osmifinále - odvety
16.03.2011 20:45 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Real zlomil osmifinálové prokletí, Lyonu nedal šanci

Real Madrid po dlouhých šesti letech postoupil do čtvrtfinále Ligy mistrů. A povedlo se mu to proti neoblíbenému soupeři. Proti Lyonu celkem sedmkrát v řadě nedokázal vyhrát, dnes ale byl zápas v jeho režii. Real Madrid vyhrál 3:0 a raduje se z postupu.

Real Madrid dokázal v prvním utkání na francouzské půdě uhrát remízu 1:1 a proto mu na stánku Santiago Bernabéu stačilo neinkasovat. Ovšem domácí rozhodně nechtěli hrát vyčkávanou a od úvodního výkopu se pustili do útoku.

Už ve třetí minutě se postavil k přímému volnému kopu Christiano Ronaldo, jenže pálil příliš vysoko. Pak si ale Real vytvořil tři obrovské šance, všechny tři však fantasticky zlikvidoval hrdina úvodního dějství Hugo Lloris. Největší příležitost promarnil Ángel Di María, když šel na Llorise úplně osamocen, strážce Olympigue dokázal včas vyběhnout. V dalších minutách byly vidět spíše náznaky šancí, v 11. minutě opět ohrožoval Llorise aktivní Ronaldo. Dobrou přihrávku mu předložil Di María, nicméně i tentokráte Lloris perfektně a hlavně včas vyběhl.

O něco později si oba hráči své úlohy vyměnili, po pokusu Ronalda chtěl ještě Di María dorážet, jenže Lloris balón ukryl v náručí. V polovině úvodního dějství si vytvořili obrovskou příležitost též hosté, kdy se César Delgado ocitl v tváří tvář Ikeru Casillasovi, ten však fantasticky vyrazil na roh. Od této chvíle Real bušil do obrany soupeře, mírná pomlka byla k vidění jen pár minut před úvodní trefou. Ještě před ní se do vápna prodral Ronaldo, nicméně Lloris i tentokráte perfektně zasáhl a vyrazil nad břevno. V 37. minutě se španělský celek už dočkal.

Těsně před vápnem přihrál Ronaldo nakrátko obránci Marcelovi a ten ukázal svou výtečnou stabilitu. Prokličkoval se do vápna, obelstil stoper Crise, poté položil Dejana Lovrena a chytře vypálil, Lloris už dokázal balón jen jednoruč tečovat a ten zapadl přímo do pravého dolního rohu - 1:0. Ke konci půle po krásné kombinaci unikl na levém kraji Marcelo a předložil skákavou přihrávku pro Karima Benzemu, který mířil přesně pod břevno. Lloris ale neuvěřitelně vytáhl jeho ránu konečky prstů nad branku. Neuběhla ani minuta a do černého mířil hlavou právě Benzema, jenže rozhodčí zdvihl praporek a Benzemova trefa tak nemohla být kvůli ofsajdu uznána. Do kabin se šlo za stavu 1:0 ve prospěch madridského výběru.

Druhá půle tak zajímavá na šance nebyla a v úvodní čtvrthodině se v podstatě nic nepřihodilo. Nejaktivnějším mužem na hřišti byl Ronaldo, který si vypracoval několik slibných pozic, jenže do pořádného nebo přesného zakončení se nedostal. V 65. minutě se ovšem první vážnější možnost uchytila a zrodil se druhý gól. Po špatné rozehrávce hostů dostal centr za obranu Benzema, který přetlačil v boji o míč Lovrena a po kiksu obránce Crise bez větších problémů zakončil - 2:0. Francouzský ostrostřelec zahrozil také o moment později, když po rychlém průniku Mesuta Özila pálil tvrdě do horní poloviny branky, avšak Lloris brilantně škrtal balón ten šel nakonec nad jeho svatyni.

Následně Real posílal do vápna Lyonu jeden nebezpečný centr za druhým, Sergiu Ramosovi chyběl k zakončení jen malý krůček. Na druhé straně zahrozil dvacet minut před závěrečným hvizdem i Lyon a na pár minut se natlačil na polovinu soupeře. Tlak vyvrcholil tvrdou střelou Bafetimbiho Gomise. Proti té zasáhl Casillas velmi nejistě, naštěstí pro něj balón skončil v zázemí. Jenže o pár okamžiků později ukázal Real svou sílu a čtvrthodiny před koncem definitivně poslal soupeře do kolen.

Po krásně kolmici Özila se ocitl před Llorisem Di María a krásným lobem do pravého koutu rozjásal příznivce španělského celku potřetí. Opět u toho byl v negativním slova smyslu kapitán Cris, který podskočil dlouhý pas a rozhodně neprožíval dobré utkání. Real vsítil ještě jednu branku, když do vlastní sítě zamířil Lovren, jenže ta nakonec kvůli předchozímu ofsajdu Özila uznána nebyla. V dalším průběhu už nic výrazně zajímavého k vidění nebylo a Lyon se již může plně soustředit na francouzskou Ligue 1, cesta Realu po tomto přesvědčivém výkonu může pokračovat po dlouhých letech pod vedením kouče Josého Mourinha klidně až na vrchol.

Autor: Viktor Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (1526)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele