osmifinále - 1. zápasy
13.02.2013 20:45 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Dortmund přehrál Šachtar a v závěru vybojoval remízu 2:2

Borussia Dortmund navázala na podzimní výkony v nejprestižnější evropské klubové soutěži a na hřišti Šachtaru byla po většinu utkání lepším týmem, přesto hned dvakrát prohrávala, ovšem výsledné skóre 2:2 je pro žlutočernou družinu vysoce příznivé.

Tomáš Hübschman se nakonec přece jen stačil uzdravit a mohl se tak postavit na své tradiční místo do středu pole. Distancovaného Kučera nahradil ve stoperské dvojici Čyhrynskyj. Hostující kormidelník Jürgen Klopp dal oproti předpokládanému návratu Nevena Subotiče i nadále důvěru Felipemu Santanovi. Na levou stranu obrany se vrátil Schmelzer a zraněného Gündogana nahradil Sven Bender.

Očekávaný souboj odstartovala minuta ticha za oběti zříceného letadla, jež spadlo v Doněcku jen pár hodin před výkopem. Tento moment zřejmě domácí ekipu trochu poznamenal, neboť od prvního fouknutí do píšťalky se hrálo podle dortmundských not: Borussia byla hodně aktivní a vysunutým napadáním přiváděla Ukrajince do úzkých, sama pak využívala každé ztráty k rychlým výpadům do rozestoupené obrany.

Hned dvě nadějné střelecké pozice měl před sebou Blaszczykowski, ovšem ani jednou prostor branky nenašel. Volný přímý kop rozehrál Reus, ten ale pro změnu mířil jen do nachystaného Pjatova. Agilní křídelník pak v sedmnácté minutě našel od rohového praporku hlavu Hummelse, skvělý hlavičkář však nasměroval svůj pokus jen do břevna domácí svatyně! Reus vzápětí natáhl z velké dálky, ale na Pjatova si nepřišel. Na opačné straně pak z ničeho nic udeřilo: Santana se dopustil zbytečného faulu před pokutovým územím, což následně ze standardky dokonale potrestal kapitán Srna - 1:0.

Zakrátko nato mohlo po rychlém kontru udeřit podruhé, centr ale za minutu dvanáct odvracel pohotový Schmelzer! Odpověď si nachystal aktivní Blaszczykowski, ale nejdříve jeho střelu zlikvidoval domácí brankář, aby později polský rychlík prostor ohraničený třemi tyčemi nenašel. Do třetice už to však vyšlo: Kuba napodruhé oslovil ve vápně krajana Lewandowskiho, ten si položil dvojici obránců a následně z bezprostřední blízkosti nechytatelně zavěsil - 1:1. Těsně před odchodem do kabin si pak zapsal další životně důležitý zákrok na brankové čáře Schmelzer, když reagoval na nepřesvědčivý zásah Weidenfellera!

Po obrátce se obraz hry otočil a kulatý nesmysl se proháněl zejména po domácích kopačkách. Luiz Adriano se prohnal dortmundskou defenzivou, ale Mchitarjanova střela mířila jen do dobře postaveného Santany. Lewandowski poté na opačné straně z těžké pozice na Pjatova nevyzrál. Druhá facka přišla pro BVB v 68. minutě: Hummels špatně odhadl dalekonosný pas Rakyckyho, čehož následně využil střídající Douglas Costa a přes Schmelzera z akrobatické pozice znovu poslal domácí celek do vedení - 2:1.

Naprosto bleskovou reakci mohl po Götzeho skvělé přihrávce zaznamenat z podobné pozice Lewandowski, ovšem hostující kanonýr nepochopitelně branku minul! Vytrvalá snaha se však BVB tři minuty před koncem řádné hrací doby vyplatila: Schmelzer od rohového praporku našel Hummelse, jenž si tentokrát počínal naprosto bezchybně a polovysokou hlavičkou srovnal na konečných 2:2.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (338)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele