osmifinále - odvety
14.03.2024 18:45 CET
1 : 3
(0:3)

Reportáž

Ruben Loftus-Cheek a Olivier Giroud (© AFP)

Karetní memento vzalo slávistům vítr z plachet. Milánská letka zničila obranu do poločasu

AC s přehledem zvládlo osmifinálovou odvetu Evropské ligy, když na půdě Slavie zvítězilo 3:1. Pražané, kteří museli dohánět dvougólové manko z Milána, se už od úvodních minut snažili dostat do tlaku. Pro to však neměl pochopení několikrát ošetřovaný Mike Maignan, jenž byl nakonec vystřídán. Už ve 20. minutě navíc přišla pro českého zástupce tvrdá rána, jelikož Tomáš Holeš uviděl za nechtěný šlapák červenou kartu, a slávisté tak stejně jako v prvním zápase odehráli většinu utkání v oslabení. Rossoneri v početní převaze nastříleli tři góly už do konce první půle, v níž asistencí a nádhernou trefou zazářil Rafael Leao.

Sešívaní vstoupili do zápasu na San Siru nebojácně, jejich plány ale výrazně překazila zbytečná červená karta El Hadjiho Malicka Dioufa. Favorit si s následnou přesilovkou poradil, byť inkasování dvou branek nebylo ideální, čehož si všimla i italská média. Ta Rossoneri varovala před nevyzpytatelnou odvetou v Praze, kde v základní skupině prohrál AS Řím 0:2. Stejný výsledek by Slavii poslal do prodloužení.

Pražané vlétli do utkání velmi aktivně a krátce před čtvrthodinou hry se do tutovky prodral Mojmír Chytil, gólman Maignan však i přes zranění, které utržil v samém úvodu při souboji s Tomášem Vlčkem, dokázal proti ráně z otočky vytáhnout famózní zákrok nohou. Ve 20. minutě ovšem přišla nešťastná chvíle Holeše, jenž přišlápl nohu soupeři a uviděl červenou kartu. Na druhé straně se chvíli nato blýskl Jindřich Staněk, jenž skvěle vykryl zakončení unikajícího Christiana Pulišiče. Americký křídelník už byl úspěšnější ve 33. minutě, kdy po zaseknutí míče ve vápně namířil po zemi přesně k levé tyči. Posléze se z bezprostřední blízkosti prosadil také Ruben Loftus-Cheek, aby následně slávistům odchod do šaten ještě více znepříjemnil Leao, jenž se z velké dálky spektakulárně trefil do pravé šibenice.

Agilní Portugalec zatápěl domácí defenzivě i po návratu z kabin, nebezpečné centry z levé strany však nekončily přímým ohrožením Staňkovy brány. Rossoneri se jinak snažili držet balon na kopačkách a nepouštěli oslabeného soupeře do žádného zběsilého výpadu. Čestný zásah červenobílých si až v závěru připsal po dvou minutách na trávníku Matěj Jurásek, jenž si na okraji vápna navedl míč na střed, odkud nádherně zamířil levačkou ke vzdálenější tyči.

Italský gigant tak přidal v pražské Fortuna Areně snadné vítězství a s přehledem si zajistil místenku ve čtvrtfinále. Jméno dalšího soupeře se dozví 15. března.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (798)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele