předkolo playoff - 1. zápasy
15.02.2024 21:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Ángel Di María (© AFP)

Střeleckou nemohoucnost Benfiky vyřešily penalty, pevné nervy ukázal Di María

Benfica porazila v prvním duelu vyřazovací fáze Evropské ligy Toulouse 2:1. Portugalci měli po většinu utkání zřetelnou převahu, kterou se jim podařilo zúročit v gól po změně stran zásluhou penalty Angela Di Maríi. Les Violets sice v 75. minutě kontrovali srovnávací trefou Mikkela Deslera, v nastaveném čase druhé půle ovšem Francouzi darovali domácím další pokutový kop, který opět proměnil argentinský křídelník. Les Violets si tak pošramocené sebevědomí z domácí soutěže nevylepšili.

Benfica po skvělém tažení Ligou mistrů ze sezony 2022/2023 na podzim v milionářské soutěži paběrkovala a musela být ráda, že na poslední chvíli vydřela alespoň přesun do Evropské ligy. V ní Orlům stálo v cestě do osmifinále Toulouse, které v základní skupině předvádělo výkony jako na houpačce. Debakl z Anfieldu odčinilo o dva týdny později skalpem Liverpoolu, na němž se podílel i Thijs Dallinga, jenž dosud skóroval v obou únorových duelech Les Violets.

Oba celky začaly opatrně a na nebezpečnější situace se čekalo až do 29. minuty, kdy tečovaná střela Joaa Mária z hranice pokutového území skončila jen těsně nad brankou hostů. Benfica poté ožila a v další desetiminutovce byl dvakrát blízko ke skórování Rafa. Nejprve po dobré přihrávce Di Maríi pálil jen do boční sítě, o chvíli později si navedl míč z levé strany a trefil břevno. Neujal se ani další pokus Joaa Mária z velkého vápna, a Estádio da Luz tak v prvním poločase gól nevidělo.

Velký zmatek před brankou Toulouse nastal v 48. minutě po Di Maríově rohovém kopu, který Argentinec zkoušel kroutit přímo do branky. Hosté ale přežili tento pokus i následnou skrumáž. Ještě zásadnější byl další roh Benfiky, po kterém míč trefil ruku Logana Costy a rozhodčí po kontrole u videa nařídil penaltu. S tou si Di María v 68. minutě poradil a otevřel střelecký účet utkání.

Zvýšit vedení mohl po chvíli Arthur Cabral, kterého po výborné přihrávce za obranu vychytal Guilaume Restes. V 75. minutě nedokázal Fredrik Aursnes odkopnout balon z vlastního pokutového území, ten tak doputoval k Deslerovi a najednou bylo vyrovnáno.

Vše nasvědčovalo tomu, že Portugalci již nic nevymyslí, ale v samém závěru nastaveného času přišlápl Christian Mawissa Elebi ve vlastním vápně nohu Marcose Leonarda. Hříšník byl po druhé žluté kartě vyloučen a pískala se další penalta. Tu opět Di María s klidem proměnil a upravil na 2:1.

Lisabonští Orli si tak dolétli už pro sedmou domácí výhru napříč soutěžemi v řadě. Očekávaný postup se pokusí stvrdit v odvetě hrané 22. února.

Autor: Livesport.cz / Patrik Ledvinka

Komentáře (2)

Přidat komentář
Bastaron

3:0

Reagovat
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele