čtvrtfinále - 1. zápasy
03.04.2013 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Skvělé utkání Málagy s Dortmundem skončilo bez branek

Napěchovaná La Rosaleda spatřila skvělý zápas, jemuž chyběly k absolutní dokonalosti jen a jen branky. Borussia Dortmund byla po většinu utkání lepším týmem, svůj zejména prvotní tlak a šikovnost ovšem nedokázala přetavit v gólový úspěch. Málaga však kouzlo neztratila a dokázala si vytvořit několik příležitostí, které hasil až vynikající Weidenfeller.

Ovšem z pohledu celého utkání a významnosti pro své mužstvo můžeme označit za největší hvězdu Willyho Caballera, který pochytal hned čtyři tutovky soupeře a velkou měrou se podílel na tom, že Málaga má vcelku slibnou šanci postoupit. Výtečný výkon podal též defenzivní štít Málagy Jérémy Toulalan, který zabránil obrovskému kvantu příležitost Dortmundu. Za smolaře pak můžeme prohlásit německého mladíčka a budoucí hvězdu Maria Götzeho, jenž zklamal v zakončení ve dvou obrovských šancích v prvním poločase. Ostatně, první dějství bylo z perspektivy celého zápasu nesmírně atraktivní, zatímco ve druhé půli obě mužstva do jisté míry polevila ve své snaze a držela soupeře daleko od branky.

Nenechte se zmást, zdání totiž klame! V bouřlivé atmosféře andaluských i vestfálských chorálů se v prvém dějství odehrávala přenádherná bitva napěchovaná výtečnými fotbalovými okamžiky, o něž se sice v prvopočátcích zasluhovala dortmundská družina, ale v samém závěru poločasu o sobě nechala slyšet i Málaga.

Borussia již od prvních minut dominovala ve hře s balónem, prezentovala se neuvěřitelně silnou spoluprací a kvalitní rozehrávkou, v níž výhradně dominovali německé mladé pušky Marco Reus, Mario Götze a Ilkay Gündogan, k nimž se příležitostně přidával i nepolapitelný polský dělostřelec Robert Lewandowski. Toto kvarteto dohánělo zadáky Ančoviček k naprosté zoufalosti a stálo za největšími příležitostmi svého celku nejen v prvním dějství, ale i v poločase druhém.

Prvotní hrozbu ovšem zaznamenal argentinský forvard Málagy Javier Saviola, který po příhře Gámeze vykoupal Gündogana a z růžku malého čtverce počechral boční síť Weidenfellerovy svatyně. Avšak byla to Borussia, kdo v úvodu klání diktoval tempo hry a dostal se do opravdových tutovek, v nichž jsme hned ve dvou případech mohli vidět dvacetiletého špílmachra Maria Götzeho.

Ve čtrnácté minutě přehlavičkoval Lewandowski na půlícím kruhu Demichelise a vybídl k samostatnému úniku mladého reprezentanta Götzeho, jehož až na hranici šestnáctky doběhl upalující Toulalan a krapet jej znervóznil, protože jinak si nelze od hráče podobné extratřídy tak chabé zakončení ani vysvětlit - hrdina španělského týmu, zkušený brankář Willy Caballero, si s jeho nuznou přízemní ranou bezpečně poradil.

O pět minut později ztratil na půlce balón po pressingu Reuse Antunes, mičuda se dostala ke Gündoganovi, jenž šel společně s trojicí spoluhráčů do otevřené obrany Málagy. Další velká naděje v celku Jürgena Kloopa před vápnem výtečně přihrála osamocenému Götzemu, jenž hned z první nepropálil opět výtečně zasahujícího Willyho Caballera.

Patrně nejatraktivnější pasáž přišla ve druhé polovině prvního poločasu, v níž si prvotně Dortmund vytvořil obrovský tlak, z něhož rezultovala neuznaná branka z ofsajdu či výtečná a Caballerem nadvakrát polapená střela Reuse po vynikající kombinaci na jeden dotyk.

Posléze vystrčili ploutve z konzervy i Ančovičky, když nejpilnější ofenzivní hráč Málagy Isco vymyslel výbornou přihrávku na Saviolu, kterému ve skluzu chybělo jen pár centimetrů, aby ohrozil Weidenfellera. A vraťme se kvapem na druhou stranu barikády, kde jen o minuto později zakončoval na malém vápně mimo Kevin Großkreutz.

V jednatřicáté minutě zatáhl za záchranou brzdu Weligton, fauloval Lewandowskiho a vysloužil si stopku do odvety, načež mohl sledovat, jak pěkný pokus Marca Reuse z přímého volného kopu narazil na reklamní panely vedle Caballerovy branky.

Fantastická a svižná kopaná pokračovala i nadále, na hřišti i na tribunách to pozitivně vřelo a oba celky překypovaly energií i odhodláním. V samotném závěru prvního dějství se probudila i Málaga, která zůstávala poněkud v ústraní a její ofenzívní choutky byly velmi často zpacifikovány již v koridoru před velkým vápnem.

Jednou ze zářných výjimek byla Weligtonova hlavička z dvaačtyřicáté minuty, s níž si vytříbeným zákrokem poradil na zemi Weidenfeller, jenž balón ještě vyrazil na hlavičku Toulalana. Francouzský defenzivní štít Málagy mičudu obratem poslal k pravé tyči, kde ji odvrátil do bezpečí Mario Götze.

Tentýž hráč vstoupil jako uragán i do druhého dějství, když po jeho výtečné práci na levém křídle a mírně tečované přihrávce mohl skórovat osamocen na penaltovém puntíku Lewandowski. Jenomže polského útočníka, o něhož se zajímají přední evropské velkokluby, zklamalo zakončení jeho slabší nohou - levačkou, míč se namísto do branky dotrmácel do autu.

Zatímco šancí více méně ubývalo a nebyla jich taková hojnost jako v prvém poločase, neuvěřitelný náboj u hráčů Dortmundu i Málagy přetrval do posledních minut. Oproti prvému dějství se na obou stranách kupily nepřesnosti ve finální fázi, velkým pozitivem ze strany domácích bylo i vyrovnání hry v poli, ačkoliv byla Borussia nadále na míči nepatrně silnější.

Na další obrovskou příležitost jsme po několika náznacích museli čekat až do pětašedesáté minuty, v níž opět šikovný a v dnešním zápase zářící Gündogan nalezl perfektní kolmicí Götzeho, který osamocen před Willym nedokázal usměrnit svou ránu mezi tři tyče. Jen o minutu později se dostala do výtečné příležitosti naopak Málaga, ale Weidenfeller opět fantasticky zareagoval a vyboxoval ránu Isca, načež si bez potíží poradil i s dalekonosnou pumelicí Toulalana.

Hru později rozdrobila řádka střídání, v samotném závěru pak oběma mužstvům oproti celému utkání chyběla "šťáva" a síla svého soupeře případně dorazit. Fantastický a pěknými fotbalovými momenty napěchovaný zápas tak skončil bezbrankovou remízou, která může být pro obě mužstva nesmírně ošidná.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (357)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele