základní část, 8. kolo
17.09.2023 18:00 CET
5 : 0
(3:0)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Veljko Birmančevič (© AC Sparta Praha)

Sparta půjde do derby z pozice ligového lídra. Slovácku nedal šanci na odpor Birmančevič

Fotbalisté Sparty zvítězili v osmém kole Fortuna ligy na domácím hřišti nad Slováckem jednoznačně 5:0 a získali jistotu, že do pražského derby proti Slavii, které je na programu příští týden, budou vstupovat z prvního místa v tabulce. Letenští rozhodli o výhře již v první půli, kdy se dokázali prosadit hned třikrát, přičemž největší podíl na poločasové destrukci týmu Martina Svědíka měl Veljko Birmančevič. Předsezonní posila z francouzské Ligue 1 se nakonec prezentovala nejen dvěma brankami, ale i milimetrově přesnou asistencí na třetí gól Lukáše Haraslína.

Pražská Sparta mohla reprezentační pauzu strávit v naprosté pohodě, když si ještě před ní po přestřelce s chorvatským Záhřebem zajistila účast v základní skupině Evropské ligy a v domácí soutěži dovezla plný bodový zisk za výhru 2:0 z Liberce. V obdobném rozpoložení se však nacházelo i Slovácko. Toho se letos evropské poháry netýkají, v tom domácím si ale zastřílelo proti Hlubině a následně před vlastním publikem porazilo Zlín.

Vstup do utkání mu však hrubě nevyšel, neboť už v 11. minutě inkasovalo. Na počátku gólové akce stál Asger Sörensen. Ten poslal prudký pas na hranici vápna, kde byl sice původní adresát Jan Kuchta odzbrojen, odraženého míče se však chopil Birmančevič, jehož střela k pravé tyči byla milimetrově přesná. Neuběhlo ještě ani 20 minut a Slovácko prohrávalo o dvě branky. Ladným průnikem středem hřiště se prezentoval Haraslín, který následně předložil balon Tomáši Wiesnerovi. Ten se rozhodl příliš nevymýšlet a prudkou ranou na vzdálenější tyč znovu rozvlnil síť. Po půlhodině zvedali někteří fanoušci Sparty ruce nad hlavu znovu, nádherný projektil Matěje Ryneše ze střední vzdálenosti ale zastavilo břevno. V nastavení prvního dějství Rudí přece jen přidali třetí zásah, když Birmančevič naservíroval míč Haraslínovi, pro něhož nepředstavovala odkrytá klec žádný problém.

Zkraje druhé půle mohlo zaznamenat čestný úspěch i Slovácko, když se ve vápně dostal ke střele placírkou Daniel Holzer. Skvělý zákrok proti pokusu někdejšího sparťana však předvedl Peter Vindahl Jensen, který s přispěním tyče vyrazil míč na roh. O chvíli později se na druhé straně propracoval k zakončení ze vzduchu Birmančevič, nicméně tentokrát mířidla neseřídil. Dlouho to však srbského křídelníka mrzet nemuselo. Jako přes kopírák si totiž hráči Sparty zopakovali akci z konce prvního poločasu, jen s tím rozdílem, že v 70. minutě těžil z přihrávky Haraslína před prázdnou bránu Birmančevič. Skvělý týmový výkon Pražanů podpořil i brankář Vindahl Jensen, který se ve druhé půli prezentoval několika povedenými zákroky. V 81. minutě navíc ještě jednou spustil gólovou znělku Victor Olatunji, jenž hlavičkou o zem odsoudil Moravany k pětibrankovému přídělu.

Sparta tak zůstává v domácí lize neporažena a získala další tři body. V příštím kole nastoupí 24. září v Edenu ve velmi sledovaném derby proti Slavii. Slovácko přivítá o den dříve doma Karvinou.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (4)

Přidat komentář
kecipep

2:2

Reagovat
Filip236

2:0

Reagovat
oli9

1:2

Reagovat
Kvooca

5:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele