29. kolo
04.04.2009 20:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Real Valladolid - FC Barcelona 0:1

Barcelona vydřela tři body na hřišti výborně hrajícího Valladolidu a udělala velmi důležitý krok v boji o titul. Na Kataláncích byla znát únava, přesto se jim však podařilo vsítit jedinou branku utkání, když se po narážečce s Xavim prosadil Eto’o. Pucela měla také několik šancí, ale výborný zápas odehrál Víctor Valdés. Domácí přesto odchází ze zápasu s hlavami hrdě vztyčenými.

Kouč Guardiola nechal na lavičce trojici hráčů základní sestavy - od začátku nehráli Messi, Henry ani Alvés, naopak důvěru dostal mladý Pedrito z béčka. Mendilibar na druhé straně ničím příliš nepřekvapil, brankář Asenjo se nakonec skutečně objevil v základu a odehrál parádní utkání.

Byl to právě zmiňovaný Pedro, který se postaral o první výraznější moment zápasu, když se uvolnil na pravé straně, jeho střelu ale zlikvidoval Asenjo. Barcelona byla v prvním poločase lepší, ale výrazné napadání ze strany domácích jí dělalo obrovské problémy s rozehrávkou, takže k vidění nebyla ta tradiční dominance, na kterou jsme zvyklí.

Přesto to byli opět Blaugranas, jež měli na svědomí další šanci, tentokráte střílel Iniesta po přihrávce Keity, pár centimetrů ale míči chybělo. Skórovat pak mohl po výborné Iniestově přihrávce Eto’o, avšak Asenjo dobře vyběhl a opět si se situací poradil.

Na závěr první půlhodinky měli dvě příležitosti ke skórování i domácí, nejdříve zachraňoval před Sesmou Puyol, poté na poslední chvíli odhlavičkovával Sylvinho, když se už už k míči tlačil Aguirre. Sylvinho se při zranění několika obránců Barcelony usadil v základní sestavě a na svůj věk odvádí spolehlivé výkony. Co víc, za zhruba 500 odehraných minut ještě ani jednou nefauloval.

Ve 34. minutě se poprvé objevila na scéně kombinace Xavi - Eto’o, přičemž tentokráte to byl netradičně kamerunký útičník, jež se skvěle uvolnil a připravil výbornou pozici pro Xaviho, jehož placírka ale letěla nad.

Uběhlo šest minut, oba aktéři si role prohodili a výsledný efekt byl mnohem lepší. Eto’o přiťukl Xavimu, ten mu skvěle vrátil lobem za obránce a letošní pichichi přidal stejným způsobem, tedy lobem přes brankáře, svou 26. branku v sezóně. Samuel Eto’o je prvním hráčem od dob Romária, jenž má v této fázi sezóny na svém kontě 26 gólů. O Baixinho v sezóně 1993/1994 nakonec ve 32 zápasech vstřelil gólů 30.

Barca mohla dokonce své vedení ještě do konce poločasu pojistit, ale Iniestovi po výborné individuální akci překazil radost hbitý Asenjo.

Po poločase pokračoval v dobrém výkonu Iniesta, který zakombinoval s Pedrem a připravil šanci pro Eto’oa, jehož ale dobře střežili domácí obránci a i když byl velmi blízko bráně, balón od něj letěl nakonec hodně vysoko.

Poté začal úřadovat Valladolid. Nejdříve předvedli domácí skvělou týmovou akci, jíž sházelo přesnější zakončení, Valdés byl připraven. Byl to znovu katalánský brankář, na němž si Pucela vylámala zuby, jmenovitě tváří v tvář Escudero po brilantním sólu.

Tempo hry hostů začalo uvadat a Guardiola se rozhodl hned k dvojitému střídání. Na hřiště se dostala podle mnohých nejlepší pravá strana světa: Alvés - Messi. Brazilký obránce hře určitě pomohl, Messi však působil skutečně hodně unaveně, což ostatně jen potvrzuje fakt, že kvůli zaspání málem zmeškal let do Valladolidu.

V 67. minutě centroval nebezpečně Ogbeche a Goitom spálil další dobrou šanci, i když jeho pozice rozhodně nebyla z nejjednodušších.Rozhodující moment mohl přijít čtvrthodinu před koncem, když Iniesta vybojoval míč na hranici pokutového území Valladolidu, prokličkoval se přes dalšího obránce ale nakonec, když už před ním stál jen Asenjo, v tísni zakončoval těsně vedle.

Zvýšit na dvoubrankový rozdíl mohl Alvés technickou ranou, ale Asenjo byl bezchybný, z následné dorážky stehnem Eto’o správně nezamířil.

Poslední za zmínku stojící moment měli na svědomí domácí, Ogbeche se užuž dostával k míči, ale nebojácný Valdés byl rychlejší.

Vedoucí Barca tedy bere všechny tři body, což je pro ni velmi pozitivní zpráva na úvod ďábelsky těžkého měsíce.

Autor: Petr Kilian

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

tip eurofotbalu 0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ronaldinho_10

Nevím, proč se ti tenhle tip nelíbí. Virus FIFA je pro Barcu letos opravdu horší než kterýkoliv soupeř - stačí se podívat na zápasy po repre:

Krakov-Barca 1:0,

Barca-Racing 1:1,

Bilbao-Barca 0:1,

Barca-Getafe 1:1,

Betis-Barca 2:2.

Jediný vítězný zápas byl s Bilbaem, kde čaroval Valdes!!! Navíc zohledni fakt, že je to před LM a tudíž si myslím, že třeba Messi po dlouhým cestování bude odpočívat...

Ať dělám, co dělám, tak je ten tip v porovnání s vypsanými kurzy rozhodně v pořádku...

Reagovat
ronaldinho_10

Samozřejmě to měla být reakce na Zlatena8 - mimochodem tvým předchůdcům se taky nelíbil tip eurofotbalu v utkání na Betisu - http://www.eurofotbal.cz/primera-division/2008-2009/preview/ real-betis-fc-barcelona-160799/

Reagovat
smazaný uživatel

Uffffffffffffffff...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele