Skotská Premier League - preview 19. kola

20.12.2008, 09:11, aktualizováno 21.12.2008, 08:55
Previews
Rangers včera svůj zápas zvládli, takže vytvořili tlak na vedoucí Celtic, který hraje dnes ve Falkirku. Aby si obhájce titulu uchoval čtyřbodový náskok, musí zvítězit. Domácí jsou devátí, jenže mají stejně bodů jako poslední Hamilton, a tak se jim velmi hodí každý bod.
Hamilton Academical - Motherwell FC  (sobota 13:30)
Souboj dvou posledních celků skotské ligy bude k vidění na New Douglas Parku, kde domácí Hamilton hostí jedenáctý Motherwell, jenž nyní zažívá velmi nepovedené období.

Přesně před rokem měl Motherwell v lize úplně jiné starosti. Okupoval přední pozice a útočil na pohárovou Evropu. Letos se však píše naprosto jiná pohádka, tým Marka McGhee těsně před Vánocemi bojuje v těch nejspodnějších patrech tabulky a poslední vítězství Well se datuje na 1. listopad 2008, od té doby Motherwell jednou remizoval a pětkrát prohrál.

"Jsme na předposledním místě tabulky a můžeme si položit otázku, co bychom měli udělat lépe, každopádně v tomto zápase musíme získat tři body. V těchto chvílích svádíme boj o záchranu, do kterého jsme se sami dostali, ale když teď zvítězíme, v tabulce se posuneme vzhůru a už nebudeme mluvit o sestupu, ale o útoku na první šestku," vysvětlil manažer Mark McGhee, kterému se po karetním trestu do sestavy vrací Paul Quinn. Naopak otazník visí nad startem útočníka Davida Clarksona, jenž si v pondělním zápase proti Kilmarnocku, ve kterém Well prohráli 0:2, poranil ruku.

Hamiltonu se už delší dobu také nedaří, naposledy podlehl Hibernianu 0:2 a na předposlední Motherwell ztrácí tři body. Pro svěřence Billyho Reida to bude po dlouhé době první oblastní derby, Accies se totiž společně se svým dnešním soupeřem nacházejí v regionu zvaném Lanarkshire. "Toto bude naprosto jiný zápas, bude to první derby na New Douglas Parku po několika letech," upozornil Reid. Hamilton se znovu bude moct spolehnout na defenzivní služby Martina Canninga, obránce minulý týden scházel kvůli trestu. Po zranění kolene se také vrací Alex Neil.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rangers FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Hibernian se v poslední době dostal do formy a hodlá o body obrat i Rangers. Tým kouče Waltera Smithe v minulém zápase pouze remizoval s Dundee United a nyní tedy chce opět získat tři body.

Rangers měli co dělat, aby s Dundee uhráli alespoň remízu 2:2, nyní je ale nečeká o nic lehčí soupeř. Marodka Rangers se snížila, přesto stále bude kouči Smithovi chybět několik hráčů. O startu obránce Madjida Bougherry se pravděpodobně rozhodně až bezprostředně před zápasem, Chris Burke, Andrius Velička a Maurice Edu ale do utkání nevyběhnou.

Tento týden se noviny zaplnily zprávami o sporu mezi koučem Celticu Gordonem Strachanem a záložníkem Aidenem McGeadym, který byl pokutován a vyloučen z týmu. Walter Smith si ale myslí, že žádný velký vliv to na výkony Celticu mít nebude.

"Máme před sebou důležité zápasy a co se děje jinde není naše věc," řekl Smith. "Nebude to mít žádný vliv na výkon, nebo výsledek Celticu, až sem přijede. Nejdůležitější věcí je pro nás soustředit se na vlastní výkony a nedělat si starosti, co se děje jinde," prohlásil záložník Steven Davis

Vítězství nad Celticem nebylo náhodné, i v minulém kole Hibs zvítězili. 2:0 porazili poslední Hamilton a nachází se na páté příčce ligové tabulky. Nejistý je však start útočníka Dereka Riordana a záložníka Deana Shielse, Steven Fletcher se ale uzdravil a do zápasu by vyběhnout měl.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 5.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heart of Midlothian - Dundee United  (sobota 16:00)
Čtvrtý tým tabulky, Hearts, se v minulém zápase ukázal v dobrém světle, když uhrál remízu s vedoucím Celticem, Dundee ovšem také není nijak lehký soupeř. Hosté už čtyři zápasy v řadě neprohráli.

Hearts remizovali s Celticem 1:1 a na čtvrté ligové pozici mají stejně bodů jako třetí Dundee United, právě jejich sobotní soupeř. Proti Dundee by se měli do sestavy Hearts vrátit Lee Wallace a Michael Stewart. Spoluhráči Saulius Mikoliunas, Mike Tullberg a Juho Makela jsou však stále mimo hru.

"Tento víkend to pro nás bude nová situace, utkají se dva týmy velice blízko sebe. Dundee United mělo v poslední době fantastickou formu. Musím také ocenit jejich pracovitost pro klub po ztrátě jejich majitele. Doufám, že uvidíme dobrý zápas a získáme tři body. To je teď můj cíl," řekl kouč Hearts Csaba Laszlo.

Ani Dundee v posledním zápase nepodlehlo glasgowskému velikánovi, s Rangers remizovalo 2:2. Dundee bude chybět Francisco Sandaza a v útoku by proto měli nastoupit Warren Feeney s Jonem Dalym. Švýcarský mladík Mihael Kovačevič zapůsobil v zápase proti Rangers a zřejmě si tak nastálo získal místo v základní sestavě.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
V sobotu odpoledne se na Rugby Parku střetnou dva sousedé v tabulce, sedmý Kilmarnock přivítá o příčku hůře postavený St. Mirren.

Zdá se, že se St. Mirren zvedá z popela, po pěti porážkách v řadě zvítězil ve dvou posledních zápasech a v tabulce se posunul už na osmou pozici. V posledním utkání vyprovodili Saints ze svého hřiště Inverness výsledkem 2:0. Nyní se o něco podobného pokusí také proti Kilmarnocku. Manažer Gus MacPherson bude moct konečně nasadit do sestavy nejlepšího střelce týmu Billyho Mehmeta, jenž kvůli zraněnému prstu na noze scházel u posledních dvou vítězných utkání. Nicméně Stephen O'Donnell, Will Haining a Steven Robb jsou mimo hru.

Podle statistiky vzájemných zápasů se dá jen stěží určit vítěz tohoto duelu. První vzájemný duel této sezony skončil bez branek a i předchozí zápasy byly velmi vyrovnané. Kilmarnock se bude snažit navázat na vítězství z minulého ligového kola, ve kterém zvítězil 2:0 nad Motherwellem, nicméně to byla teprve druhá výhra za posledních osm utkání. Motherwell může přivítat dva klíčové hráče, do sestavy se vrací David Fernandez a Craig Bryson. Scházet však budou manažeru Jimu Jefferiesovi Mehdi Taouil, Simon Ford a Danny Invincibile.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inverness Caledonian - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Invernessu se nedaří a tým tak klesá tabulkou dolů, naopak jeho sobotní soupeř, šestý celek tabulky Aberdeen, předvádí v poslední době dobré výkony.

Inverness ani v minulém kole nebral body a po prohře 0:2 se St. Mirrenem se propadl až na desátou ligovou pozici. "Minulý týden jsme byli velice slabí a všichni vědí, že výkon nebyl dost dobrý. Je důležité na to zareagovat a předvést proti Aberdeenu lepší výkon," řekl kouč Invernessu Craig Brewster. Ross Tokely se vrací do sestavy Invernessu, útočník Rory McAllister je však stále mimo hru.

Aberdeen v posledním kole zvítězil 2:1 nad Falkirkem a další tři body by chtěl získat v Invernessu. Jimmy Calderwood doufá, že jeho tým uspěje v souboji se špatně hrajícím Invernessem, i když ví, že to nebude mít lehké.

"V tento okamžik je pod tlakem Craig, ale jestli zvítězí proti Aberdeenu, celé se to otočí. I když se to zdá být lehké, fotbal je každou chvíli jiný a každý týden je pod tlakem jiný manažer," řekl Calderwood. Do základní sestavy by se mohli po zranění vrátit Sone Aluko, Jamie Smith a Bertrand Bossu. Tommy Wright a Stuart Duff jsou ale stále zraněni.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Falkirk FC - Celtic FC  (neděle 15:00)
Celtic se bude snažit napravit "edinburghské" zaváhání proti devátému týmu tabulky Falkirku, který nastoupí před domácím publikem.

I přes prohru s Hibernianem a remízu s Hearts drží Celtic stále první příčku ve skotské Premier League. Jeho náskok na druhé Rangers činí čtyři body. V táboře Hoops v současné době panují rozepře mezi manažerem Gordonem Stratchanem a talentovaným záložníkem Aidenem McGeadym. 22letý hráč byl poté, co se po zápase s Hearts pohádal v kabině se svým manažerem, na dva týdny vyřazen ze soupisky prvního mužstva, irský reprezentant také přijde o dvoutýdenní plat.

Obránce Glenn Loovens věří, že následující dvě utkání zvládne tým i bez irského rychlíka. "Celtic je velký klub s obrovskou mediální pozorností, to znamená, že se tu všechny věci řeší ve velkém měřítku. Vím, že McGeady je skvělý hráč, ale byl mu udělen zákaz, je to klubové rozhodnutí. Nemám nic, co bych k tomu řekl. My se musíme pouze soustředit na zápasy, které nás teď čekají. Musíme hrát s hráči, které máme k dispozici a pokusit se o co nejlepší výsledek," prohlásila letní posila z Cardiffu. Kromě již zmiňovaného McGeadyho bude v neděli Celticu scházet Shaun Maloney, který si poranil kolenní šlachu. Na listině zraněných jsou dlouhodobě Barry Robson, Massimo Donati a Jan Vennegoor of Hesselink.

Falkirk stále nenaplňuje předpoklady, které se do něj před začátkem ligového ročníku vkládaly. Z posledních dvou duelů si Bairns neodnesli ani bod, nejprve nestačili na St. Mirren, poté je o body obral i Aberdeen. Manažer John Hughes nemůže počítat s obráncem Jackiem McNamarou, který si ještě odpykává trest. Na trávník se ale vracejí Neil McCann, Tam Scobbie a Carl Finnigan.
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Boruc - Hinkel, Caldwell, McManus, Naylor - Nakamura, Brown, Hartley, Maloney - Samaras, McDonald
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.80 - 4.50 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC18142241:1844
2.Rangers FC18124244:1640
3.Dundee United1886427:2030
4.Heart of Midlothian1793520:2030
5.Hibernian FC1875624:2326
6.Aberdeen FC1773719:1924
7.Kilmarnock FC1771916:2222
8.St. Mirren FC18531014:2218
9.Falkirk FC1845921:2617
10.Inverness Caledonian18521118:2817
11.Motherwell FC17521017:2717
12.Hamilton Academical18421215:3514

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele