27. kolo
02.03.2024 21:00 CET
2 : 2
(2:1)
Stadión:
Mestalla, Valencia

Reportáž

Vinícius Júnior (© AFP)

Vinícius Júnior zazářil na nenáviděné Mestalle dvěma góly. Real obral o výhru kontroverzní hvizd

Valencia měla ve 27. kole LaLigy na lopatkách Real Madrid, nakonec s ním však před vlastními fanoušky remizovala 2:2. Do překvapivého dvougólového vedení se outsider dostal v rozmezí 27. a 30. minuty, ale ještě do přestávky snížil Vinícius Júnior. Brazilec byl v minulé sezoně na Mestalle rasisticky urážen, což fanouškům logicky nemohl zapomenout, o čemž svědčila i oslava gólu. Tu si pak zopakoval i po změně stran, kdy hlavičkou z bezprostřední blízkosti stanovil výsledné skóre. To se ještě mohlo měnit v úplném závěru, jenže v čase, kdy letěl do vápna centr, který poslal do sítě Jude Bellingham, rozhodčí ukončil zápas.

Bílý balet se i nadále vyhříval v čele tabulky, když naposledy zvládl prolomit pevnou obranu Sevilly a připsal si další tři body. Na rozdíl od minulého zápasu už byl však pro duel ve Valencii k dispozici Jude Bellingham, jehož trápil kotník. Netopýři mohli nicméně využít dvoutýdenní přípravy, poněvadž duel 26. kola byl z respektu k obětem požáru v jejich městě odložen.

Dlouhou pauzu ale domácí hráči využili zejména k vybudování pevné zdi před vlastní brankou. V úvodních minutách totiž operovali hráči Realu s míčem na kopačkách více než 80 % času, přes bránící blok Valencie se však nedostali ani jednou. Poté sice Netopýři hru více srovnali, ani to ovšem atraktivitě příliš nepomohlo. Až ve 28. minutě tak musela přijít notná dávka štěstí pro domácí, když nepovedená střela Frana Péreze zamířila přesně na hlavičku Huga Dura, který sice překvapený, ale nasměroval míč do sítě. Další šok pro příznivce Bílého baletu přišel už o čtyři minuty později, kdy zpětná přihrávka Daniela Carvajala sedla přesně do běhu Romanu Jaremčukovi, jenž po úspěšné kličce Andriji Luninovi zakončoval do prázdné branky. Naději hostů do druhé dějství vzkřísil v páté minutě nastaveného času první půle Vinícius Júnior, na nějž propadl míč před prázdnou brankou, a sám tak mohl jednoduše snížit.

Se začátkem druhé půle se na hřiště začal snášet déšť, jinak ovšem průběh připomínal i úvod prvního dějství. Real dominoval v držení míče, na šance si však musel počkat. Až v 55. minutě se po několika kličkách propracoval k zakončení ve vápně Bellingham, nakonec ale zamířil pouze na gólmana. Další obrovskou šanci měl před hodinou hry nabíhající Diego López, z bezprostřední blízkosti ovšem zamířil do míst, kam reflexivně dosáhl Lunin. Los Blancos se tak srovnání dočkali v 76. minutě, kdy našel Brahim Diaz přesným centrem hlavu Viníciuse Júniora před prázdnou brankou. Krása fotbalu však byla tatam v 85. minutě, kdy Aurélien Tchouaméni po nezaviněném střetu upadl na nohu Mouctara Diakhabyho, kterému se noha velmi nepřirozeně prohnula, a musel tak hřiště opustit na nosítkách. Hra po pár minutách znovu pokračovala a kontroverze přišla i po závěrečném hvizdu, když rozhodčí odpískal konec utkání v okamžiku, kdy do vápna letěl centr, který už po odpískání poslal do sítě během Bellingham.

Valencia tak překvapila lídra tabulky, kterého obrala o dva body. Další zápas sehraje 9. března proti Getafe, zatímco Real se o den později poměří s Celtou Vigo.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele