čtvrtfinále - odvety
13.04.2005 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Juventus FC - Liverpool FC 0:0

V Turíně zavládl smutek, Juventus nezvládl roli favorita a vylámal si zuby na Liverpoolu. K postupu sice Staré dámě stačila výhra 1:0, kterou v letošní Lize Mistrů dokázala uhrát pětkrát, Reds však udrželi bezbrankovou remízu a mohou se těšit na semifinále, kde ně čeká Chelsea.

Juventus oproti prvnímu utkání na Anfield Road udělal jen dvě změny. Zraněného Jonathana Zebinu nahradil uruguajský veterán Paolo Montero a ve středu zálohy se místo Manuele Blasiho představil Monterův krajan Rubén Olivera. Zranění Davida Trezegueta za trenéra Fabia Cappella vyřešilo rébus se složením útoku, vedle sebe nastoupili Alex Del Piero a Zlatan Ibrahimovič. Zezadu je jako volný hráč měl podporovat Pavel Nedvěd.

Manažer Liverpoolu Rafael Benítez měl jeden velký problém, nemohl počítat se Stevenem Gerrardem, vůdcem středové řady, který si v závěru ligového utkání na půdě Manchesteru City zhoršil svůj problém s třísly a do Itálie ani neodletěl. Vrátit se však po zranění mohl Xabi Alonso a přestože od Nového roku, kdy si zlomil kotník, odehrál jen poločas za rezervu, anglického reprezentanta zastoupil. Do branky se po zdravotních potížích vrátil Jerzy Dudek, na lavičku už se posadil dlouhodobě zraněný Djibril Cissé.

Už v páté minutě se do první šance dostal Ibrahimovič, když ve vápně sám před Dudkem převzal dlouhý pas, ale netrefil branku a navíc jej pomezní nachytal v milimetrovém ofsajdu. Stejný hráč mohl otevřít skóre i za dalších pět minut, jenže po centru Zambrotty, který utekl po své levé straně, mířil z malého vápna nad. I Liverpool ale vystrkoval růžky a v 19. minutě se dopředu hnal Luis García, Buffon byl však rychlejší a dlouhý pas španělskému forvardovi sebral.

Zápas se nesl v poměrně poklidném tempu, ani jedna strana příliš nepospíchala. Domácí věděli, že na jeden gól, kteří potřebují k postupu, mají ještě dost času a hosté vsadili na poctivou defenzívu s vědomím, že 0:0 hraje do karet zase jim. Mírnou optickou převahu si na pár minut vytvořili Bianconeri, ale na dostřel Dudkovi se nedostávali.

Nejvážnější "šancí" zbytku poločasu se nakonec stala Emersonova střela z dálky, která mířila hodně mimo. Prvních pětačtyřicet minut se dá dobře charakterizovat jediným slovem - nuda. Dohromady čtyři střely, všechny mimo, dva rohové kopy. Brankáři se zahřáli jen při sbírání ne nebezpečných centrů. Několikrát však také chybovali rozhodčí, konkrétně pomezní u branky Liverpoolu - tři akce domácích zastavil zdvižením praporku při velmi sporném nebo neexistujícím ofsajdu.

Kouč Juve Fabio Cappello se o přestávce rozhodl posílit ofenzivu a místo Olivery přišel další Uruguajec Marcelo Zalayeta, čistokrevný útočník.

Pět minut po znovuzahájení hry měl obrovskou příležitost Milan Baroš. Vpřed jej parádním pasem vyslal García, český reprezentant nasadil jesličky Monterovi, ale pak, mírně postrčen dotírajícím Thuramem, zamířil těsně vedle. Baroš se k další střele dostal i o něco později, ale do míči do dráhy stačil padnout jeden z obránců a zblokovat jej na roh.

Po necelé hodině hry jsme se dočkali i třetího českého hráče na hřišti, Vladimír Šmicer nahradil nevýrazného pravého záložníka Nuňeze. Čas Juventusu na vstřelení potřebného gólu se rychle krátil, domácí si přesto dlouho nedokázali vytvořit souvislejší tlak. Sice byli častěji před brankou soupeře, ale vyloženou šanci si nevypracovali a dovolili hostům podnikat rychlé protiútoky. Jen v 64. minutě nebezpečně hlavičkoval Montero, Dudek však jeho pokus s přehledem kryl. Byl to první vážnější zásah polského gólmana.

Až když do konce základní hrací doby zbývalo necelých dvacet minut, dostali Bianconeri Liverpool pod větší tlak. Do šestnáctky před Dudka stále častěji létaly nebezpečné centry nebo střely z dálky, na vážné ohrožení branky však diváci čekali marně.

Liverpool ani v této fázi zápasu nechtěl zcela zapomenout na útok, a tak Milana Baroše nevystřídal obránce, ale útočník Djibril Cissé. Byl to pro něj návrat téměř po půl roce, který strávil na marodce se zlomenou nohou.

V 78. minutě měli domácí obrovskou šanci. Přímý kop ze strany šestnáctky rozehrál Del Piero, ale hlavičku Cannavara zastavila tyč a když se míč zpět do branky odrazil od Traorého, vyškrábl jej na roh Dudek. Zahrozil i Liverpool, Biscanova hlavička však postrádala přesnost a Buffona k zákroku nedonutila.

Juventus pokračoval v náporu a v 84. minutě dostal dobrou příležitost v podobě přímého kopu z 25 metrů. Alex Del Piero sice přestřelil zeď, ale zamířil přesně do náruče liverpoolského gólmana. Hosté naposledy vystřídali a překvapivě to opět nebylo posílení obrany. Luise Garcíu nahradil Anthony Le Tallec, také útočník.

V závěrečných minutách mnozí jistě čekali drtivý tlak domácích, místo něj však přišla spíše zoufalá a nic platná snaha. Jerzy Dudek totiž místo předvádění těžkých zákroků musel jen sbírat dlouhé míče, na něž domácí útočníci nedosáhli. Do konce nastavení zbývala minuta, když si poslední ohrožení branky hostí připsal Zambrotta, jeho střela z dálky však mnoho škody nadělat nemohla.

Následoval už jen závěrečný hvizd, po němž mohla radost liverpoolských propuknout naplno. To, čemu odborníci dávali jen malou pravděpodobnost, se stalo skutečností - Liverpool se poprvé v novodobé Lize Mistrů dostal do čtvrtfinále. Juventus po celý zápas postrádal nápad, kterým by dostal zadáky hostí do úzkých. Nevýrazný byl i Pavel Nedvěd, sám se nedostal vlastně do žádné šance a ani spoluhráčům toho mnoho nepřipravil.

Čeká nás tedy ryze anglické semifinále, Liverpool narazí na suveréna Premier League, londýnskou Chelsea. Opět uvidíme souboj českých fotbalistů, Milan Baroš a Vladimír Šmicer se tentokrát budou snažit vyzrát na reprezentačního gólmana Petra Čecha.

Autor: Petr Starý

Komentáře (20)

Přidat komentář
HOST*Jano

Vsadim majetok,ze Juve postupi.

Reagovat
HOST*Barca

To se uplatíš 1:1.

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíš-1:0 Juventus!!

Reagovat
smazaný uživatel

Vsadim se že zase Juventus postoupí, bude to to samí jak s Realem venku hrajou hovno doma daj 1 zmrdanej gol a postoupěj

Reagovat
smazaný uživatel

Jako vždy...

Reagovat
Mr.Jindros

Vy ste dali doma taky jeden gól.

Reagovat
smazaný uživatel

A po tom budeš bezdomovec. REDS

Reagovat
HOST*funzo

Postup Juve. Baroš v 1.utkání předvedl velké hovno, jako vždy. Nechápu proč z něho všichni tak tečou !!! Kdyby to nebyl čech tak o něm ani neslyšíme. Jak se uzdraví útok Liverpoolo, tak může jít do prdele.

Reagovat
HOST*yarda

Omyl, půjde do Valencie

Reagovat
Mr.Jindros

Baroš je v repre dobrej, to samé bohužel pro něj nepředvádí na klubové scéně.

Reagovat
HOST*Shevchenko

1:1 (IBRAHIMOVIC-BAROŠ)

FUCKING JUVE

Reagovat
HOST*Robert

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:2

Reagovat
HOST*Blaky

Forza Juve.Ibrahimovič je boh:Dúfam, že DelPiero bude hrať, minule zavadzal na ihrisku!

Reagovat
Mr.Jindros

Cožeto ?

Reagovat
HOST*MadAd

Nazdar, nevíte kde se dá sledovat online přenos?

Reagovat
smazaný uživatel

Supr ty kreténi vypadly

Reagovat
smazaný uživatel

Hroznej fotbal... sice fandim juve ale je dobře že vypad... 5 minut prodloužení zápasu PSV-Lyon bylo zajmavější než celej tenhle zápas... Já u toho i usnul a to se mi jen tak nestává...

Reagovat
HOST*Barca

Hrozná nuda.

Reagovat
HOST*BarcaFan

Celej Juventus hraje hovno největčí zklamání je pro mě ale Nedvěd a Del Piero-obadva fakt nic nehrajou.Nedvěd má na to už věk-to beru,ale Del Piero? Vždyť má bejt v nejlepších letech!!!!To je stejná plíva jako třeba Figo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele