Skotská Premier League - souhrn 19. kola

20.12.2008, 15:31, aktualizováno 21.12.2008, 17:02
Komentáře a souhrny
V prvním utkání devatenáctého kola si hodně pomohl poslední Hamilton, nováček doma porazil Motherwell 2:0. Rangers porazili těsně Hibernian, vítězně vyšel z duelu ve Falkirku Celtic. Kilmarnock nestačil doma na St. Mirren. Aberdeen vyhrál na půdě Invernessu. Hearts remizovala s Dundee...

Hamilton Academical - Motherwell FC 2:0

20.12.2008 13:30

Góly: 45. James McCarthy, 67. James McCarthy

Ze souboje dvou posledních mužstev skotské ligy vzešel lépe ten hůře v tabulce postavený. Hamilton zvítězil nad Motherwellem 2:0. Hrdinou utkání se stal 18letý James McCarthy, jenž vsítil oba góly Accies.

V útočné formaci Well se při absenci Davida Clarksona objevila dvojice Chris Porter, Joe Sutton. Do brány domácího mužstva se opět postavil český brankář Tomáš Černý, v záloze nechyběla hvězdička James McCarthy. Manažer Accies Billy Reid postavil na hřiště pouze jednoho útočníka, kterým byl Richard Offiong.

Do první šance se dostal v páté minutě utkání po přihrávce Jamese McCarthyho Richard Offiong, proti kterému ale dobře vyběhl brankář Motherwellu Graeme Smith a znemožnil tak domácímu útočníkovi zakončit.

V jedenácté minutě se vydal na výlet podél levé postraní čáry obránce hostí Steven Hammell, jenž ale z hranice vápna pálil mimo. Poté se Motherwell snažil vypracovat si pár šanci, obránci Accies ovšem velmi pozorně bránili a svého soupeře do ničeho vážnějšího nepustili.

Po necelé půl hodině hry na chvíli uzamkli po rohovém kopu hráči Hamiltonu Motherwell v jeho vlastním pokutovém území, ani Offiong, ani další jeho spoluhráč ale na brankáře Smitha nevyzráli.

Ve 33. minutě vyzkoušel pozornost Tomáše Černého povedenou střelou z dvaceti metrů Paul Quinn, o minutu později nebezpečně pálil z otočky Chris Porter, český brankář jeho pokus vytěsnil na rohový kop. Následně se ze hřiště musel poroučet právě Tomáš Černý, na kterého dolehly bolesti hlavy, které byly zapříčiněny zhruba po čtvrthodině hry srážkou s útočníkem Porterem. Mezi tyčemi ho nahradil Sean Murdoch.

Když už to vypadalo, že se oba celky rozejdou do kabin smírně, udeřil domácí talent James McCarthy, kterého v pětačtyřicáté minutě vyslal na zteč nádherným pasem James McArthur. 18letý záložník střelou mezi nohy brankáře Smithe dostal Hamilton do vedení.

V 55. minutě musel hřiště nuceně opustit druhý hráč domácího týmu Mark McLaughlin, který byl po tvrdém střetu se svým brankářem Murdochem zraněn a na nosítkách odnesen ze hřiště, na hrací ploše ho nahradil Martin Canning.

V 67. minutě šel Hamilton už do dvoubrankového vedení a prsty v tom měl opět největší talent skotské ligy James McCarthy, který po dlouhém pasu levého obránce červenobílých přízemní střelou rozjásal domácí fanoušky.

Čtvrthodiny před koncem utkání si vytvořili střeleckou příležitost po dlouhé době hosté z Motherwellu, když po centru Darrena Smitha hlavičkoval přímo do Murdocha Joe Sutton. V třiaosmdesáté minutě se po rohu Motherwellu vytvořil ve vápně domácího celku velký závar, ze kterého se ale svěřencům Marka McGhee také nepodařilo skórovat. A když ani v osmdesáté osmé minutě nepropálil domácího gólmana Mark Reynolds, Hamilton si zaslouženě odnesl ze zápasu plný bodový zisk.

Pro Motherwell to už byla šestá porážka v posledních sedmy zápasech a od poslední příčky ho dělí pouze lepší skóre. Hamilton důležité tkání zvládl a i přes setrvání na posledním místě skotské ligy může být tým Billyho Reida spokojený.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Hibernian FC 1:0

20.12.2008 16:00

Góly: 61. Kris Boyd

I když se Rangers s houževnatě hrajícím Hibernianem natrápili, brali všechny tři body za hubenou výhru 1:0. Jediný a tedy i vítězný gól zápasu má na svědomí kanonýr domácích, Kris Boyd.

Rangers přitom mohli jít do vedení už v šesté minutě, kdy Mendes přesným pasem našel Boyda, ale jeho ránu zastavil brankář Ma-Kalambay. Po čtvrthodině hry měli šance Broadfoot a Mendes, první gól zápasu však stále nepadl. Ve 24. minutě poslal Lafferty nebezpečnou přihrávku Millerovi, ten ale přestřelil.

Chvíli před poločasovou přestávkou se do úniku dostal hostující Colin Nish, předností vysokého útočníka však není rychlost a střela z dálky McGregora nevystrašila. Poslední příležitost Rangers v prvním poločase měl Ferguson, mířil však vedle.

Hibernianu se nedařilo na delší dobu udržet míč a Nish byl proto nahrazen Pinauem. Domácí se vedení ujali v 61. minutě, kdy se po přesném centru Laffertyho trefil Boyd, do vzdálenějšího rohu Ma-Kalambayovi sítě. Rangers měli další šance, gól je očividně povzbudil, s proměňováním ale měli problém. Velkou příležitost dostal Whittaker, ale i on ji zahodil. Hibs mohli naopak vyrovnat. Po centru O'Briena ale mířil Fletcher hlavičkou jen do McGregora. O'Brien měl poslední větší šanci Hibs k vyrovnání, mířil ale mimo bránu. Rangers tak ukořistili tři body, díky výhře 1:0.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Dundee United 0:0

20.12.2008 16:00

Góly: -

Vyrovnaný souboj mezi Hearts a Dundee United nakonec skončil spravedlivou remízou. Ani na jedné straně hráči své šance neproměnili a zápas skončil bezbrankovou remízou.

Utkání bylo na šance velice chudé a za první poločas si ani jeden z brankářů nezachytal. První příležitost měli hosté. Craig Conway nejprve obešel tři obránce Hearts, následná střela však letěla mimo bránu. V předcházejících pěti zápasech bylo v tomto souboji rozdáno deset červených karet a od začátku bylo patrné, že i tento souboj nebude nikterak čistý.

Ve 33. minutě Nade tvrdě fauloval Dixona a mohl být rád, že dostal pouze žlutou kartu. Csaba Laszlo na to ihned zareagoval a Nadeho stáhl ze hřiště. Šancí bylo pramálo a ani pár minut před koncem první půle gól nepadl, Palazuelos ani Obua nedosáhli na Kingstonovu přihrávku.

Druhá polovina nebyla o mnoho záživnější. V 52. minutě se domácí tým neúspěšně dožadoval pokutového kopu, kdy Kenneth blokoval Kingstonovu střelu. Na druhé straně po střele Conwaye zasáhl obránce Zaliukas. Šanci poslat Hearts do vedení Driver, jeho střelu ale lapil Zaluska. Ani jeden z týmů neukázal, že by si vítězství zasloužil více než soupeř a oba kluby se tak rozešly bez branek.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - St. Mirren FC 0:1

20.12.2008 16:00

Góly: 38. Andy Dorman

St. Mirren pokračuje ve vítězné sérii, tentokrát zvítězil na Rugby Parku nad domácím Kilmarnockem 1:0. Jedinou branku utkání vsítil ve 38. minutě Andy Dorman.

První šanci si vypracoval St. Mirren, respektive Dennis Wyness, který z hranice velkého vápna otestoval brankáře Alana Combeho. Na druhé straně mířil Donovan Simmonds mimo bránu. Poté si ani jedna ze stran nebyla schopna vytvořit příležitost, ze které by ohrozila soupeřovu bránu, do nebezpečné situace se dostal až ve 27. minutě domácí Simmonds, který z voleje pálil nad. Jediná branka utkání padla sedm minut před odchodem do kabin. Když centr Mirandy sklepl pro Andyho Dormana Dennis Wyness a hostující záložník propálil brankáře Combeho - 1:0.

Killie se snažil odpovědět prostřednictvím Craiga Brysona, ale brankář Saints Mark Howard bez problému jeho pokus kryl. Ve 49. minutě propasíroval míč do sítě Garry Brady, jeho branka však pro ofsajd nebyla uznána. St. Mirren tak zůstal pouze u jednobrankového vedení. Kilmarnock byl doslova zoufalý z dobře bránícího hostujícího celku, prakticky vůbec se nemohl propracovat k nějakému slibnému zakončení. Naopak do šance se dostal opět hostující tým, Simmonds ale opět pálil vedle. Těsně před koncem zápasu si málem obránce Franco Miranda vstřelil vlastní gól, když hlavou trefil balon, který naštěstí skončil nad bránou.

I přes vítězství svěřenců Guse MacPhersona zůstává St. Mirren na osmé příčce za svým dnešním soupeřem, na kterého nyní ztrácí pouhý bod.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Aberdeen FC 0:3

20.12.2008 16:00

Góly: 6. Charlie Mulgrew, 51. Gary McDonald, 56. Darren Mackie

Aberdeen nedal slabému Invernessu šanci a na venkovním hřišti ho dokázal porazit 3:0. O vedení se zasloužil už po šesti minutách hry Mulgrew, v 51. minutě zvýšil McDonald a o pět minut později pojistil výhru Aberdeenu Mackie.

Utkání začalo minutou ticha na památku Jocka MacDonalda, zakládajícího předsedy Invernessu, který v týdnu zesnul. První šanci v zápase měli hosté, Millerovu střelu však tečoval Cowie mimo bránu. Už v šesté minutě šel ovšem Aberdeen do vedení. David Proctor zapříčinil volný kop, ze kterého se krásnou střelou trefil Mulgrew.

Domácí se mohli vrátit do hry, Imrieho pokus ale mířil mimo bránu. Essona otestoval de Visscher, ale gólman Invernessu skvěle zakročil. Na druhé straně měl Langfield méně práce, ale nepřekvapila ho ani dalekonosná střela Blacka. Inverness se o pár minut později dožadoval pokutového kopu, ale rozhodčí ruku Diamonda neviděl.

Miller málem dostal Aberdeen do dvougólového vedení, Esson ale svůj tým zachránil. Aberdeen však na další gól nečekal dlouho. Hlavičku Imrieho dostal protihráč McDonald a přesnou střelou překonal Essona. O pět minut později unikl Mackie Hastingsovi a vsítit třetí gól do brány Invernessu. Inverness o chvíli později požadoval další penaltu, ani tentokrát ji však rozhodčí nepřipustil. Aberdeen si z Invernessu odváží tři body, za výhru 3:0.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Celtic FC 0:3

21.12.2008 15:00

Góly: 48. Georgios Samaras, 90. Koki Mizuno, 90. Scott McDonald

Celtic nedovolil Falkirku překvapit a i když se do vedení hosté dostali až v druhé půli utkání, výhru 3:0 si pohlídali. Vedení zajistil Celticu ve 48. minutě Samaras, Falkirk tedy musel otevřít hru, nakonec však v nastavení ještě dvakrát inkasoval.

Spor Aidena McGeadyho s koučem Gordonem Strachanem a nemoc Paula Hartleyho pomohly japonskému záložníkovi Mizunovi k místu v základní sestavě Celticu. Hosté se také museli obejít bez McManuse, místo něhož nastoupil O'Dea, a Wilsona nahradil na postu levého obránce Naylor.

Hostující tým mohl jít do vedení už na začátku utkání, McDonaldovu střelu však vyrazil Olejnik. Falkirk se poté dostal do zápasu a po půlhodině hry nebezpečně střílel Lovell, Boruc míč vyrazil jen k Arfieldovi a jen díky skluzu jednoho z obránců šel balón mimo bránu. Celtic odpověděl, McDonald ale svoji hlavičku do brány nenamířil.

Falkirk se mohl dostat do vedení, McCann ale těsně netrefil bránu hostí. Dvě minuty po začátku druhé půle se Celtic ujal vedení. McDonald přihrál Samarasovi a ten se nemýlil, 1:0. Vyrovnání měl na kopačce Stewart, mířil však jen do boční sítě brány Boruce.

V 90. minutě Celtic využil otevření hry Falkirku a Mizuno si připsal premiérový gól za glasgowský klub. Ihned z další akce se prosadil i McDonald a stanovil tedy skóre zápasu na konečných 3:0 pro Celtic.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC19152244:1847
2.Rangers FC19134245:1643
3.Dundee United1987427:2031
4.Heart of Midlothian1894520:2031
5.Aberdeen FC1883722:1927
6.Hibernian FC1975724:2426
7.Kilmarnock FC18711016:2322
8.St. Mirren FC19631015:2221
9.Falkirk FC19451021:2917
10.Motherwell FC18521117:2917
11.Inverness Caledonian19521218:3117
12.Hamilton Academical19521217:3517

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kris parada len tak dalej .... ted uz len verit ze celtic zakopne ....

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli by chtěl Scolari někoho koupit do útoku, ať koupí Krise, to je prostě machr. A Drogba mu teď s jeho formou nesahá ani po kotníky...

Reagovat
smazaný uživatel

tak tak. bohužel se bojim, že kdyby rangers prodali zrovna krise, tak se na pár dalších let můžou rozloučit s titulem, a skotská liga by byla o hodně nudnější

Reagovat
smazaný uživatel

Kris Boyd je po rokoch ojedinely zjav v skotskom futbale. Jeho golova produktivita je skutocne obdivuhodna. Ak stravi karieru na Ibrox (co si teda on osobne velmi zela pretoze RFC je jeho vysnivany klub) prekona all-time club record Allyho McCoista, tj. 355 golov.

Hoci ma "len" 25 rokov, na svoje konto uz pozbieral uctyhodnych 131 ligovych golov.

V drese Rangers uz taha na 100 kuskov, hoci don prestupil len nedavno - v zime 2006.

V kazdej sezone od prestupu na Ibrox bol najlepsim strelcom svojho timu, v sezone 2006/07 ked prestupoval z Kilmarnocku sa stal najlepsim kanonierom dokonca u oboch - aj v Killie aj u Gers...

Na zaciatku tejto sezony sa vzdal reprezentacie a tak sa moze naplno venovat uz len svojmu milovanemu klubu, kde vsak nemal vzdy na ruziach ustlane. Staci si len spomenut ako ho Walter Smith v minulej sezone casto nechaval sediet len na lavicke nahradnikov. A jeho odpoved? Z tej lavicky sa stal aj tak najlepsim strelcom klubu... Kris Boyd - The Special One.

Reagovat
smazaný uživatel

suhlas ... Boys - Miller najlepsi utok ligy .... Let´s Go Rangers ....

Reagovat
smazaný uživatel

a sefe oprav si hore vyssie naskok tych strachanopudov je uz len 1 bod a nie 2

Reagovat
mastakillah

Hearts mě zklamali a zároveň připravili o litr.....takže palec dolů

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele