15. kolo
02.12.2023 14:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Cristhian Stuani (© AFP)

Kouzelnou auru Girony pocítila i Valencia, famózní obrat zařídily dvě generace Jihoameričanů

Fotbalisté Girony si sice v 15. kole LaLigy dali se střílením branek na čas, nakonec ale dvěma góly v závěru udolali před zraky svých fanoušků Valencii 2:1 a alespoň dočasně se vrátili do čela tabulky. Po triumfu přitom dlouho sahali Netopýři, které po změně stran poslal do vedení Hugo Duro. Čtvrthodinu před koncem se ovšem na trávník dostal 37letý Cristhian Stuani a po dvou přihrávkách o poznání mladšího Yana Couta se mu podařilo průběh duelu zvrátit. Jeho trefy přispěly nejen k prodloužení série neporazitelnosti Gironistes na sedm ligových utkání, ale také zabránily hostujícím Bianconegros v zisku druhé venkovní výhry v sezoně.

Svalové zranění Arťoma Dovbyka přišlo Gironu draho, jelikož v pondělní dohrávce při absenci svého nejlepšího střelce ztratila body s Bilbaem, kvůli čemuž přenechala první příčku v tabulce Realu Madrid. Bývalý forvard Dnipra-1 se však na tento duel stihl vrátit a s ním také velmi solidních 7 branek. Formu měl i jeho spoluhráč z národního týmu Viktor Cygankov. Ten se blýskl gólem či asistencí v posledních třech ligových duelech. Valencia ale stadion Gironistes dvakrát ze tří pokusů opouštěla s vítězstvím v kapse.

Začátek zápasu však naznačoval, že pro Netopýry nebude jednoduché tuto bilanci potvrdit. Girona totiž ovládala hru a v úvodních 20 minutách držela balon častěji než soupeř. První šanci si přesto připravili hosté, když se ve 22. minutě po levé straně prohnal Fran Pérez, jeho střela těsně minula pravou tyč. Blanquivermells měli jasnou převahu na hřišti, ovšem díky skvělé defenzivní práci Valencie se domácí objevili v první půli šestkrát v ofsajdu a za 45 minut nevystřelili na branku.

Girona pokračovala v nastaveném tempu i ve druhém poločase. Svou převahu využila k prvnímu ohrožení brány hostů. V 51. minutě vypálil za hranicí pokutového území Aleix García, ale jeho dalekonosný pokus vyrazil Giorgi Mamardashvili. Nedlouho poté však ztratil při výrazném tlaku domácích koncentraci David López, který nereagoval na zpětnou přihrávku, a za ním dokázal jeho zaváhání využít Duro, jenž v úniku chytře přeloboval padajícího Paula Gazzanigu. Domácí poté uzamkli Xotos na jejich polovině a po silném tlaku se jim až v 83. minutě podařilo vyrovnat. Po centru z pravé strany míč doletěl ke Stuanimu, který jej pohodlně dopravil do sítě. Girona se hnala za vítězstvím a po dalším centru Couta si na balon naběhl do šestnáctky opět Stuani a ten svým druhým gólem v utkání otočil skóre. To ale nebylo vše. O chvíli později totiž po Portově pasu uklidil míč do brány Sávio, po přezkumu u videa byl však gól odvolán kvůli ofsajdu.

Girona se tak vrátila na vítěznou vlnu. Udržet se na ní však bude velmi složitým úkolem, jelikož se 10. prosince představí na půdě Barcelony. Valencia navštíví už o dva dny dříve stadion Getafe.

Autor: Livesport.cz / Matěj Kourek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele