čtvrtfinále - 1. zápasy
03.04.2014 21:05 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Juventus uspěl v Lyonu, první měření sil rozhodl Bonucci

Juventus udělal další krok směrem k domácímu finále Evropské ligy. V prvním utkání čtvrtfinále totiž dokázal nejtěsnějším rozdílem vyhrát na hřišti Lyonu. Olympique sice dlouho držel italského mistra na uzdě a byl mu vyrovnaným soupeřem, pět minut před koncem ale přece jen inkasoval..

Pro Les Gones to znamená nejen první letošní domácí porážku v soutěži, ale také pořádnou trhlinu v postupových ambicích - vyhrát o dvě branky v Turíně se nepoštěstí každý den. Pravděpodobná absence Carlose Téveze, který v 55. minutě opouštěl hřiště s podezřením na poraněné tříslo, na tom nic nemění. (Argentinský šutér naposledy skóroval v evropských pohárech v roce 2009 a zdá se, že si ještě nějakou chvíli počká.)

Juventus byl před zápasem mírným papírovým favoritem, což se na hřišti projevilo - Italové svírali od začátku otěže hry, Gardeho tým však zodpovědně bránil a nepouštěl je do gólových šancí. Nakonec to byli domácí, kdo se jako první uvedl zajímavou příležitostí - ve 26. minutě napřáhl z nějakých 20 metrů Steed Malbranque, jeho ránu však vyrazil pozorný Buffon. Jen o pár vteřin později pak zahodil jasnou gólovku Jimmy Briand, který po rohu pálil z bezprostřední blízkosti nepochopitelně mimo.

Prakticky okamžitě následovala i odvetná akce Juventusu - Pirlo našel skvělým pasem za obranu Téveze, zkušený Jihoameričan si však v souboji jeden na jednoho na gólmana Anthonyho Lopese nepřišel. Také poslední šanci první půle obstarali borci v černobílém, konkrétně Leonardo Bonucci, jehož nebezpečný míč do vápna musel před dotírajícím Osvaldem odvracet Umtiti.

Právě Samuel Umtiti, sám sváteční střelec, prověřil po změně stran Buffona jako první, jeho přímý kop z dobrých 30 metrů však pouze zapadl do gólmanových rukavic. Vyrovnaný zápas pokračoval další šancí na straně Staré dámy, jejíž rychlý protiútok skončil ve vápně u Téveze; ten pohotově vypálil pravačkou, Lopes byl však i tentokrát úspěšnější. Nezadařilo se ani Pirlovi, proti jehož přímému kopu, který ještě tečoval Jimmy Briand, předvedl mladý lyonský strážce parádní robinzonádu.

S blížícím se závěrem utkání se však na zraněními zdecimovaném Lyonu začala projevovat únava a Juventus stále zřetelněji ukazoval svoji sílu. Další varování přišlo v 83. minutě, kdy střídající Giovinco nabil Vučinićovi, černohorský střelec však z dobré pozice ve vápně mířil vedle. Teprve chvíli poté byl Lopes konečně pokořen - lyonská obrana si nedokázala porazit s Chielliniho centrem z levé strany, míč tak propadl až k Bonuccimu, a ten už neměl se zakončením problémy.

Autor: Dominik Zezula / espnfc.com

Komentáře (486)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele