základní skupiny - skupina H, 4. kolo
09.11.2023 18:45 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Victor Boniface (© AFP)

Kovář pomohl k výhře nad Karabachem. Leverkusen našel recept na bývalého spoluhráče až v závěru

Leverkusen zvítězil ve čtvrtém kole skupiny H Evropské ligy v Baku nad Karabachem 1:0. Obměněná sestava lídra Bundesligy s Matějem Kovářem mezi třemi tyčemi dokázala překonat gólmana Andreje Luňova, jenž ještě v minulém ročníku oblékal dres právě Farmaceutů, až v úplném závěru. Další z dlouhé řady soutěžních triumfů hostujícího celku zařídil z pokutového kopu tradiční kanonýr Victor Boniface. Tento gól definitivně posunul německého zástupce do jarních bojů. Druhý český reprezentant Adam Hložek na hřiště nastoupil až v nastavení druhé půle.

Než Jezdci narazili v úvodním vzájemném zápase na Bayer, dala se jejich letošní cesta Evropou označit za takřka bezchybnou. První dva skupinové duely totiž ovládli a neinkasovali v nich ani gól. Pak ale přišel na řadu právě Leverkusen, z jehož hřiště si celek z Agdamu odvezl pětigólovou nálož. I tento výsledek byl součástí fantastické série svěřenců Xabiho Alonsa, jež momentálně čítala už 10 soutěžních triumfů za sebou. Dala se tak předpokládat další výhra a jistota postupu pro německý tým.

Předzápasovou roli favorita Bayer naplňoval od začátku zápasu. Přesto jejich dominance dlouho nevedla k přímému ohrožení branky. V osmé minutě se to pokusil zvrátit Florian Wirtz, jeho pokus byl ale příliš slabý na to, aby brankáře Luňova vyděsil. Leverkusen se vepředu trápil, pokus mladého německého záložníka jako jediný mířil na branku. Ani Karabach se však nechtěl vzdát bez boje. Ve 43. minutě po dobře sehraném rohu ve vápně střílel na bližší tyč Marko Janković, ale pohotový Kovář jeho pokus lapil.

Do druhého poločasu vstoupili hosté tvrdou ranou Boniface, jeho pokus ovšem trefil dobře postaveného obránce. Na druhé straně si ve vápně našel centrovaný balon Abdellah Zoubir, nikým nehlídaný však nedokázal usměrnit svou hlavičku do branky. Obří příležitost spálil v 79. minutě Yassine Benzia, ke kterému doputovala zpětná přihrávka, jenže osamocený trefil míč jen těsně vedle levé tyče.

Tři minuty před koncem našel střídající Jeremie Frimpong ve vápně Boniface, ten však v krkolomné pozici přestřelil. V nastavení dostal jedinečnou možnost rozhodnout zápas Boniface po hře rukou vápně a nejlepší střelec týmu svou penaltu zavěsil do pravé šibenice.

Karabach tedy nedokázal rozjetého soupeře obrat ani napodruhé a v boji o postup si opět nijak nepomohl. Další překážkou pro domácí bude 30. listopadu Molde, zatímco Bayer ve stejný den změří síly s Häckenem.

Autor: Livesport.cz / David Pěchota

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele