základní skupiny - skupina C
22.10.2008 20:45 CET
0 : 5
(0:3)

Reportáž

Barça rozprášila Basilej

Barcelona si snadno poradila s bezradnou Basilejí a po vítězství 5:0 si prakticky zajistila postup do další fáze Ligy mistrů. Švýcaři se naopak velmi vzdálili i třetímu místu, které se až do teď zdálo z části reálné.

Kouč Pep Guardiola opět překvapil výběrem základní jedenáctky, kde se poprvé objevil Bojan a nastoupili také Sylvinho s Hlebem, pouze na lavičce naopak zůstali Henry, Iniesta či Eto’o. Pokud ovšem měli Los Culés před začátkem kvůli sestavě nějaké obavy, velmi rychle je přešly.

Blaugranas, s černými páskami na uctění památky zesnulého Ricarda Maxenchsa, ovládli jim dobře známý trávník od první minuty a už v té čtvrté vedli. Alvés našel excelentním pasem a lá Michael Laudrup/Magic Johnson Messiho a Argentinec lehkým dotykem zaznamenal svůj jubilejní padesátý gól v dresu Barcelony.

Následně dopravil míč do sítě i Bojan, jenže se mával ofsajd, a tak radost mladého Katalánce velmi rychle vyprchala. Domácí se pokusili vyrovnat a byli tomu velmi blízko, když se sám před Valdésem zjevil Streller, ale na brankáře si nepřišel.

Barça nelenila a v patnácté minutě přidala další gól. Xavi našel za obranou naběhnuvšího Busquetse a syn bývalého brankáře si přesnou trefou připsal první gól za Blaugranas.

Basilej vůbec nestíhala a prakticky celý zbytek poločasu se hrálo jen na jednu bránu, přičemž šancí bylo nespočítaně.

Skvělou kombinaci Messiho s Alvésem utnul na poslední chvíli Marque, výbornou individuální akci Hleba sice skluzem zakončil Xavi, jenže gólman Constanzo předvedl skvělý zákrok a stav se neměnil. Neměnil se ani po střele Messiho, na Bojana už ale Švýcaři nestačili. Krkic obdržel přihrávku od Messiho, uvolnil se a vyslal sice nepříliš prudkou ale výborně umístěnou střelu, na kterou Constanzo při veškeré snaze nedosáhl. 3:0.

O svůj první gól za katalánský velkoklub se několikrát pokoušel i aktivní Alvés, ale štěstěna mu nepřála. Nejdříve mířil nad a následně ho vychytal brankář. Zvláště ta druhá šance patřila k vyloženým – Messi a Hleb vyškolili obranu a připravili tutovku pro Bojana, jenže tomu zkazil radost kousek před brankovou čarou Abraham a o následné Alvésově dorážce už jsme se zmiňovali.

Pohled na bezmocné domácí asi zasáhl srdce rozhodčího, jinak si nezapískání naprosto evidentní penalty na Messiho ve 34. minutě vysvětlil nelze. Nicméně i z nařízeného rohového kopu dokázala Barça vytvořit obravskou gólovou příležitost, kterou však trestuhodně neproměnil Bojan. Krátce na to neuspěl Hleb, jehož dobře mířenou střelu vyrazil pohotově skvělý Constanzo.

Pokud někdo čekal, že se domácí v kabině psychicky zvednou a po přestávce zkorigují stav, šeredně se mýlil.

Sotva začal druhý poločas, Barça zvýšila na 4:0. Parádní přihrávku Busquetse využil Bojan, unikl obráncům a přesnou trefou přidal svůj druhý gól. A jakoby toho nebylo pro domácí fanoušky málo, o minutku později přišel pátý úder. Hleb našel Messiho, ten přiťukl Xavimu a nejlepší hráč uplynulého mistrovství Evropy už věděl, co má s míčem udělat.

O hattrick usiloval krásnou akcí Bojan, položil si obránce a chytře se pokusil přehodit brankáře, jenže to trošku přehnal a míč skončil na vrchní síti. Barça následně opravdu velmi zvolnila, čímž utrpěla kvalita hry, i když na druhou stranu bylo k vidění i pár akcí Basileje. Bylo sympatické sledovat, jak domácí hráči makali i za takto beznadějném stavu, absolutorium is zaslouží i samotní fanoušci, kteří si nenechali fotbalový svátek překazit a do posledního hvizdu tlačili Basilej dopředu.

Svěřenci trenéra Grosse by si za tu útočnou snahu určitě gól zasloužili, ale nebylo jim zkrátka přáno. Streller se řítil sám na Valdése, avšak míč do sítě umístit nedokázal a celou situaci nakonec vyřešil zkušeně Sylvinho.

Nedá se nicméně říci, že by se šance už hrnuly jen z jedné strany, Barcelona stále byla o něco lepší a na tenisový výsledek mohl navýšit Alvés tvrdým přímým kopem, který s problémy chytil Constanzo, nejlepší hráč svého týmu. Tutovku poté zahodil hlavou Henry, podobně dopadl na druhé straně Eduardo, jehož parádně vychytal Valdés.

Závěrečná příležitost patřila znovu Henrymu, Constanzo byl ale připraven a konečný výsledek tedy zní 5:0. Vítězství Barcelony je již osmé v řadě, to v Basileji dále pokračuje krize a dobrý výsledek z předešlého utkání se nyní zdá spíše náhodný.

Autor: Petr Kilian

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

barcelona vyhra a uz si poisti postup...........nemyslim si ze keby v prvych 3kolach vsetko vyhrali tak by nepostupili...tu by som dal 2

Reagovat
Tomtaf

4:1

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš pro Basilej? Tak si směšný, pokud pro Bracu tak

Reagovat
smazaný uživatel

to je jako kdyby barcelonu přijela jsem na letnou 0:3

Reagovat
smazaný uživatel

No, ale do Zlína.

Reagovat
smazaný uživatel

ja si myslim 1:3 ten jeden gol to udela valdes nejakou hrubku jako se mi to stava na PS2

ale jinak Barcelona top

Reagovat
smazaný uživatel

Nj když se to stává v PS3 tak to asi bude pravda, že?

Reagovat
smazaný uživatel

No a chces povedat ze sa nestava ?

Reagovat
smazaný uživatel

O tom jsem vůbec nemluvil....Ale to ty nechápeš

Reagovat
smazaný uživatel

"jak se mi to stava v ps2 " -- odporna tupost , to sem ani nepis take hovadiny

Reagovat
smazaný uživatel

1-4

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak chválím množství citací v previews - to mám rád

Reagovat
smazaný uživatel

Valdés - Alves, Márquez, Puyol, Sylvinho; Touré, Busquets, Xavi; Hleb, Messi, Bojan

Reagovat
smazaný uživatel

ten smiech sa mi nepaci - to je dobre ci zle ?

Reagovat
smazaný uživatel

To je takový veselý šok. Přijde mi to celkem srandovní, jak Pep ty sestavy vždy vymyslí tak, že to nikdo neuhodne

Reagovat
smazaný uživatel

ale vzdy to prinesie zelany efekt

Reagovat
smazaný uživatel

hovno tupost ty seš tupej ty jsi to nikdy nehral coo to je snad jedno co tam napisu

Reagovat
smazaný uživatel

IQ to ty asi nepoznas .......

Reagovat
smazaný uživatel

Sry ale u toho komentáře ta tupost byla na místě ...

Reagovat
smazaný uživatel

Co je v tom Švýčarsku?? Je vidět, že je tam pro Španěly asi dobré ovzduší, pod těmi Alpami

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to byl koncert.

Sestava mě překvapila, ale byl jsem moc rád, že dostal šanci od začátku Hleb, Sylvinho, Bojan a že si zahrál i Caceres.

Škoda, že jsme neproměnili další tutovky (Bojan, Henry), mohli jsme vytvořit rekord LM. I tak jsem především Bojanovi góly moc přál. Bylo potřeba, aby konečně skóroval. Hleb předvedl taky hodně dobrý výkon.

Reagovat
josepe

jsem jedinej, komu ten novej pult ve studiu LM, pripada,jak velky natazeny spodary???

Reagovat
vlastik

nejsi ale neni to az tak zle, akorat diky tomu jdou videt moderatorum bile tenisky k obleku

Reagovat
plechi

taky sem si toho všim + ty bílé tenisky

Reagovat
smazaný uživatel

Až mi Basileje bylo líto, ale byli zralí na osmičku. A to je ještě čeká peklo Nou Campu.

Forca Bojan!

Reagovat
smazaný uživatel

Po posledních výkonech začínám věřit v ligový titul.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já také...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele