základní skupiny - skupina B, 1. kolo
21.09.2023 21:00 CET
2 : 3
(1:2)

Reportáž

Slavící fanoušci AEK (© AFP)

Přihrávky íránského beka pokazily Brightonu historický večer, AEK odvezlo body do Atén

Fotbalisté AEK Atény poměrně nečekaně zvítězili v prvním duelu skupiny B Evropské ligy na hřišti Brightonu 3:2. Fanoušci domácího celku, kteří do ochozů stadionu přicházeli natěšení na vůbec první zápas svého týmu v evropských pohárech, se příliš nebavili. V divokém utkání musel anglický favorit dvakrát dotahovat, což se mu díky penaltám Joaa Pedra také dvakrát povedlo, na vítěznou trefu Ezequiela Ponceho už ale odpověď nenašel. Pod překvapivou výhru hostů se dvěma asistencemi podepsal také zkušený íránský obránce Ehsan Hajsafi.

Celek z jihoanglického pobřeží zažil skvělý minulý ročník, po jehož konci se hráči mohli těšit na vůbec první účast v pohárové Evropě v klubové historii. Brighton byl navíc před startem skupinové fáze pasován do role favorita velmi kvalitně obsazené skupiny, neboť jeho rivalové nezažívali ideální start sezony. Totéž neplatilo o Raccích, kteří vyjma jednoho utkání pokaždé zvítězili, a naposledy si smlsli dokonce i na Manchesteru United.

Oba týmy se od začátku zápasu prezentovaly velmi aktivně a první velká akce přišla v 11. minutě. Na dobře zahraný roh si ve velkém vápně naskočil Djibril Sidibé a jeho hlavička zamířila přesně do pravé šibenice. Možnost ke srovnání dostal ve 24. minutě Pervis Estupiňán, ale jeho pokus hlavou svůj cíl nenašel. O šest minut později mohli domácí vyrovnat z pokutového kopu. Joao Pedro se svého úkolu zhostil na jedničku a poslal míč k levé tyči. Atény si však vzaly vedení zpět ve 40. minutě. Mijat Gačinovič se trefil střelou z voleje poté, co se ze všech hráčů ve vápně zorientoval nejlépe.

Druhý poločas přinesl pro Seagulls další výhodu v podobě penalty. Joao Pedro si tak v 67. minutě postavil míč a znovu nezaváhal. V 84. minutě dostali fanoušci žlutočerných důvod k oslavám. Dlouhý míč za obranu zpracoval hlavou Ponce, následně jej však předložil Niclasi Eliassonovi, který mu přihrál zpátky a Argentinec proměnil. V nastaveném čase napřáhl z hranice šestnáctky Pascal Gross, ale jeho tvrdou střelu skvěle vyrazil Cican Stankovič.

Brighton tedy roli velkého favorita v domácím prostředí neustál a k premiérové pouti Evropou vykročil nečekanou porážkou. V příštím kole jej navíc čeká o něco složitější překážka, neboť 5. října zavítá do Marseille. Atény se o další body poperou ve stejný den doma s Ajaxem.

Autor: Livesport.cz / Šimon Procházka

Komentáře (7)

Přidat komentář
John Obi Mikel

2:1

Reagovat
Elmas

1-0

Reagovat
iamek

Reagovat
iamek

Reagovat
Front hell

Jak jste hráli vy?

Reagovat
Elmas

Jak tady mohl být kurz 16 nechápu.

Reagovat
Ranoth

stavkove museli pekne zarobit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele