základní skupiny - skupina A, 5. kolo
30.11.2023 18:45 CET
5 : 0
(4:0)

Reportáž

Michael Gregoritsch (© AFP)

Skvělý úvod posunul Freiburg do vyřazovací fáze. Ve městě studentů vyučoval Gregoritsch

Fotbalisté Freiburgu zvítězili v pátém kole skupiny A Evropské ligy nad Olympiakosem 5:0 a s předstihem si zajistili účast ve vyřazovací fázi. O osudu utkání napověděla už jeho osmá minuta, kdy na rozdíl dvou branek zvyšoval svou druhou trefou večera Michael Gregoritsch. Stejný hráč navíc krátce po půlhodině hry završil hattrick a ve městě, kde podstatnou část obyvatelstva tvoří studenti, tak bylo již v poločase rozhodnuto. Mimo jiné také o tom, že hosté z Řecka v závěrečném duelu zabojují pouze o Konferenční ligu.

Stejný počet branek, který se ve skupinové fázi povedl nastřílet Freiburgu, zaznamenali pouze Liverpool a Leverkusen. Dvě třetiny z celkových 12 gólů německý celek nasázel otloukánkovi skupiny z Bačky Topoly, ale průběžně devátému celku Bundesligy se zadařilo i v řeckém Pireu, kde uspěl po výsledku 3:2. Zopakování nezdaru, ale také získání pouhého bodu, by pro Olympiakos znamenalo definitivní vyřazení z Evropské ligy.

Celek ze Schwarzwaldu vstoupil do utkání skvěle. Po přihrávce z pravé strany se totiž z první přesně k tyči trefil Gregoritsch. Rakouský útočník skóroval i o chvíli později, kdy našel rohový kop Ritsu Doana a znovu překonal bezmocného Alexandrose Paschalakise. Thrylos se v utkání trápil, což reflektovala také nula ve statistice střel mezi tři tyče po půlhodině hry. Za to Gregoritsch si i nadále mohl užívat střelecké pohody. Centr Jordyho Makenga z levé strany totiž znovu hlavou uklidil za záda Paschalakise. Zkušený brankář lovil míč ze sítě během první půle ještě jednou, když bombu mladého obránce Kilianna Sidillii nedokázal vyrazit mimo bránu.

Aby toho nebylo málo, hostům se zranil Daniel Podence, který opustil hřiště krátce po poločasové přestávce na nosítkách. Hrdina duelu Gregoritsch si užil zasloužené ovace při střídání už v 67. minutě, kdy přenechal místo na hrací ploše mladíkovi Merlinu Röhlovi. Celý druhý poločas už se spíš z povinnosti dohrával. Freiburg se sice nikam netlačil, avšak psychicky zlomenému Olympiakosu ještě jeden přesný zásah přidal Japonec Doan.

Freiburg tak vyhrál třetí ze čtyř vzájemných duelů z posledních dvou let a ziskem všech bodů si zajistil jarní účast v Evropské lize. Skupinovou fázi zakončí 14. prosince na hřišti West Hamu, Olympiakos tentýž den přivítá TSC.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

1:0

Reagovat
John Obi Mikel

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele