně". FCB potom Viktorii na cestu přibalil nepopulárního bůra!

Bavorský vládce lavičky Pep Guardiola měl možná až překvapivě mnoho práce se složením defenzivní řady, neboť se musel obejít bez zraněného Danteho (tržná rána na kotníku) a distancovaného Boatenga. Do středu obrany se tak vedle obvyklého náhradníka van Buytena postavil Contento, jehož prioritním umístěním je pozice levého krajního beka.

Plzeňská ekipa od posledního vystoupení na půdě nejprestižnější evropské klubové soutěže rovněž představila dvě změny: Čišovský s Limberským se vrátili do základní sestavy na úkor o poznání ofenzivnější dvojice Kovařík - Bakoš. Střed zálohy ještě vyztužil Procházka.

Ani to však mnichovský válec nezastavilo. Hned záhy rozehrával volný přímý kop Alaba a Kozáčik měl plné ruce i nohy práce, aby jeho pokus vytěsnil na rohový kop. Další ostrou ránu na branku vyslal Kroos, slovenský brankář si ale znovu věděl rady a Mandžukić poslal hlavou odražený balón nad prostor tří tyčí! Další neúspěšné střelecké pokusy si zapsali Robben a Kroos.

Tlak domácí ekipy však neustále sílil a bylo víceméně pouze otázkou času, kdy se změní číslice na ukazateli skóre. Avšak to se překvapivě dlouho nedařilo... S pomocí tak musel přispěchat Hubník, který nedovoleným zákrokem ve vápně jasně poslal k zemi pronikajícího Robbena, jenž si o penaltu doslova a do písmene řekl! Odpovědnost vzal na sebe překvapivě Ribéry a přízemní ranou k levé tyči nekompromisně zavěsil - 1:0! Od tohoto momentu se zdálo být rozhodnuto. Pojistku mohl navíc hned vzápětí přidat Mandžukić, Kozáčik byl ale u bližší tyče připravený.

Naprosto kardinální chyby se potom hostující obrana dopustila při dalším z mnoha rohů, po kterém Robben na malém vápně posadil míč na hlavu zcela neobsazeného van Buytena, tomu ale překazil radost neuvěřitelným reflexem Kozáčik! Po půlhodině hry se do zajímavého pokusu opřel Schweinsteiger, ani jemu však nebylo přáno. Viktoria se ani s přicházejícím časem nemohla prosadit a mnichovská defenzivní vozba tím pádem mohla zůstávat bez stresu.

Možná i kvůli nedostatku obranné práce se proto David Alaba vydal na ofenzivní výlet, před šestnáctkou si následně vyměnil míč s Mandžukičem a přízemní ranou k tyči zvýšil na 2:0. Opakovaně to zkoušel nezastavitelný Robben, ovšem holandský křídelník nemohl nalézt recept na bývalého strážce branky pražské Slavie a rovněž Sparty. Úspěch nemohl slavit ani Kroos.

Jednoznačná převaha Bavorů se naplno projevovala i po obrátce. Dobrou možnost měl Schweinsteiger, ovšem prostor ohraničený třemi tyčemi hledal marně. Hned z další akce už se skóre ale přeci jen měnilo: Ribéry se po skvělé kombinační akci efektně zbavil dvojice strážců a následně chytrým lobem překonal vyběhnuvšího Kozáčika - 3:0. Kapitána Lahma na trávníku nahradil Götze a právě bývalá opora BVB ihned po svém nástupu oslovila Schweinsteigera, který se bleskově otočil, načež mohl hostující brankář opět lovit kulatý nesmysl ze sítě - 4:0!

Mario Götze byl, podobně jako ve víkendovém utkání s Mainzem (tři asistence), hodně při chuti, avšak nebylo mu přáno, když z úhlu pocuchal míčem jen horní tyčku dortmundské svatyně! Na hřiště se podíval i letos ne tolik využívaný Claudio Pizarro a právě peruánský kanonýr zamířil jen do připraveného Kozáčika. Definitivní slovo přišlo od FCB během první minuty nastavení, kdy Robben na zadní tyči oslovil Götzeho, jenž z bezprostřední blízkosti nekompromisně zavěsil a dokonal tím potupného bůra - 5:0. Viktoria má před domácím mačem o čem přemýšlet...

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (809)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele