osmifinále - 1. zápasy
21.02.2007 20:45 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

LIVERPOOL VYLOUPIL NOU CAMP

V ostře sledovaném souboji dvou posledních vítězů Ligy mistrů se na Nou Campu potkala Barcelona s Liverpoolem. Začátek sice naznačoval, že by zápas mohl jednoznačně vyznít pro domácí, ale další průběh souboje ukázal pravý opak. Liverpool dokázal vývoj utkání otočit a senzačně vyhrál 2:1.

V prvních 10 minutách byla na obou mužstvech znát velká důležitost utkání, a proto byly první chvíle zápasu ve znamení postupného vzájemného oťukávání. Do prvního náznaku šance se řítil z levé strany Riise, ovšem ještě hledal střílenou přihrávkou Bellamyho, který měl k balonu hodně daleko.

Poté začala diktovat tempo hry Barcelona. Ronaldinho se po narážečce chtěl prosmýknout mezi několika obránci, ale nerovný souboj neustál a dožadoval se penalty. O té ovšem nemohla být řeč. Domácí postupně přidávali na tlaku a to přineslo ovoce ve 14. minutě. Zambrotta na levé straně udržel v souboji balon, zhodnotil situaci a milimetrovým pasem našel Deca, který byl ukrytý na zadní tyči. Portugalský reprezentant se hlavou trefil přesně a Barcelona vedla 1:0.

Liverpool, vědom si výhody druhého utkání na domácí půdě, ani po obdržené brance nezměnil styl hry. Bez napadání bránil domácí až na vlastní půlce a věřil, že některý z rychlých brejků vyjde. Hráči Barcelony se již viděli v kabině, když ve 43. minutě nacentroval Finnan na Bellamyho ten se do míče opřel hlavou, Valdés jeho pokus krotil na brankové čáře, míč již byl pravděpodobně v brance, ale Kyut dorážkou odmítl veškeré spekulace. Gól by nakonec připsán Bellamymu.

Ve druhém poločase Barcelona stupňovala tlak. Potřebovala vstřelit minimálně jeden gól, aby cestovala na Anfield Road alespoň s nějakým náskokem. Ovšem Liverpool hrál skvěle takticky a do šancí pouštěl hráče Barcelony velice málo. Domácí absolutně nevěděli, jak na defenzivu anglického celku. Hodně důležitou roli při odrážení pokusů domácích hrál střední záložník Liverpoolu Sissoko, který bojoval o každý balon. A když se k tomu přidala ne zrovna oslnivá forma playmakera Barcy Ronaldinha, který ztrácel více míčů, než je u něho obvyklé, vypadala hra vedoucího celku Primera Division hodně bezzubě.

Liverpool se před vápno Barcelony probojoval málokdy, ale když už se tak stalo, byl velice nebezpečný. Poté, co Valdés chytil do rukou malou domů, zahrávali hosté nepřímý kop. Gerrard sice brankáře katalánksého klubu nepropálil, ale po následném centru měl Kuyt na hlavě překvapivé vedení. Mířil těsně nad, ovšem promarněná příležitost Nizozemce nemrzela dlouho. O pár minut později mu předložil krásný pas za obranu Barcelony Gerrard, Kuyt znovu neuspěl, k balonu se však ještě dostal Riise a nekomprosmisně zavěsil. Dostal tak Liverpool do překvapivého vedení.

Barcelona se hodně snažila s výsledkem něco udělat. Dokonce si vytvořila několik slibných příležitostí. Saviola šel sám na Reinu, ale příliš si předkopl míč a toho dokázal Španěl v brance Liverpoolu včasným vyběhnutím využít. Hosté si poté závěr utkání relativně v pohodě pohlídali a vezou si z Nou Campu vítězství 2:1.

Odveta je na programu 6.3. a výsledek dává bezpochyby větší šanci na postup anglickému celku, ale Barcelona zajisté nedá Liverpoolu na Anfield Road nic zadarmo.

Autor: Ondřej Štícha

Komentáře (326)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele