základní část, 26. kolo
31.03.2024 18:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Veljko Birmančevič (© AC Sparta Praha)

Sparta se třásla o výsledek, k výhře jí pomohl pokračující víkend brankářských omylů

Hráči Českých Budějovic podlehli ve 26. kole Fortuna ligy na domácím hřišti Spartě 0:1. O hubeném vítězství Pražanů rozhodl v 17. minutě Veljko Birmančevič, jehož na první pohled nikterak nebezpečný pokus skončil po obřím zaváhání Martina Janáčka v síti. Gólman Dynama tak dal vzpomenout na den starý exces brankářského kolegy Matúše Macíka z Olomouce, jehož zaváhání rovněž stálo Hanáky bodový zisk. Letenští pak přežili zejména v závěru utkání nadějnou snahu Jihočechů o vyrovnání a vrátili se zpátky do čela ligy.

Sparťanům se sice posledních 14 dní před reprezentační přestávkou rozhodně nevydařilo podle představ, zaváhání proti týmu z opačného konce tabulky by se však rovnalo senzaci. Jihočeši totiž nejenže Letenské porazili naposledy v listopadu 2020, ale od té doby jim v sedmi následujících soutěžních kláních nedali ani gól. Drobnou naději tak pro Dynamo představovala alespoň dobrá domácí forma, jelikož na Střeleckém ostrově třikrát v řadě neprohrálo.

V nedělním zápase to však vypadalo, že je v jihočeské metropoli domácím celkem Sparta. Do rudých barev zabarvené tribuny rozjásal v 17. minutě Birmančevič, jehož přízemní střela trestuhodně proklouzla Janáčkovi pod rukavicemi do sítě. Jinak ale Letenští v první půlhodině výrazně nedominovali, naopak budějovický Jan Suchan několikrát provětral obranu Sparty, a Jaroslav Zelený dokonce po faulu na něj obdržel žlutou kartu. Těsně před pauzou pak mohl vyrovnat hlavičkující Florent Poulolo, gólman Peter Vindahl však dokázal vyškrábnout míč nad horní tyč.

Zkraje druhé půle se po zaváhání defenzivy Budějovic dostal ke střele uvnitř vápna Lukáš Haraslín, jeho pokusu ale scházela potřebná razance. Po nejistém počínání sparťanské defenzivy mohl v 64. minutě vyrovnat Zdeněk Ondrášek, k jeho smůle však stihl na poslední chvíli vyžehlit svůj prvotní nedůraz Filip Panák. Čtvrthodinu před koncem se pak odhodlal k voleji z hranice vápna Suchan a hosté mohli děkovat blokujícímu Qazimu Lacimu, od něhož se balon odrazil na roh. Dynamo tlačilo Pražany i nadále, vyrovnat ale nedokázal ani po rohovém kopu hlavičkující Ondrášek. Na druhé straně pak mohl potvrdit výhru hostí Jan Kuchta, jenže jeho zakončení na zadní tyči skončilo vysoko nad břevnem.

Sparta tak překvapení nedopustila a na jihu Čech brala všechny body. V dalším kole bude 7. dubna hostit Mladou Boleslav, České Budějovice se ve stejný den představí v Pardubicích.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (3)

Přidat komentář
fcb+mufc

1-1

Reagovat
Elmas

1:2

Reagovat
Alan

1:4

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele