1. kolo
12.08.2023 21:30 CET
0 : 2
(0:2)

Reportáž

Jude Bellingham (© AFP)

Bellingham se ve Španělsku uvedl na výbornou. Anglická hvězda volejem pečetila triumf Realu

Real Madrid v prvním kole LaLigy jasně přehrál Athletic Bilbao a v takzvaném El Viejo Clásico zvítězil 2:0. Fanouškům hostí se v nejlepším možném světle předvedl Jude Bellingham, jenž při svém soutěžním debutu zvyšoval ve 36. minutě střelou z první vedení královského celku. Baskové se pak dostávali k šancím pouze sporadicky. Při té největší čtvrthodinu před koncem zaskočil za Andrije Lunina záložník Aurélien Tchouaméni, a ukrajinský brankář tak při absenci dlouhodobě zraněného Thibauta Courtoise udržel čisté konto.

Bílý balet se sice musel vypořádat s odchodem legendárního Karima Benzemy, zároveň však do svého kádru přivedl horké zboží. Tím byl například Bellingham či Arda Güler, přičemž první jmenovaný zamířil rovnou do základní sestavy madridského klubu. Baskický celek chtěl do nového ročníku vstoupit první domácí ligovou výhrou nad Realem od roku 2015 a spoléhal přitom především na Oihana Sanceta, jenž se díky 10 ligovým brankám z minulé sezony vypracoval v klíčového hráče týmu.

Úvod utkání jednoznačně patřil Bílému baletu, jehož hráči drželi míč častěji ve své moci a kombinovali kolem šestnáctky soupeře. Los Leones ovšem před vlastní bránou zformovali silný blok, přes který se hosté jen těžce prokousávali. Až ve 28. minutě překvapil celou baskickou obranu Rodrygo povedenou ranou z úhlu. Po vstřelené brance hráči Realu nepolevili. Před koncem poločasu se nádherným volejem prezentoval debutant Bellingham, jenž zvýšil náskok na dva góly.

Ve druhé půli se hra vyrovnala, Real si totiž v klidu držel vedení a nikam se zbytečně nehnal. Krátce po startu druhého poločasu musel z důvodu zranění odstoupit Éder Militao, čímž ještě rozšířil početnou marodku Bílého baletu. Až v 68. minutě mohl změnit skóre Federico Valverde, jenž se opřel do míče zpoza vápna a jen těsně minul levou tyč. Vzápětí se do šance dostal Vinícius Júnior, který sice zamířil přesněji, ale proti jeho pokusu pohotově zasáhl brankář. Fotbalisté Bilbaa se nakonec málem dočkali gólového zápisu, když tvrdý volej vyslal Sancet, ale obrana před Luninem na poslední chvíli zasáhla. Následně se ve dvou příležitostech objevil Álex Berenguer, ale ani jednou neuspěl. Zvláště při poslední šanci měl k radosti blízko, ale senzačním zákrokem mu ji zhatil Tchouaméni.

Real Madrid tedy splnil úkol a na úvod si v nelehkém duelu připsal tři body. V příštím kole 19. srpna se střetne venku s Almeríí, zatímco Bilbao ve stejný den vyzve rovněž venku Osasunu.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (2)

Přidat komentář
boryland

3:0.......

Reagovat
Krausio_Real_M

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele