17. kolo
16.12.2023 16:15 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Oslavující Nico Williams (© AFP)

Williamsovi zpřijemnila jubileum paráda jeho bratra. Heroický výkon Oblaka na body nestačil

Athletic Club zvítězil v 17. kole LaLigy na domácí půdě nad Atlétikem Madrid 2:0. Domácí již v první půli dvakrát nastřelili tyč a dokonce nedali penaltu. Mrzet je to však nemuselo, jelikož po změně stran rozhodl Gorka Guruzeta. Toho po hodině hry fantastickým obstřelem doplnil ještě Nico Williams, jenž tak potěšil svého bratra Iňakiho, který nastoupil do 400. zápasu v dresu Basků. Ti se díky tříbodovému zisku přiblížili právě na dostřel svého soupeře, na něhož ztrácí už pouhé dva body.

V Baskicku se očekával jeden z vrcholů tohoto víkendu ve španělské lize, neboť proti sobě stanuly celky z horních pater tabulky hrající ve velmi dobré formě. Domácí na vlastním hřišti padli v aktuálním ročníku pouze v úvodním kole s Realem Madrid, Atlético zase do zápasu vstupovalo povzbuzené výhrou v Lize mistrů nad Laziem, která mu zajistila postup z prvního místa. Tradičně se navíc mohlo spoléhat na kanonýra Antoina Griezmanna, jenž v minulé sezoně zařídil celku z hlavního města proti Bilbau obě vítězství.

To však tentokrát mohlo jít rychle do vedení. Guruzeta namířil míč ideálně k tyči, nicméně skvělým reflexem se předvedl brankář Jan Oblak. Svižný vstup Bilbaa do zápasu mohl zužitkovat Iňaki Williams, jeho tvrdá přízemní střela ale skončila pouze na tyči. Další pokus Basků měl Oihan Sancet, jenž si naběhl na centr ze strany, placírkou ovšem trefil pouze místo, na kterém stál připravený slovinský gólman. Domácí svého soupeře nadále ohrožovali ofenzivními výpady, při jednom takovém pelášil na bránu Nico Williams, nicméně jeho technický obstřel opět lapil fantastický Oblak. Rojiblancos se nedočkali ani ve 36. minutě, kdy po faulu Caglara Söyünca kopal Sancet penaltu. Ten však nabízenou možností pohrdl, když branku přestřelil. Poločas plný šancí zakončil ještě pokus Nica Williamse, jenž technickou ranou orazítkoval tyč.

Los Leones se dočkali až po změně stran. Ander Herrera zatočil centr až na zadní tyč, kde zůstal osamocený Guruzeta, jenž poslal domácí do vedení. V 64. minutě vyzkoušel ránu levačkou také Nico Williams, který balon vměstnal fantasticky do horního rohu. Jeho bratr Iňaki se v jubilejním zápase málem rovněž dočkal gólu, když vypálil pohotově k tyči, dalším magickým zákrokem se však připomněl Oblak. V 80. minutě mohl ještě klání zdramatizovat Samuel Lino, levačkou ovšem trefil pouze tyč. Poté ještě Marcos Llorente tvrdě pálil po zemi, gólman Unai Simón ale vymrštěnou nohou zabránil inkasování branky. Hosté už ani ze závěrečné aktivity neskórovali.

Bilbao si tedy připsalo další domácí úspěch a stáhlo manko na Los Colchoneros na pouhé dva body. Basky čeká v příštím kole 20. prosince duel s Las Palmas, Atlético přivítá o den dříve Getafe.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Solař

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele