Skotská Premier League - souhrn 14. kola

15.11.2008, 18:21, aktualizováno 16.11.2008, 17:09
Komentáře a souhrny
Rangers doma udolali St. Mirren a posunuli se do neděle na rozdíl jednoho bodu k Celtiku, ten ale vyhrál gólem ze závěru na hřišti Hamiltonu a má v čele opět čtyřbodový náskok. Výhra v Invernessu pojistila třetí místo Hearts, čtvrté je Dundee United...

Falkirk FC - Motherwell FC 1:0

15.11.2008 16:00

Góly: 37. Michael Higdon

Falkirk pokračuje v sérii bez porážky a po třech remízách si brankou Michaela Higdona zajistil vítězství 1:0 v zápase proti Motherwellu.

V první vážnější situaci se po přímém kopu Deana Holdena ocitl Michael Higdon, který ale hlavičkoval přímo do připraveného Greameho Smitha. Ve dvanácté minutě se mohl po rychlém protiútoku dostat do vedení naopak Motherwell, John Sutton však brankáře Falkirku Flinderse nepřekonal.

V další šanci se ocitli Well zásluhou Davida Clarksona, jenž nastřelil hostujícího brankáře, z dorážky síť nerozvlnil ani Stephen Hughes. Po dvou velkých šancí hostujícího týmu se nakonec do vedení ve 37. minutě dostal Falkirk, když se míč v rychlé akci dostal přes Stevea Lovella a Scott Arfielda až ke Grahamu Barrettovi, který posunul útok ještě ke kanonýru Michealu Higdonovi a útočník domácího mužstva ránou z osmnácti metrů do levého rohu vstřelil svůj sedmý gól v sezoně.

Ve druhé půli přihrál Burton O'Brien na levou stranu Stevu Lovellovi, proti kterému však dobře vyběhl brankář Smith a znemožnil vytáhlému útočníkovi zakončit. Těsně před koncem zablokoval střelu domácího Stewarta Mark Reynolds, poté úspěšný nebyl ani střelec jediné branky utkání Higdon.

Falkirk stále stoupá vzhůru, nyní je osmý, Motherwell se propadl na místo sedmé, o bod před Bairns.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Heart of Midlothian 0:1

15.11.2008 16:00

Góly: 22. Bruno Aguiar

Hearts si díky výhře 1:0 odvážejí z Invernessu tři body, které zajistil ve 22. minutě utkání Bruno Aguiar. Atraktivní fotbal přesto diváci neviděli a rozkouskovaný druhý poločas také mnoho fotbalové krásy nepřinesl.

V základní sestavě Invernessu se objevili Rooney i Barrowman, naopak Woods a Vigurs seděli jen na lavičce náhradníků. Za Hearts nastoupili Stewart a Neilson, kvůli čemuž začínali Obua a Palazuelos zápas jen na lavičce. Hearts měli první příležitost už po pár minutách hry, kdy Munro fauloval Nadeho, následný volný kop Drivera však letěl jen nad břevno.

Na druhé straně nalezl Black Imrieho, Balogh však míč stačil chytit. Hosté se po 22. minutách hry ujali vedení. Driver našel na okraji pokutového území Aguiara a portugalský záložník nízkou střelou překonal bezmocného Essona. V posledních minutách první půle zkusil štěstí Barrowman, vyrovnat se mu ovšem nepodařilo.

Poté přišla sporná situace, když byl v pokutovém území Hearts faulován Wallacem Rooney, rozhodčí ale pokutový kop překvapivě neodpískal. Hearts mohli své vedení na začátku druhé půle zvýšit. Driver předložil míč Nademu, jeho střelu ale nešťastně zablokoval vlastní spoluhráč Wallace. Na straně domácích byl blízko gólu Imrie, mířil ale příliš vysoko. V ne příliš pohledné druhé půli gól nepadl a Hearts si tak připsali na své konto důležité vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Aberdeen FC 2:2

15.11.2008 16:00

Góly: 62. Rob Jones, 90. Steven Fletcher - 40. Darren Mackie, 53. Zander Diamond

Aberdeen se v Hibernianu musel smířit jen s bodem za remízu 2:2. Přitom díky Mackiemu a Diamondovi vedl již o dvě branky, poté však ve druhém poločase dvakrát inkasoval z kopaček Jonese a Fletchera.

Kapitán Hibernianu Jones byl v základní sestavě, spolu s dalším navrátilcem Stevenem Fletcherem, zatímco Colin Nish seděl jen na lavičce. V prvních minutách zahrozil Lee Miller, gólman Hibs, Andrew McNeil, byl však připraven. Po patnácti minutách hry promeškal obrovskou příležitost Riordan, když mu Shiels předložil míč a hráč Hibernianu orazítkoval jen tyč Langfieldovy brány.

Langfield musel zasahovat až ve 24. minutě hry po střele Shielse. Po půlhodině hry se po rohu Riordana dostal k hlavičce znovu Shiels, tentokrát ovšem mířil příliš vysoko. Ve 40. minutě šel po hrubé chybě Jonese do vedení Aberdeen, Mackie využil zaváhání kapitána Hibs a hlavou skóroval.

Krátce po začátku druhé půle zvýšil hlavou vedení Aberdeenu Diamond, jenž se přesně trefil po rohovém kopu Aluka. V 62. minutě se podařilo snížit Jonesovi, který se nejrychleji zorientovat v pokutovém území a z blízka se nemohl mýlit. Na druhé straně zkusil štěstí zdálky Severin, ale netrefil se do brány.

Hibernian bojoval o body i v nastaveném čase, což se mu vyplatilo. Ve skrumáži před bránou se ocitl i Steven Fletcher a pohotovou střelou zařídil Hibernianu alespoň bod za remízu 2:2.

Více informací k zápasu

Rangers FC - St. Mirren FC 2:1

15.11.2008 16:00

Góly: 5. Kris Boyd, 10. Steven Davis - 82. Franco Miranda

St. Mirren sice na Ibrox Parku neuspěl, domácí Rangers se ale v posledních minutách obávali o body. Favorité z Glasgowa si připsali výhru 2:1, díky gólům Boyda a Davise. Za St. Mirren snižoval Franco Miranda.

Rangers šli do vedení rychle, hned po pěti minutách hry vstřelil svůj desátý gól v sezóně kanonýr Kris Boyd. Všemu předcházela skvělá přihrávka Pedra Mendese, poté Miller sklepl míč Boydovi, který tvrdou ranou prostřelil Marka Howarda. Domácí navršovali tlak a o pár minut později jen těsně vedle brány hlavičkoval Mendes.

Už po deseti minutách zvýšil vedení Rangers Davis. Miller tak jako u předchozí branky přihrával a Davis se přesnou střelou do vzdálenějšího rohu Howardovy brány zapsal na listinu střelců. Další gólovou šanci měl po přihrávce Mendese Adam, nezachoval ale klid a mířil hodně vysoko. Chvíli poté znovu Mendes našel Boyda, jindy plodný střelec však tentokrát šanci neproměnil.

Ojedinělou šanci St. Mirrenu měl McGinn, gólman McGregor ale neměl s jeho pokusem potíže. Na druhé straně zahodil velkou šanci Miller, kterému se nepovedlo přesně zakončit a míč letěl mimo bránu. Rangers dál ovládali zápas a Howard musel zasahovat po střele Fergusona.

V 81. minutě hry už jen korigoval výsledek zápasu po přihrávce Darga Miranda. Dargo měl o pár minut později šanci skórovat z volného kopu, vyrovnat se mu však nepodařilo.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Dundee United 2:0

15.11.2008 16:00

Góly: 45. Jamie Hamill (pen.), 61. David Fernández

Kilmarnock nečekaně ukončil skvělou sérii Dundee bez porážky, když na svém hřišti zvítězil 2:0. Nejprve se z penalty prosadil Hamill, poté vítězství zpečetil David Fernandez.

Žádná ze stran v úvodu utkání nejevila zájem o vstřelení gólu, až v pětadvacáté minutě téměř kapitulovali hosté, když chyboval brankář Lukasz Zaluska. Na druhé straně neuspěl po centru Seana Dillona Scott Robertson, jehož střela byla zablokována. Gólem neskončila ani rána Craiga Conwaye.

Poté se do koncovky propracoval Conor Sammon, ten však na gólmana Zalusku nevyzrál, v poslední minutě první půle už byl ale polský brankář překonán. Taouil skvěle pronikl do pokutového území United a byl faulován Morgarem Gomisem, z následné penalty otevřel skóre Jamie Hamill.

V úvodu druhého dějství neuspěl hostující útočník Francisco Sandaza, jenž trefil pouze boční tyč Combeho brány.

V 61. minutě šli Killie už do dvoubrankového vedení, když Fowler obešel Dixona a předložil balon Davidu Fernandezovi, který propálil hostujícího gólmana. Španěl se tak trefil do sítě svého bývalého klubu.

Na konci duelu měl ještě možnost korigovat skóre hotující Gomis, ale brankář Combe jeho střelu lapil. Kilmarnock se díky dnešnímu vítězství posunul v tabulce na pátou příčku, United se propadli na pozici čtvrtou.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Celtic FC 1:2

16.11.2008 15:00

Góly: 15. Richard Offiong - 39. Shunsuke Nakamura (pen.), 86. Paul Hartley

Celtic ve čtrnáctém kole skotské ligy potvrdil na New Douglas Parku roli favorita a nad domácím Hamiltonem zvítězil 2:1. Skóre otevřel překvapivě domácí Richard Offiong, Hoops ale pak brankami Nakamury z pokutového kopu a Hartleyho výsledek utkání otočili.

Celtic začal utkání velmi dobře a hned v úvodních minutách se mohl dostat do vedení, když Cillian Sheridan nečekaně vypálil z ostrého úhlu na brankáře Tomáše Černého, který byl ale připraven a Irovu střelu zlikvidoval.

O chvíli později zahrozil pro změnu Hamilton, když Offiong pálil nad břevno Brownovi brány. Po čtvrt hodině hrací doby se ale fanoušci Accies dočkali nečekaně gólu, když Trent McClenahan poslal před bránu centru a Richard Offiong tvrdou hlavičkou překonal Marka Browna.

V 38. minutě se po zákroku Martina Canninga poroučel na zem Cillian Sheridan, rozhodčí odpískal faul a ukázal na značku pokutového kopu, navíc Cannigan vyfasoval za faul červenou kartu a musel tak hřiště opustit ještě před koncem první půle. Opakovaný záznam ale prozradil, že útočník Celticu spadl na trávník ještě před velkým vápnem, penalta tak byla neoprávněná. Nicméně k míči se postavil japonský záložník Shunsuke Nakamura a vyrovnal na 1:1.

V druhém dějství napětí mezi oběma kluby stoupalo, jak Celtic, tak i Hamilton chtěli vstřelit rozhodující branku. Manažer hostujícího celku Gordon Stratchan poslal na hřiště místo Nakamury Georgia Samarase, aby podpořil útočnou sílu Celticu.

Už to vypadalo, že Hamilton hostujícímu týmu přeruší dlouhou sérii vítězství, s tím se ale nechtěl smířit středopolař zelenobílých Paul Hartley a čtyři minuty před koncem utkání rozhodl o vítězství Celticu, když z hranice pokutového území poslal na Černého nechytatelný projektil, který skončil za zády českého brankáře.

Celtic tak odpověděl na včerejší výhru Rangers a opět svým rivalům odskočil v tabulce skotské ligy na rozdíl pěti bodů. Hamilton stále zůstává poslední, na jedenáctý St. Mirren ale ztrácí pouze dva body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC14121136:1437
2.Rangers FC14103132:1133
3.Heart of Midlothian1472515:1723
4.Dundee United1464419:1622
5.Kilmarnock FC1461713:1919
6.Aberdeen FC1453615:1618
7.Motherwell FC1452716:1917
8.Falkirk FC1444617:1916
9.Hibernian FC1444615:2116
10.Inverness Caledonian1442815:2114
11.St. Mirren FC143389:1612
12.Hamilton Academical14311012:2510

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele