5. kolo
16.09.2023 21:00 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Ferrán Torres a Robert Lewandowski (© AFP)

Prozatímní domov Barcelona opět ustrážila s čistým štítem. Poprvé v jejím dresu pálila letní posila

Hráči Barcelony deklasovali v pátém kole LaLigy Betis 5:0, a připsali si tak čtvrtou výhru v řadě. Jindy nepříjemný soupeř dokázal vzdorovat favoritovi zápasu jen 25 minut. Právě v tomto čase totiž ozdobil svou premiéru v základní sestavě Katalánců v létě příchozí Joao Félix. Na portugalského mladíka navíc o chvíli později navázal i matador Robert Lewandowski, jehož branka dodala Xaviho svěřencům potřebný klid. Po změně stran přidali Blaugranas další dvě trefy a i díky preciznímu výkonu obranných řad mohli fanoušci na Estadio Olímpico slavit výhru s čistým kontem i ve druhém domácím zápase.

Při pohledu na výkony Barcelony v úvodu sezony bylo až s podivem, že katalánský celek ze čtyř utkání vybojoval 10 bodů. Nutno ovšem podotknout, že v minulém kole na stadionu Osasuny mu k výhře pomohla i skupina rozhodčích, kteří byli při posuzování faulu předcházejícímu rozhodující penaltě velmi shovívaví k Lewandovskému. Velkou prověrku pro úřadujícího šampiona mohl představovat i Betis, který již stihl porazit Villarreal či obrat Atlético Madrid.

I přes herní převahu Blaugranas měli v úvodní čtvrthodině k otevření gólového účtu blíže zelenobílí, pumelice Luize Henriqueho ale o centimetry minula volný prostor na zadní tyči. Tempo hry však udávali Katalánci, kteří se ve 25. minutě ujali vedení, když Joao Félix po překonání hostujícího obránce nadvakrát propálil Ruie Silvu. Barcelona byla v zakončení mimořádně efektivní, neboť krátce po konci úvodní půlhodiny se z druhé střely na branku opět radovala. Vhodně načasované přihrávky Andrease Christensena využil Lewandowski a ranou o tyč překonal gólmana Betisu. Xaviho svěřenci vývoj hry kontrolovali a ještě před odchodem do šaten mohli udeřit potřetí, ránu Lewandovského ale odklidil skluzující Marc Bartra na roh. V nastavení mohli hosté nepříznivý stav korigovat, projektil Williana Josého ale vyrazil Marc-André ter Stegen skvělým zákrokem na roh.

Kouč Betisu byl před startem druhé půle nucen vystřídat zraněného Silvu, kterého v brance nahradil Francisco Vieites. Gólman, jenž naskočil do svého prvního utkání ve španělské nejvyšší soutěži, se mezi tyčemi objevil poprvé od prosince 2021. El Glorioso tahali za kratší konec provazu i po změně stran a v 62. minutě potřetí inkasovali, když se z přímého kopu prosadil střelou k levé tyči Ferrán Torres. Katalánci neměli s Vieitesem slitování a o čtyři minuty později jej překonali znovu, když přízemním projektilem uspěl Raphinha. Brazilský útočník se mohl do střelecké listiny zapsat hned dvakrát, následná rána z přímého kopu ale zamířila těsně nad. Skóre se přesto ještě jednou měnilo, když parádní představení Katalánců završil Joao Cancelo.

Betis na Estadio Olímpico nepřekvapil a odvezl si na jih Španělska porážku. Další ligový zápas sehraje 24. září doma s Cádizem, Barcelona bude o den dříve hostit Celtu Vigo.

Autor: Livesport.cz / Jakub Synek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele