4. kolo
18.09.2011 22:00 CET
2 : 3
(1:3)

Reportáž

Athletic Bilbao - Real Betis 2:3

V posledních nedělním utkání La Ligy se utkal domácí Athletic Bilbao s Realem Betis, který se znovu probojoval do elitní soutěže. A právě hosté se nakonec radovali z nečekaného zisku tří bodů, díky kterým se s Valencií dělí o první příčku. Tři rychlé góly v prvním poločase jim totiž zajistili vítězství 3:2.

První poločas se favorizovanému Athleticu vůbec nepodařil. Už v 7. minutě totiž Betis otevřel skóre, a to zásluhou Beñata. Ten se postavil k přímému kopu, který byl nařízen po faulu na Pereiru, a z hranice pokutového území technickou střelou zatočil míč do pravého růžku baskické brány, čímž nedal brankáři žádnou šanci.

A ve 13. minutě Real Betis vedl již 2:0. Nacho se dokázal uvolnit u levé postranní čáry a individuálním únikem se dostal až do pokutového území, kde si narazil míč s Pereirou, a zcela osamocen měl plno času na to, aby poslal míč přesně k pravé tyčce. Již za hlasitého pískotu domácích fanoušků, kteří tak dávali najevo nelibost s předváděným výkonem svého týmu, se mohl Betis téměř radovat z třetího gólu. Ve 33. minutě totiž Sevilla kolmicí vyslal Roqueho Santa Cruze, ten stejně jako jeho spoluhráči v předešlých gólových akcí obstřelil brankáře, jenže tentokrát míč nezapadl k pravé tyčce, ale skončil přímo na ní.

Ve 37. minutě se domácí konečně dočkali gólu. Ojedinělou akci započal Susaeta, který unikl po levé straně a předkládal míč před bránu Casta. Ten ale dobře přečetl hru a po balónu skočil, bohužel ho ale neudržel, čehož využil pohotově De Marcos a poslal míč do odkryté brány.

Ve 40. minutě to už ale byli opět hosté, kteří se tlačili před bránu Athletica. Pereira unikal sám na brankáře, ale vracející se obránci ho nakonec rozhodili, a tak nedokázal přesně zamířit a Iraizoz včasným výběhem střelu vyrazil. K zajímavé dorážce se dostal Roque Santa Cruz, ale střela se mu svezla po nártu do boku.

Už to vypadalo, že se půjde do šaten za stavu 1:2, když se centr do pokutového území baskické branky trochu nešťastně odrazil od ruky domácího De Marcose, a byla tak nařízena penalta pro Betis. Té se ujal Salva a prudkou střelou se nemýlil. Do druhého poločasu aktivně vstoupil Athletic, když se v 49. dostal do průniku mladý Muniain, brankář Casto ale reflexivním zákrokem jeho střelu zachytil.

V rozmezí 55. až 59. minuty to bylo na hřišti hodně divoké. Hra se přelévala zleva doprava a akce střídala akci. Do první šance se dostal Javi Martínez, když mu Susaeta zpětnou přihrávkou předložil míč přímo před brankáře, jenže závěrečná střela šla vysoko nad. O dvě minuty později se do zajímavé příležitosti dostal Fernando Llorente, který hlavičkoval v pokutovém území, ale jeho zakončení nemělo parametry ani střely ani přihrávky, a tak celá akce vyzněla do prázdna. V 57. minutě se do ještě větší šance dostali hosté, když si Jefferson Montero narazil míč s Cruzem, a dostal se tak před samotného Iraizoze, ale jeho zakončení mířilo těsně vedle pravé tyče.

O minutu později vyrobila defenziva Athletica obrovskou hrubku, po které postupovali dva útočníci na jediného obránce, jenže křižná přihrávka na Cruze byla o kousek delší, a tak útočník Betisu musel zakončovat hodně z úhlu a trefil pouze boční síť. No a neminula ani jedna minuta a Betis se octil snad v ještě větší šanci, když Montero přihrál Pereirovi přímo před bránu, ten obstřelil Iraizoze, ale míč tentokrát orazítkoval pro změnu levou tyč.

Poté se hra na patnáct minut uklidnila, ale emoce vzplanuly v minutě 74., kdy došlo k potyčce mezi mladým Muniainem a Mariem. Oba hráči se prali o míč, Muniain po souboji vrazil hrudí do svého protivníka a ten ho poslal k zemi hlavičkou podobným způsobem, jako to předvedl Zinedine Zidane ve slavném finále s Itálií. Za to samozřejmě viděl červenou kartu a Muniain mohl být rád, že on dostal pouze žlutou.

V 76. minutě se do téměř stoprocentní šance dostal Fernando Llorente, jeho hlavičku zblízka ale zcela neuvěřitelným a reflexivním zákrokem vyboxoval Casto. O šest minut později se o snížení pokoušel také Muniain, ale jeho střela z hranice pokutového území skončila v náruči brankáře.

Ovšem v 86. minutě dostal zápas nový náboj. Chica totiž zahrál v pokutovém území rukou, a tak se kopala penalta, které se ujal Lopez. Ten poslal míč sebevědomě k levé tyči a snížil na 2:3. O minutu později byl Athletic blízko vyrovnání, ale Llorente nedosáhl na křižnou přihrávku pokutovým územím, a z následného rohu pak mířil nad. V 94. minutě se udála poslední zajímavá věc zápasu, a to udělení druhé žluté karty domácímu Amorebietovi, který se tak odebral do sprch asi o minutu dřív než ostatní.

Fanoušci zhlédli velice atraktivní utkání, kterému nechybělo asi nic. Staronový klub La Ligy Real Betis má po třech zápasech na kontě 9 bodů, a je tak spolu s Valencií v čele tabulky. Athletic Bilbao, možná ještě unavený ze čtvrtečního zápasu Evropské ligy se Slovanem Bratislava, má stále pouhý jeden bod.

Autor: Jan Michálek / soccernet.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele