základní skupiny - skupina G, 1. kolo
21.09.2023 18:45 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Vítězství Římanů přihlížel potrestaný Mourinho jen z tribuny. Poslednímu finalistovi přálo v Tiraspolu štěstí

AS Řím v úvodním duelu skupiny G Evropské ligy potvrdil roli favorita, když na hřišti Šeriffu Tiraspol zvítězil 2:1. Triumf hostů se však nerodil snadno, o plném bodovém zisku Římané rozhodli až po více než hodině hry, neboť na jejich první velmi šťastnou branku odpověděli domácí zásluhou Cristiana Tovara. Rozhodující trefě Romela Lukaka přihlížel pouze z tribuny portugalský stratég José Mourinho, jemuž v Moldavsku začal běžet čtyřzápasový trest za přílišnou kritiku rozhodčích po prohraném finále loňského ročníku. Belgický útočník se prosadil ve 12 po sobě jdoucích duelech Evropské ligy, což je nejdelší gólová šňůra v historii této soutěže.

Celek z věčného města se na prahu nového ročníku vůbec poprvé ve své historii vydal na moldavskou půdu. Do země fotbalu nepříliš zaslíbené přijížděli Giallorossi ve skvělém rozpoložení, neboť o víkendu přerušili čekání na vítězství, když do sítě Empoli nasázeli sedm gólů. Domácí si museli dávat pozor mimo jiné na Lukaka, jenž ve zmiňovaném duelu v novém dresu premiérově skóroval. Pro Šeriff hrály výkony v evropských pohárech na domácím trávníku, kde ze čtyř duelů zatím všechny vyhrál.

A i tentokrát odstartovali domácí velice sympaticky, což vedlo k vyrovnaným úvodním minutám utkání. Nepříjemnost pro Římany nastala těsně před půlhodinou hry, kdy hrací plochu pro zranění opustila letní posila Renato Sanches. Diváci si museli počkat na první vážnou šanci do 37. minuty. Domácí Jerome Ngom Mbekeli obdržel centrovaný míč do pokutového území, který ale poslal jen do pravé tyče. Nakonec to však přece jen byli Vlci, kteří se v poslední minutě nastaveného času první půle dostali do vedení. Leandro Paredes, jenž mimochodem nahradil právě zraněného Sanchese, se postavil k přímému kopu z velké dálky, který i s přispěním několika odrazů od domácích a velkého štěstí propadl až do branky.

Po změně stran zahrozil jako první Tiraspol a opět u toho byl Mbekeli. Tentokrát ovšem jeho tvrdá střela z úhlu skončila těsně nad břevnem. V 57. minutě se už však Vosy srovnání dočkaly, po rohovém kopu se opět balon několikrát odrazil v pokutovém území, přičemž jej nakonec usměrnil tvrdou střelou pod břevno Tovar. Po hodině hry však přišla chvíle Lukaka, který placírkou k pravé tyči zakončil nádhernou kombinaci na jeden dotek mezi ním, Paulem Dybalou a Bryanem Cristantem. V závěru utkání měl ještě obrovskou možnost střídající Andrea Belotti, jeho pokus ale skvěle zlikvidoval Maksym Koval. V posledních minutách se ještě nechal zbytečně vyloučit Joao Paulo, což už ovšem na výsledku nic nezměnilo.

Šeriff tak velkého favorita nezaskočil a na úvod složité skupiny mu odevzdal všechny body. I v dalším kole jej čeká těžký úkol, neboť 5. října se Moldavané představí na hřišti pražské Slavie. AS Řím ve stejný den čeká utkání proti Servette.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (5)

Přidat komentář
tadko97

Verím v potvrdenie formy.

0:3

Reagovat
rave

No neskutečnou formu má Řím.

Reagovat
John Obi Mikel

2:2

Reagovat
Elmas

1-4

Reagovat
smazaný uživatel

Splněno:

- výhra

- zranění

- panic střídání Dybaly, který vůbec neměl letět

Cristante mi trochu přestává vadit, když je aktivní. Ale jen trochu, pozičně je pořád mimo. Snad mu to vydrží celou sezonu, aspoň ty příhry a góly.

Rychle jsem si zvykl na AS bez Pelleho.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele