5. kolo
09.09.2005 18:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

1. FC Brno - Baník Ostrava 1:1

Skandální. I tak by se dal označit závěr zápasu dvou tradičních moravských rivalů, který nakonec skončil dělbou bodů. V posledním vzájemném duelu na jaře zvítězilo Brno doma 3:0, tenkrát šlo ale domácím o záchranu a nyní byla situace zcela jiná. Oba týmy totiž od sebe dělila jediná příčka, Brno bylo po čtyřech odehraných kolech poslední s jedním bodem a Ostrava předposlední se třemi body. Minulé kolo ale Brno překvapilo, když získalo historicky první bod vybojovaný na Letné. Ostrava naopak doma utržila porážku 1:3 od Mladé Boleslavi, což vedlo k trenérské změně a Jarabinského vystřídal Hapal.

Úvod zápasu byl ze strany obou mužstev plný nepřesností, díky čemuž se oba týmy dostávaly hned od úvodu zápasu do menších šancí. Postupně své příležitosti úspěšně nezakončili Zeher, Besta, Bystroň a Zelenka. První vyložená šance pak přišla v 16. minutě a byla z kopaček domácích fotbalistů. Po rozehrání rohového kopu se míč dostal k Trousilovi, který ale vysoko přestřelil. Baník odpověděl prakticky okamžitě, neatakovaný Zeher ale hlavičkoval nad. Podobná situace se odehrála i ve 26. minutě, Rajtoral ale prudce hlavičkoval pouze do náruče gólmana Václavíka. V 30. minutě udělal kouč Kotrba taktickou změnu, když vystřídal Horejše za Mezlíka a změnil rozestavení Brna na útočnějších 3-5-2. To domácím očividně pomohlo, hra ale přesto zůstávala zcela vyrovnaná. Baník se už do konce prvního poločasu do výraznější šance nedostal, naopak Brno mohlo minutu před odchodem do šaten vstřelit první gól, Mezlíkova dělovka zblízka šla ale nad.

Do druhého poločasu nahradil Švancara v útoku nevýrazného Simra a stejně jako v minulém zápase se Spartou to přineslo velké oživení hry. Brno si v úvodu poločasu vynutilo mírnou převahu. V 50. minutě pak vyvolal sudí Helebrant obrovskou vlnu nevole u domácích fanoušků, když neodpískal v šestnáctce hostů ruku jednoho z ostravských zadáků. V 56. minutě zahodil další šanci Brna Zelenka, opět branku přestřelil a tentokrát hodně vysoko nad.

Velmi důležitý moment přišel v 68. minutě - Černý šikovně obral o míč Slončíka a ten mu ve zlosti zezadu nasadil ukázkovou kosu. Po domluvě s asistentem nakonec Helebrant ukázal Slončíkovi zaslouženou červenou kartu. Po citelné ztrátě v poli se Baník stáhl na svou půlku a často se zmohl jen na odkopy míčů na soupeřovu polovinu, přesto Brnu zpočátku oslabení nedovolil vytvořit si šanci. V 74. minutě přišel na hřiště Baláž na místo Holka a střídání to bylo pro trenéra Kotrbu opravdu vydařené. V 76. minutě totiž po Černého centru z přímého kopu hlavou gólově zakončil a poslal Brno do vedení.

Hosté po inkasovaném gólu vsadili vše na útok, čehož Brno využívalo k nebezpečným brejkům, opět ale nebylo schopno je gólově zakončit. Zvlášť Zelenka, který se v 88. minutě ocitl tváří v tvář gólmanu Raškovi, opět ale přestřelil. Rozhodčí se rozhodl nastavit pět minut, ve kterých Baník domácím zle zatápěl, v 92. minutě si střídající Žůrek obhodil jinak výborně hrajícího Schustera, branku domácích ale ve vyložené šanci minul.

Poté se ale dostavil zcela skandální závěr celého zápasu. V 93. minutě atakoval jeden z obránců Baníku v hlavičkovém souboji Zelenku, který zůstal na trávníku ležet. Míč se po pár sekundách dostal opět pod kontrolu brněnských fotbalistů a rozhodčí naznačil, ať míč zahrají do zámezí. To se také stalo a po ošetření zraněného útočníka Zelenky zahrávala Ostrava aut. Hráči Ostravy ale šokovali celý stadión, když míč Brnu nevrátili, ale právě naopak - ihned po rozehrání autu místo odevzdání míče rozehráli dlouhý centr až k šestnáctce domácích, kde se k míči dostal Žůrek, který bez problémů propálil zkoprnělého Václavíka, který šokován vzniklou situací zřejmě ani nestačil pořádně zareagovat. Brno se v podobných momentech na straně soupeře během zápasu zachovalo vždy férově a míč soupeři vrátilo, Ostrava ale předvedla pravý opak a názorně ukázala, že umí "kráčet přes mrtvoly". Ihned po rozehrání se ještě domácí dostali do obrovské šance, kterou ale již klasicky spálili. Chvíli poté sudí toto utkání, které zdaleka nepatřilo do kategorie fair-play, ukončil.

"Měli jsme vyhrát za každých okolností, bez ohledu na to, co se v závěru stalo. K závěru zápasu se nechci vyjadřovat. Bylo to krajně nesportovní, ale i to se prostě někdy ve fotbale stává. V zápase nám Baník sám pomohl vyloučením. My jsme před tím zkoušeli i změnit systém, ale do převahy jsme se dostali až po odchodu Slončíka. Přiznávám, že když v poslední minutě neproměnil Žůrek svoji první šanci, myslel jsem si, že nám vítězství nemůže uniknout. To, co hráči Baníku udělali, o něčem svědčí. My si ale stejně musíme sami probrat, proč jsme takový vyrovnávací gól a v takovém čase vůbec dostali," komentoval závěr zápasu Kotrba.

"Ve fotbale se děje spousta problémových situací. Kdyby se každý měl ke všemu přiznávat, moc by ze hry nezbylo. V prvním poločase jsme ale měli dvě vyložené šance. Kdybychom je dali, mohli bychom myslet i na lepší výsledek, ale s bodem jsem spokojen. Hráli jsme dobře zezadu a domácím jsme moc nepovolili," prohlásil Hapal.

Autor: Jan Werner

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele