základní skupiny - skupina E, 6. kolo
05.12.2012 20:45 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Juventus uspěl v Doněcku a postupuje z první příčky

Juventusu se obnovená premiéra v Lize mistrů zatím výborně daří. V obtížné skupině sice nezačal nejlépe, ale nakonec se stává lídrem skupiny. K tomu mu pomohly tři body z Donbass Areny. Juventus doprovodí do vyřazovacích zápasů Šachtar Doněck.

Před zápasem byla postupová matematika víceméně jasně daná - Juventus nesměl prohrát, chtěl-li postoupit. A domácí Šachtar si chtěl pohlídat první místo, to znamená lepší výchozí pozici do losovacího procesu. Co se týká základních sestav, oba týmy postavily asi to nejlepší, co měly k dispozici.

Za Šachtar nemohl nastoupit například Luiz Adriano, kterého nahradil Eduardo. Juventus se musel obejít bez Claudia Marchisia. Jeho místo zaujal Paul Pogba. V útoku nastoupili Mirko Vučinič a Sebastian Giovinco. Nicklas Bendtner se nevešel ani na lavičku.

Velkou chybu vyrobil na začátku Andrea Barzagli, ale po jeho nepovedené nahrávce zpět na Buffona ještě stihl zasáhnout Bonucci. Obrana Staré dámy si zpočátku moc nerozuměla a domácí hráči pronikali před vápno hostí mnohem snadněji, než by bylo záhodno. Zaplněná Donbass Arena hnala své miláčky kupředu.

Pronikajícího Williana nepustil dál Chilan Arturo Vidal, který ale za zpomalení brazilského rychlíka vyfasoval žlutou kartu. V osmé minutě pro defenzivního hráče rozhodně nic příjemného. Švédský sudí Eriksson držel otěže zápasu pevně v rukou a například Kucherovi důrazně připomněl, že za faul se píská volný přímý kop. Andrea Pirlo z něj ale nic nevykouzlil.

Šance na reparát po Stěpaněnkově faulu dopadla o něco lépe, protože míč olízl ruku bránícího Fernandinha. Muž ve žlutém ale nepískl a nechal ve hře pokračovat. Po chvíli ne úplně vysokého tempa mohli hosté udeřit. Výborné krytí míče a tah na bránu předvedl Mirko Vučnič, který udržel balon u kopaček i přes dvojici obránců a nahrál jej nabíhajícímu Giovincovi. Malý útočník ale technickou ranou namířil míč těsně vedle Pjatovovy brány!

Objevily se hlasy, které říkaly, že si oba celky pohlídají bod a o výsledku je dopředu rozhodnuto. I když tento názor nezastávám, tak druhá část prvního poločasu těmto hlasům dávala jasně zapravdu. Ne že by byla nouze o zajímavé akce, ale nasazení obou týmů bylo téměř neviditelné.

Do druhé půle se už nepodíval domácí Eduardo, bývalého hráče Arsenalu nahradil Marko Devič. A mladík se okamžitě zapojil do kombinace, protiútok tří hráčů na dva hostující ale nezakončil nejlépe. Hráči Šachtaru se snažili zaskočit svého soupeře a málem se jim to i povedlo, když vypálil Teixeira. Tentokrát ale Buffona nepřekonal, i když jeho střela málem způsobila infarktové pocity mnoha fanouškům Bianconeri.

Po kombinaci Juventusu se k míči dostal na hranici vápna čekající Andrea Pirlo, obhodil si protihráče a zakončil, ale střelu italského veterána zastavila vnější tyč! A tempo zápasu začalo narůstat - na druhé straně pálil Mchitarjan, ale nemířil právě nejpřesněji.

Přesto padl gól. Možná ne úplně regulérní, ale i takové zásahy se počítají. U míče opět Vučinič a ten našel v ofsajdu stojícího Lichtsteinera. Sudí ale nepískal a tak akce pokračovala centrem před Pjatova. Obrana chybovala, čehož využil maličký Giovinco a pod jeho tlakem si Kucher vstřelil vlastní gól - 1:0 a v Londýně zavládlo zklamání.

Doněck ale mohl srovnat. Ratův centr mířil na Deviče, toho ale uhlídal Asamoah, od jehož stehna míč orazítkoval dokonce tyč! Následně míč odkopl Giorgio Chiellini. Vzrušené momenty pokračovaly, po Pjatovově nesmyslném vyběhnutí mohl před prázdnou bránu nahrávat černohorský kapitán Vučinič, ale obrana jeho akci na více pokusů zablokovala.

V této chvíli vedla Chelsea nad dánským Nordsjaellandem už 6:1. Ale ani to jí nestačilo. Život (a fotbal zvláště) je někdy dost nelogická záležitost, co říkáte? V Donbass Areně se toho moc nedělo, Juventus se snažil hlídat vedení a typicky po italsku nikam nespěchal.

Ani nastavený čas nic nezměnil, přestože se Šachtar snažil. Nicméně, Juventus velmi dobře bránil a po špatném začátku základních skupin nakonec vítězí. Do další fáze postupuje Stará dáma z prvního místa. Šachtar přišel o body, ale postup z druhého místa mu neunikne.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1154)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele