základní skupiny - skupina H, 4. kolo
01.11.2011 20:45 CET
0 : 4
(0:2)

Reportáž

Plzeň zápas nezvládla, gigantovi podlehla 0:4

Plzeňané zápas s mistrovskou Barcelonou nezvládli a prohráli o čtyři branky. Zápas hodně ovlivnil sudí, jenž vyloučil obránce Čišovského. Na to zareagoval Messi, který zaznamenal hattrick, jeden gól přidal také Fabrégas.

Barcelona má dnes večer mnoho důvodů k oslavám. Trenér Pep Guardiola oslavil dvoustý soutěžní zápas na lavičce katalánského velkoklubu. A toto číslo po dnešním zápase zvláště rozradostní fenomenálního Lionela Messiho, který vykročil k pokoření třetí stovky branek. Plzeň naopak nemá důvod k širokému úsměvu, ačkoli se ze začátku zápasu prezentovala velmi dobrým napadáním a dokázala si vytvořit několik slušných šancí, mnohá rozhodnutí rozhodčího Schörgenhofera zůstala nepochopena a srazila domácí na kolena.

V některých fázích zápasu si museli hráči Plzně opravdu připadat jako bez nohou, nestačili Španělům technicky ani rychlostně. Na druhou stranu, kdo by čekal otevřenou partii proti nejlepšímu celku planety? Výsledek není úplně směrodatný, zejména před oslabením se Plzeňané snažili o souhru a aktivní přístup k soupeři.

První velkou šanci zápasu měl ve svých nohou plzeńský rychlík Petržela, který se spoluhráčem vykombinoval středovou linii Barcy a mezi stopery pronikal pro Plzeň tím nejlepším směrem. Na rozdíl od zápasu s Hradcem ale svůj útěk až do šestnáctky úspěšně zakončit nedokázal a stav se neměnil.

Trochu prostoru od obranné formace Barcelony dostal také Daniel Kolář, ale ani on nedokázal svůj volej usměrnit do míst mezi třemi tyčemi. Poté začala Barcelona více běhat, zastřeloval se jak Messi, tak mladíček Thiago Alcantará. První velké představení si do té doby schoval sudí Schörgenhofer, který Jiráčkovi odpustil faul na Fabrégase.

Co ale neodpustil asistent, byl zákrok Mariana Čišovského na pronikajícího Messiho. Co víc, sudí tento zákrok po chvíli přemýšlení ocenil červenou kartou a penaltovým kopem. A jak to tak bývá, argentinský kouzelník se v těchto situacích nemýlí - 1:0 pro hostující 'Blaugranas'.

V této fázi utkání se katalánský kolos rozhodl využít své početní výhody a začal si hrát. Špatné znamení pro jakéhokoli soupeře. A byl to opět poslední dobou kritizovaný útočník, který přidal svůj druhý gól. Adriano mu po pěkné výměně míče poslal dobrou přihrávku a Messi naprogramoval míč tak, že byl domácí brankář Pavlík naprosto bez šance.

Druhá polovina utkání se stala opět etudami v podání Barcy, jejíž naprosto sladěný orchestr těšil všechny své příznivce. Tóny této skladby mohl rozladit opět Petržela, kterého našel skvělým pasem na zadní tyči Daniel Kolář, ale mladý ofenzivní hráč naklonit misky vah na stranu domácích nedokázal. A šampion se opět začal probouzet.

Fabrégas střílel těsně vedle, Messiho přímý kop Pavlík bravurně vyrazil. Thiago poté hlavičkoval jen těsně nad Pavlíkovu svatyni. To ale naznačovalo příchod ještě zlověstnějších událostí, které naplnil miláček hostí, Cesc Fabrégas. Běžela 72. minuta zápasu a mladíček Isaac Cuenca nacentroval přesně do míst, kde se bývalý 'Kanonýr' právě nacházel - 3:0.

Diváci ale měli vidět ještě jeden gól. Opět z dílny fenomenálního Messiho. Messi u balonu, Pavlík bez šance. Jednoduchá rovnice, vystihující tento zápas. Zápas skončil 4:0 pro hosty a nezabránili tomu ani všichni svatí, včetně arcibiskupa Dominika Duky, jenž utkání osobně přihlížel. Výsledek znamená, že Guardiola může nechat v dalších zápasech odpočívat své nejlepší hráče a vyzkoušet si další barvy na paletě zvané Barcelona. Plzeň je kvůli remíze z druhého dnešního zápasu skupiny na posledním místě a prát se může o Evropskou ligu. Nicméně, boj to bude ještě velmi napínavý.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, soccernet.com

Komentáře (1121)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele