osmifinále - 1. zápasy
10.03.2016 19:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Dortmund potvrdil roli favorita a roznesl Tottenham 3:0

Jeden ze šlágrů osmifinálového programu Evropské ligy měl nakonec jednoznačného vítěze v podobě Borussie Dortmund. Německý klub dominoval zápasu s Tottenhamem od počátku do konce a do odvety v Londýně si odváží výborný tříbrankový náskok, navíc ani neinkasoval. Spurs, kteří nastoupili ve značně obměněné sestavě, podali matný výkon a k postupu mezi nejlepší osmičku budou příští týden potřebovat malý zázrak.

Mauricio Pochettino stejně jako v prvním zápase s Fiorentinou nechal odpočívat svého hlavního ofenzivního tahouna Spurs, Harryho Kanea, a místo anglického ostrostřelce nastoupil na hrotu Nacer Chadli. Ve středu hřiště zase chyběla obvyklá stálice Moussa Dembélé a v základní sestavě se neobjevil ani Erik Lamela, místo nějž dostal přednost mladíček Onomah. Také Borussia učinila oproti poslednímu ligovému kolu s Bayernem Mnichov několik změn, přičemž tou nejvýraznější byla absence Ilkaye Gundogana, jenž se těsně před zápasem zranil. Ve středu zálohy domácích tak nastoupila dvojice Weigl - Castro.

Tottenham do utkání vstoupil slibně a hned po sedmatřiceti vteřinách od úvodního hvizdu pokoušel ze slibné pozice střelecké štěstí Christian Eriksen. Roman Weidenfeller si však jeho ránu bezpečně pohlídal. Domácí ovšem s odpovědí dlouho neotáleli a po pěti minutách již šance přibývaly výhradně před brankou Huga Llorise. Gonzalo Castro však svůj halfvolej nedokázal ukočírovat a Erik Durm po výtečné kolmici Aubameyanga tváří v tvář Llorisovi zamířil nepřesně.

V minutě jedenácté pak aktivní Pierre-Emerick Aubameyang jak celou akci založil pasem Schmelzerovi do strany, tak i zakončil ranou z voleje, která skončila jen těsně nad břevnem. Tottenham v tu chvíli nevěděl, která bije, a mohl být za přetrvávající bezbrankový stav vděčný především Llorisovi s čárovým rozhodčím, neboť první jmenovaný zvládl vytěsnit Mchitarjanovu pumelici a ten druhý zase správně posoudil postavení dorážejícího Aubameyanga jako ofsajdové, a tak gólová radost francouzského útočníka neměla dlouhého trvání.

Až na přelomu pětadvacáté minuty se Spurs opět podařilo na delší chvíli podržet míč na vlastních kopačkách, ovšem nebezpečí pro branku Dortmundu z toho žádné nevzešlo. Pak se znovu taktovky ujali domácí a nedali obraně soupeře ani chvíli spočinout, až z toho na přelomu půlhodiny hry vzešel zasloužený první gól. Jeho autorem nebyl nikdo jiný než Pierre-Emerick Aubameyang, jehož dalším precizním centrem vybídl k hlavičkovému zakončení Schmelzer a míč zapadl přesně k Llorisově levé tyči.

Čtyři minuty před odchodem do kabin mohli dominantní domácí přidat i branku číslo dvě, ale aktivnímu Durmovi znemožnil gólovou radost na poslední chvíli obranným zákrokem Tom Carroll. První půle tak skončila vedením Dortmundu 1:0, což byl vzhledem k dosavadnímu průběhu utkání pro Spurs stále přijatelný výsledek.

Borussia druhou půli začala přesně tak, jak tu první zakončila, a na celkovém obrázku hry se nic nezměnilo. Tottenham se s vypětím všech sil bránil jedné útočné akci za druhou a na vlastní choutky směrem dopředu musel rovnou zapomenout. V jednapadesáté minutě měli Kohouti obzvláště namále - Mchitarjan se prosadil ve středu hřiště a přesnou kolmicí vybídl do úniku Aubameyanga. Ten ještě místo zakončení vyslal míč obloučkem přes vyběhnuvšího Llorise do cesty nabíhajícímu Castrovi, před nímž již zívala odkrytá brána. Z ostrého úhlu však německý záložník napálil pouze tyč.

Hosté si kromě Sonovy snahy vybojovat pokutový kop v souboji s Benderem nevytvořili zhola nic a Mauricio Pochettino zareagoval stažením matného Chadliho za Moussu Dembélého. Na tlaku Dortmundu ale ani tento krok nic nezměnil a byla jen otázka času, než domácí přidají druhý gól. Ten nakonec Borussia vsítila po nakrátko rozehraném rohovém kopu, kdy centr trestuhodně nehlídaného Castra přizvedl střídající Subotić na zadní tyč. Tam číhal připravený Marco Reus a tvrdou ranou z voleje propálil zblízka bezmocného Llorise.

Hosté na čím dál horší výsledek zareagovali stažením Eriksena za svého nejlepšího pohárového střelce Erika Lamelu, jemuž se v letošním ročníku Evropské ligy podařilo nasázet už šest branek. Argentinský záložník však po svém nástupu místo fotbalové krásy předvedl pouze zbytečný faul na půlce hřiště, za který si vysloužil žlutou kartu.

Borussia se nehodlala spokojit ani s dvoubrankovým náskokem a fantastickou kombinací v sedmdesáté minutě pojistila své postupové šance třetím gólem večera. Trpělivá kombinace nabrala obrátky u kopaček výtečného Aubameyanga, jemuž se povedlo prokličkovat ze zahuštěného středu hřiště a poslat míč volnému Castrovi na hranici pokutového území. Někdejší záložník Leverkusenu pak bez váhání nadýchaným centrem vybídl k zakončení Marca Reuse a ten i tentokrát tváří v tvář Llorisovi hned z prvního doteku suverénně skóroval.

Čtvrthodinu před koncem se podíval na hřiště i Harry Kane, ovšem nabízela se otázka, zda již není příliš pozdě. Dortmund navíc stále představoval hrozbu, jak dosvědčila i další velká šance Mchitarjana, jemuž se ale již z hloubi šestnáctky nepovedlo ukočírovat zakončení. Spurs se sice v závěru pokoušeli zachránit mizerný večer vstřelením venkovního gólu, který by je vrátil zpět do hry o čtvrtfinále, jenže jejich neúnavný soupeř nepřipustil takřka žádný vzruch a poklidně zápas dohrál daleko od vlastní branky.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (127)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:2 1

Reagovat
KingMaster13

3:1 pojďme BVB

Reagovat
paff

1:2

Reagovat
paff

navic peknej kurz

Reagovat
vaala

neví někdo o hospodě / baru v praze kde to poběží na plátně nebo alespoň v tv?

Reagovat
smazaný uživatel

To je mač! Oba týmy mohou ve svých ligách pomýšlet na mistrovský titul. Myslím však, že spíše Kohouti považují Premier League za prioritu, a tak nenasadí nejsilnější sestavu.

tip 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

1-1

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, takže Alli suspendovaný a Dier necestoval s mužstvom, pravdepodobne oddych. Som zvedavý, kto bude hrať v strede zálohy.

Reagovat
smazaný uživatel

A krajní obránci vám oba chybí?

Reagovat
smazaný uživatel

Len Danny Rose. Hrat bude na LB Davies a na RB dufam Walker.

Reagovat
Counter

Mason, Dembélé, potažmo Carroll?

Reagovat
Ranoth

ja si myslim, ze sa spurs vyseru aj na celu EL ked im ide o titul takze tip 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
FUnk

sestava urcite nebude nejsilnejsi, jelikoz bude chybet alli, rose, dier. Ja bych navic nechat odpocivat aji dembeleho, at se da poradne dokupy. Jinak sestava. Vorm- Trippier, Alderweireld, Wimmer, Davies- Bentaleb, Mason, Chadli, Eriksen, Son- Kane

Reagovat
smazaný uživatel

Dufam, ze Bentaleb nebude hrat.

Lloris- Walker, Alderweireld, Wimmer, Davies - Dembele, Carroll - Son, Mason, Chadli - Kane

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych nechal hrát Mousu, může si odpočinout proti Ville.

Reagovat
Rudnevs

Wimmer, Son

Reagovat
Hector17

Snad 0:2, ale vidím to spis na 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

1 a postup BVB

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem na to zvědavý..od Spurs moc nevím, co čekat. Sestavu bych viděl podobně..ale doufám v Manniho místo Nevena a spíše to vidím na Nuriho místo Shinjiho

Reagovat
smazaný uživatel

škoda těch našich absencí, mohlo to být vyrovnanější. takhle to budeme muset nějak uhaluzit, Ben musí zahrát na top urovni

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
PP

Reagovat
smazaný uživatel

Docela jednoznačné..

Reagovat
Counter

Auba je prostě fenomén.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Kane je mnohem komplexnější hráč, zvládá se zapojovat do více částí hry a celkově je rozhodně lepší:

http://goo.gl/kwEIk6

Reagovat
Cobra

Já nevím, ale útočník by měl hlavně dávat góly ne?

Reagovat
smazaný uživatel

záleží, co má za roli, Pochettino evidentně chce, aby se hráči zapojovali do víc fází hry, takže potom přirozeně nedá tolik gólů, kolik by mohl dát, kdyby se soustředil jenom na to

Reagovat
FUnk

jsou rozdilnejsi ale proc ma teda auba o tolik lepsi shot conversion....

Reagovat
smazaný uživatel

hraje proti slabším obranám a brankářům

Reagovat
Counter

Tak určitě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně ti brankáři no

Reagovat
smazaný uživatel

no letos určitě

Reagovat
kubys

Lol?

Reagovat
Hokaido

Nevím teda, jestli tohle jsou statistiky, podle kterých se rozhodovat o tom, který útočník je lepší.

Kane je naprosto výbornej a pro vás ideální, ale Auba je podle mě ještě lepší.

Reagovat
Counter

wtf, jak tohle můžeš myslet vážně

Reagovat
Usty

Kane je nejlepší útočník světa, omg! Tos nevěděl?

Reagovat
Counter

V clearances a blocks možná jo no.

Reagovat
teenz

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

další expert na dortmund, kterej bude po lewandowskim dělat doklepávače ještě z aubameyanga

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Anglicka liga je vyrovnanejsi, takze Kane to ma tezsi. V Nemecku to je Bayern, pak Dortmund, pak dlouho nic, a pak ten zbytek

Reagovat
smazaný uživatel

to je na dortmund kurz fakt 7 ? to je úlet...

Reagovat
smazaný uživatel

špatně čtu... :-D

Reagovat
Lorcan

come on Spurs ! vykašlete se na prognózy, někdo musí být první kdo vyloupí westfalenstadion

Reagovat
smazaný uživatel

tip 1...1:0

Reagovat
Kuba94

Tohle bude jedno z nejlepších utkání,respe. oba vzájemné budou určitě top co ve fotbale jde vidět,podobný styl hry,těším se a těžko odhadnout výsledek,přeji postup Spurs,ale i Dortmund je jeden jako z mála sympatických klubů,hezkou podívanou všem. První zápas 1:1 pro Spurs druhý 2:1, postup Spurs.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

podobný styl hry?.. jakým typem hry se Spurs prezentují?

Reagovat
Kuba94

pro mě útočným,takže očekávám že to bude nahoru,dolu,mají rychlé hráče,vývaženou soupisku jak zkušenostma tak mládím,podobně jak BVB,zkrátka nuda to nebude,v to pevně doufám

Reagovat
smazaný uživatel

to souhlasím.. ale se stylem hry nebo herní filosofii to moc nesouvisí ( nebo spíše jsem myslel, že myslíš něco jiného)

Reagovat
EverlastD

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
Bayernista18

Dortmund je podle mě prostě jinde než Tottenham a měl by to potvrdit, 2 : 0.

Reagovat
smazaný uživatel

hele, zůstaň radši u smajlíků

Reagovat
smazaný uživatel

radšej nie

Reagovat
Bayernista18

Sám se přesvědčíš.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
J0EL

Reagovat
Manik...

Reagovat
TopinB

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Counter

Co koment, to perla v téhle diskuzi, hezky pěkně

Reagovat
smazaný uživatel

tady se zas po bitvě sešlo generálů, ach jo

Reagovat
smazaný uživatel

to je ale pravda

Reagovat
PP

hezký náběh..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Weidenfeller, Durm, Piszczek, Bender, Hummels, Schmelzer, Weigl, Castro, Mkhitaryan, Reus, Aubameyang

bez nejlepšího hráče Maestro dostal nějakého koňara a vůbec není v kádru - to je podpásovka tyjo

Reagovat
Rudnevs

GINTEEEEER ?????

Reagovat
Lorcan

tak bez Lamely a hlavně bez Kanea - to vypadá že to snad Tottenham ani vyhrát nechce

Reagovat
Counter

Tipl bych si, že oba přijdou nejpozději okolo hodiny hry, ale jako je to trochu zklamání no, zvláště když je teď v lize čeká ultramarná Aston Villa...

Reagovat
smazaný uživatel

Kane byl nedávno zraněný ne?

Reagovat
Elbow

Měl zlomený nos, ale hrál s maskou.

Reagovat
Counter

Nic co by mu znemožnilo dneska nastoupit.

Reagovat
Hector17

Bez Kanea jdou šance Spurs ještě níž

Reagovat
smazaný uživatel

a bez Dembeleho ještě níž než níž

Reagovat
smazaný uživatel

Pochettino mě překvapil, čekal jsem lepší sestavu. Ale možná je to tak dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

No snad se slepice nebudou snažit uhrát remízu a pak to dohnat doma.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
pawelFCB

2:1

Reagovat
Counter

No ještěže je Aubameyang rozhodně horší než Kane, to by to pak teprve vypadalo...

Reagovat
smazaný uživatel

trochu trapné poznámky

Reagovat
smazaný uživatel

takhle chutná vlastní medicína frajere

Reagovat
technecium

Reagovat
Gunner14

Reagovat
Rohlíček

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
technecium

Reagovat
technecium

A to ještě nehráli s Villarealem, to by teprv dostali

Reagovat
Cobra

Jdu z tréninku dřív, ať stihnu aspoň druhý poločas a on postaví takovou jedenáctku? Čekal jsem, že postaví to nejsilnější

Reagovat
Gareth Bale 11

Že v týhle sestavě prohráváme zatím jen 1:0 je vtipný.

Reagovat
iamek

Reagovat
afc

Reagovat
smazaný uživatel

Už 3:0, takže příští zápas už bude pouze formalita.

Reagovat
Nikikrew

Tottemham

Reagovat
celeb

Hmm, najkvalitnejsia liga vo vesmire zas dostava na frak ... vypustaju samozrejme. Koho by zaujimala nejaka EL.

Reagovat
smazaný uživatel

Spurs to mají těžké bez nejlepšího tacklera Kanea.

Reagovat
smazaný uživatel

Když ti schází tvůj tahoun ve Fouls suffered, to se pak hraje těžko no

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
OVi.77

Reagovat
Manik...

Slušnej válec. To jsem nečekal

Reagovat
Setwo

fandim Borussiii, ale Tottenhamu nefukli dve penalty už

Reagovat
Cobra

Za ten výkon si ani jednu nezasloužily

Reagovat
Gareth Bale 11

Jako byla to děs, ale ta na Sona mohla být úplně v klidu no a bylo to za stavu 1:0.

Reagovat
Cobra

Jasný. Jen prostě Pocheho nechápu. Nechci se vymlouvat na sestavu, že jsme hráli s "béčkem", ale s takovou sestavou prostě nemohli pomýšlet na solidní výsledek do odvety. O to víc to nechápu, když další zápas hrajeme proti Ville, kde si mohli Onomah, Carroll a Mason zahrát do libosti.

Reagovat
Gareth Bale 11

Jako není to ideální co udělal asi, ale Poche ten tým dostal nahoru, takže prostě věřím, že to byla dobrá volba i přes tu prohru.

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

ta druhá byla mimo vápno, tam spíš rozhodčí nezvládl to, že nepískl ani jeden z těch tří faulů Borussie ke konci, z toho mohlo něco být

Reagovat
smazaný uživatel

Co to do psí píči bylo?

Reagovat
technecium

Kterej Owny říkal, že Tottenham nemá tým z pokémonů?

2. Tým 4. Nejlepší ligy > 2. Tým "1. Nejlepší ligy"

Reagovat
smazaný uživatel

spíš Ačko 2. týmu 2. nejlepší ligy >> Bčko 2. týmu 1. nejlepší ligy.

Reagovat
technecium

To je problém Tottenhemu, že nasadil nevhodné hráče. Na kdyby se nehraje.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
teenz

Reagovat
Recoba Inter

Kandidát na titul v Premier League proti druhému nejlepšímu týmu bundesligy. Myslím, že výsledek v kontextu kvality obou soutěží hovoří za vše PL

Reagovat
KingMaster13

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele