základní část, 9. kolo
23.09.2023 15:00 CET
5 : 1
(1:1)

Reportáž

Zlín po historickém debaklu vyhořel i v Ostravě. Domácí nadvládu Baníku podpořil Kubala

Baník porazil v devátém kole Fortuna ligy Zlín 5:1. Skóre duelu otevřel už v 11. minutě Ewerton, na nějž však ještě před pauzou zareagoval pohlednou brankou Dominik Simerský, jenž utnul domácí neprůstřelnost Ostravanů. Slezané o své výhře rozhodli ofenzivní smrští ve druhé půli, přičemž rozhodující trefu zaznamenal dvougólový Filip Kubala. Baníkovci tedy už počtvrté v řadě potěšili výhrou své hlasité fanoušky, kteří před utkáním uspořádali společný pochod na stadion. Hosté naopak po historicky nejvyšším debaklu s Plzní opět odjeli s prázdnou.

Pavel Vrba musel skousnout potupný sedmigólový příděl od Plzně, v níž strávil několik veleúspěšných let. Nyní ho čekal střet s dalším bývalým zaměstnavatelem, jehož barvy ovšem v roce 2022 hájil kvůli neuspokojivým výsledkům jen necelé čtyři měsíce. Zlín sice tak vysokými ambicemi jako Baník nedisponoval, jenže Ševci zaujímali před utkáním s hrozivým celkovým skóre 6:19 poslední příčku a pod zkušeným stratégem se opět začala třást židle. To pozici Pavla Hapala stabilizovala zejména domácí forma Slezanů, kteří v této sezoně na svém hřišti ještě neinkasovali.

Ostravané si náznak šance připravili už v deváté minutě, kdy na nebezpečný pas za obranu jen těsně nedosáhl Ewerton. Toho ale nevyužitá příležitost nemusela mrzet, jelikož se záhy prosadil. Z pravé strany poslal Jiří Boula tečovanou přihrávku před bránu, odkud 26letý Brazilec zamířil přímo pod břevno. Chvíli nato to mohlo být už o dva góly, ránu Davida Buchty z hranice malého vápna ale lapil Matej Rakovan. Zvýšit skóre mohl několikrát také aktivní Kubala, při zakončení se ale odchovanci Slovácka nedařilo. Zlín se k první střele propracoval až po půlhodině, stála ovšem za to. Antonín Fantiš našel na ose hřiště osamoceného Simerského, jenž otřel svůj dalekonosný pokus o tyč a vyrovnal.

Krátce po změně stran už však Ševci znovu ztráceli. Po nahrávce Ewertona se s balonem uvnitř vápna otočil Kubala a přesnou ranou na zadní tyč poslal Baník do vedení. Lehkost na kopačkách Slezanů byla po jeho trefě znát a v 57. minutě skórovali potřetí. K odraženému míči se po přízemním centru agilního Ewertona dostal Tomáš Rigo, který prudkým volejem rozvlnil Rakovanovu síť. Brazilský útočník zásoboval své spoluhráče i nadále. Po jeho přiťuknutí asistoval Patrick Kpozo u druhého zásahu Kubaly, jenž uklízel balon do zcela odkryté brány. V 77. minutě mohl Ewerton vstřelit pátý gól Ostravy, pro něj netypické zakončení hlavou ale Rakovan vyrazil. K poslední změně skóre tak došlo až po ráně pod břevno z kopačky Abdullahiho Tanka.

Baník na svém hřišti zvítězil už počtvrté v řadě. V příštím kole se 30. září představí v Olomouci, Zlín tentýž den přivítá České Budějovice.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele