základní skupiny - skupina B, 4. kolo
09.11.2023 18:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Brighton úspěšně loupil v Amsterdamu, ligové zmrtvýchvstání Ajaxu se do evropských bojů nepromítlo

Brighton si ve čtvrtém kole skupiny B Evropské ligy poradil s domácím Ajaxem 2:0, čímž si alespoň dočasně zajistil vedoucí pozici. O vítězství Seagulls se výrazně zasadil útočník Ansu Fati, který se v letošním ročníku Evropské ligy prosadil už podruhé. Výpůjčka z Barcelony ve druhé půli přidala k úvodní trefě i asistenci, čímž zvýšila postupové naděje anglického celku, akcie nizozemského mistra se oproti tomu opět snížily.

Po prvních dvou výhrách a odpoutání se ode dna tabulky v domácí soutěži to vypadalo, že by amsterdamský celek mohl být z nejhoršího venku. Potřeboval to však potvrdit i na evropské scéně. Ve skupině B se zatím potácel na posledním místě a v případě dalšího neúspěchu by již postup do vyřazovací fáze naháněl jen těžko. Svého soupeře přitom zachytili Nizozemci v nepříliš dobrém rozpoložení, neboť Brighton s výjimkou triumfu právě nad Ajaxem nevyhrál od druhé půlky září.

Tyto předpoklady ale vzaly za své po čtvrthodině hry, když se v dresu Albionu prosadila půjčka z Barcelony Fati, jemuž skvělým pasem asistoval Simon Adingra. Pro hráče Ajaxu se jednalo o dvojnásobné zklamání, jelikož pár minut nazpět měli naději na kopání pokutového kopu, ten jim ale sebral videorozhodčí. Ajax ovšem nesložil zbraně a po zbytek poločasu se až příliš často obracela kamera na lodivoda Racků Roberta de Zerbiho, který nepůsobil zrovna klidným dojmem.

The Seagulls si počínali ofenzivně střemhlav i po začátku druhé půle. Nejdříve spálil v 52. minutě obrovskou šanci jinak velmi úspěšný exekutor ofenzivních příležitostí João Pedro, o minutu později na něj navázal Adingra, jenž si vysloužil přihrávku od střelce první branky Fatiho.

Tato dvojice si počínala skvěle a obranný val nizozemského týmu poprvé ukázal rozsah svých trhlin. Tým z pobřežního města si svoji situaci užíval plnými doušky, v jeho soupeřích se s postupujícím časem mísil smutek s marností, z čehož jako by nevedla cesta ven.

Ajax tedy na ligové zmrtvýchvstání nenavázal a po porážce zůstal na posledním místě. Příště se utká s Marseille, kterou vyzve 30. listopadu. V tentýž den se Brighton střetne s AEK Atény.

Autor: Livesport.cz / Adam Stránský

Komentáře (3)

Přidat komentář
afc ajax

2:0

Reagovat
Elmas

2:1

Reagovat
AjaxFans

Snad to otočíme

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele