semifinále - 1. zápasy
27.04.2011 20:45 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Oslabený Real podlehl po dvou gólech Messiho Barceloně

První utkání semifinále Ligy Mistrů skončilo vítězně pro Barcelonu. Dva góly Messiho přiklonily váhy finále směrem ke katalánskému týmu, který využil oslabení Realu o vyloučeného Pepeho a dvěma góly Messiho utkání rozhodl...

Hodně rozporů zřejmě vyvolá první zápas semifinále a zároveň třetí Clásico v několika dnech mezi Realem a Barcelonou. Zápas měl podobný průběh jako oba předchozí s Barcelonou u míče a Realem v obranném bloku. Osud utkání hodně změnila přímá červená pro Pepeho v 60. minutě a poslání trenéra Mourinha na tribunu. Už v deseti Bílý balet dvakrát inkasoval z kopačky Messiho, podruhé po krásném slalomu přes půl hřiště. K finále má tak mnohem blíže Barcelona.

Oba týmy nastoupily v očekávaných sestavách a od začátku se spíš oťukávaly. Souboje se odehrávaly zejména na půlicí čáře. Převahu a první střelecké pokusy měla Barcelona. V 6. minutě pálil z voleje Xavi na připraveného Casillase, za domácí odpověděl přízemní střelou Ronaldo a v 10. minutě nebezpečně vystřelil Villa a jeho pokus jen těsně minul svatyni domácích.

Poté se hra většinou odehrávala mezi dvěma vápny a ke kloudným příležitostem nedocházelo. Držení míče se mírně snížilo, ale hosté i tak měli ze hry víc. Real se v ojedinělé šanci do vápna a k zakončení neprotlačil, vše zachránil Mascherano. Ve 25. minutě Messi prohodil pas do vápna Xavimu, ale toho vychytal Casillas. Xavi střílel i ve 30. minutě, ale zdálky přestřelil.

Real měl pouhé náznaky v podobě dvou trestných kopů, jeden hlavičkoval Pepe do náruče Valdésovi, druhý odvrátila obrana hostí. Slibnou příležitost zmařila Villovi obrana Realu po dalším prohození Messiho. Největší příležitost měl ve 45. minutě za domácí Ronaldo, jehož střelu vyrazil Valdés a dorážka Ozila už byla z ofsajdu. Oba rivalové šli do kabin za bezbrankového stavu.

Druhá půle začala příležitostí Pedra, jehož centr ovšem Messi napálil jen do obranného valu. Na druhé straně zkoušel z poloviny hřiště neúspěšně střílet Xabi. V 50. minutě po nedorozumění Piquého s Puyolem nevyužil Cristiano Ronaldo. Další sérii osobních soubojů odnesl nejprve Messi a pak karetně i Ramos, který si nezahraje odvetu v Barceloně.

Real si počínal mírně aktivněji, ale opět neměl příliš možností to dokázat. Velký zvrat zápasu přišel v 60. minutě kdy byl po zákroku na Alvese vyloučen Pepe a vzápětí ho následoval na tribunu trenér Mourinho za nemístné poznámky na adresu rozhodčího. Přesto dokázal o pár minut později z přímého kopu Xabiho hlavičkovat nad Ronaldo.

Velkou šanci měl v 67. minutě Villa, ale Casillas jeho střelu z úhlu vyrazil a hlavičková dorážka Pedra skončila mimo. Na druhé straně střílel v 74. minutě z přímého kopu Ronaldo. Pak se vyplatilo Barceloně střídání, když Afellay nacentroval do vápna a Messi v 76. minutě otevřel skóre.

Dalších deset minut se nic významného nedělo, až v 86. minutě sebral míč Messi prokličkoval kolem celé obrany a zavěsil podruhé. Náskok už si Barcelona pohlídala a před domácím zápasem má k finále nakročeno mnohem více.

Autor: Jaroslav Smrž / marca.es

Komentáře (2467)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele