Skotská Premier League - preview 14. kola

15.11.2008, 10:14, aktualizováno 16.11.2008, 09:38
Previews
Jasná záležitost by měla být k vidění v dohrávce 14. kola skotské nejvyšší soutěže. Celtic zatím vede tabulku o bod před Rangers a v případě výhry může znovu odskočit na rozdíl čtyř bodů. Soupeřem bude poslední Hamilton...
Falkirk FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Na Falkirk Stadium se představí šestý tým skotské Premier League Motherwell, proti kterému se postaví domácí Bairns.

Falkirk se v posledních utkáních zvedá z popela, naposledy utrpěl porážku v devátém kole od Aberdeenu, poslední tři zápasy ovšem pouze remízoval a od pásma sestupu tak dělí tým Johna Hughese pouze tři body. Falkirk má vcelku početnou marodku, na hrací ploše se neobjeví záložník Neil McCann, který si ve středečním zápase proti Invernessu poranil kolenní šlachu. Na hřiště pravděpodobně nevyběhne ani Gerard Aafjes, jenž bojuje se stehenními problémy. Dlouhodobě jsou zraněni Carl Finnigan, Tam Scobbie a Brian Allison. V prvním letošním vzájemných střetnutí Bairns na Motherwell na Fir Parku nestačili, nyní ale hraje Falkirk před domácím publikem, a tak jeho síla bude určitě větší.

Motherwell podává od začátku sezony velmi rozporuplné výkony, jednou vyhraje, podruhé si ze zápasu neodveze ani bod. V posledním ligovém duelu ale předvedli Well po taktické stránce velmi dobrý výkon a uhráli s favorizovanými Rangers cennou bezbrankovou remízu. Lodivod Mark McGhee vítá po karetním trestu zpět v sestavě útočníka Davida Clarksona. Na lavičce náhradníku se možná objeví Slovák Maroš Klimpl, který doléčuje zraněný kotník.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inverness Caledonian - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Hearts bojují o třetí místo tabulky a pokud si chtějí udržet šanci na tuhle pozici, nesmí zaváhat ani v Invernessu. Ten je naopak ve spodní části ligové tabulky, se ztrátou šesti bodů na svého sobotního soupeře.

Inverness si po nelichotivé sérii čtyř porážek v řadě trochu napravil chuť vítězstvím nad Hibernianem, v posledním ligovém kole ovšem znovu zaváhal a jen remizoval 1:1 s Falkirkem. Jediným hráčem Invernessu, který do utkání nezasáhne, je obránce Phil McGuire, který má poškozený vaz v kotníku.

Manažer Craig Brewster se obává síly Hearts, ale o úspěchu nepochybuje. "Hearts dohráli poslední dva zápasy s nulou na kontě a do zápasu tak vstoupí s velkou sebedůvěrou. Je naší povinností jim to ztížit," řekl Brewster.

Hearts poslední dvě kola zvládli vítězně, po výhře 1:0 nad St. Mirrenem stejným výsledkem porazili i nováčka z Hamiltonu. Hearts přivítají zpět Michaela Stewarta, který se vrací po suspendaci. Bohužel Laryea Kingston, Saulius Mikoliunas a Deividas Cesnauskis kvůli zranění hrát nebudou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hibernian FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Souboj mezi Hibernianem a Aberdeenem by měl být jedním z nejzajímavějších utkání čtrnáctého ligového kola. Oba týmy od sebe po třinácti odehraných utkáních dělí pouhé dva body.

Hibernian vstoupil do sezóny dobře, poslední dobou ale poněkud přibrzdil a již pět zápasů nepoznal chuť výhry. Po prohře 0:2 s Dundee United se už začíná mluvit o krizi. Do sestavy Hibernianu se vrací dva velice důležití hráči. Rob Jones zmeškal minulé utkání kvůli rodinným důvodům a stejně jako Steven Fletcher, který se zotavil po zranění kotníku, je připraven pro nadcházející zápas.

Aberdeen má o dva body více než Hibernian a v současnosti má i lepší formu. Aberdeen se začal zvedat a znát to bylo i ve třináctém kole, ve vítězném zápase proti St. Mirrenu. Manažer Jimmy Calderwood je překvapen špatnými výsledky Hibernianu, soupeře ale nepodceňuje. "Jsem překvapený, že tak ofenzivně laděný tým má takové problémy. V současnosti se jim sice nedaří, ale je to dobrý a velmi nebezpečný tým," řekl Calderwood. Aberdeenu stále chybí dlouhodobě zraněný Jamie Smith a mimo hru jsou také Tommy Wright, Stuart Duff a Bertrand Bossu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.20 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rangers FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Rangers v minulém kole zaváhali, čímž jim rival v boji o titul, Celtic, utekl už na rozdíl čtyř bodů. Šanci napravit remízu z Motherwellu dostanou v sobotu proti předposlednímu St. Mirrenu.

Pokud si chtějí Rangers udržet šanci na ligový titul, musí se vyvarovat i remíz. Což se jim v minulém kole nepodařilo. Z Motherwellu si tým kouče Smithe přivezl pouze bod za bezbrankovou remízu. Nejistý je start Saši Papace, který v minulém zápase utržil velkou ránu do hlavy, otřes mozku se ale naštěstí nepotvrdil.

Walter Smith varuje své hráče, že v této sezóně může být souboj o titul ještě obtížnější než v letech minulých. "V minulé sezóně jsme se jim dokázali vyrovnat a teď to musíme zkusit znovu. Z vlastních zkušeností vím, že nejdůležitější je utvořit dobré pouto uvnitř týmu," řekl Walter Smith.

Před začátkem sezóny se očekávalo, že St. Mirren bude bojovat s Hamiltonem o udržení se v nejvyšší soutěži a nyní je tomu tak. St. Mirren ani proti Aberdeenu nenapravil slabé výsledky z poslední doby a podlehl mu 0:2. Navíc budou proti Rangers chybět tři hráči. Nenastoupí Stephen O'Donnell, David Barron ani Tom Brighton.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Kilmarnock pokračuje v sérii zápasů s těžkými soupeři, po duelech s Rangers a Celticem přivítá na Rugby Parku třetí tým skotské ligy Dundee United.

Dundee hraje v současnosti naprosto famózní fotbal, hořkost porážky nepoznalo už od pátého kola, kdy ho pokořil Hibernian, se kterým si však United s přehledem poradili v posledním ligovém kole, zvítězili 2:0. Manažer Terrors Craig Levein však upozorňuje, že nedávné výsledky se nyní počítat nebudou. "Máme za sebou sice skvělé zápasy, teď ale musíme podat opět stoprocentní výkon. V jednu chvíli jsme byli na dnu skotský ligy, pak jsme ale zabrali a tabulkou šli nahoru, ovšem podle mě vzestup zaznamenaly všechny kluby. Například Kilmarnock nemůžeme vůbec odepisovat, protože naposled hrál proti Old Firm a podle mě v těchto zápasech s body počítat moc nemohl," upozornil Levein, který bude mít po návratu Jona Dalyho a Warrena Feeneye k dispozici plnou soupisku.

Kilmarnock naopak prožívá nevydařené období, v řadě prohrál už čtyři zápasy, nutno však podotknout, jak již bylo zmíněno, že poslední dvě utkání odehrál proti glasgowským gigantům, přičemž v minulém zápase nastoupili Killie na Celtic Parku, kde jasně prohráli 0:3. Statistiky říkají, že vzájemné duely mezi Kilmarnockem a United jsou nadmíru vyrovnané a v posledních dvou střetnutí vždy zvítězil hostující tým. Manažer Jefferies se bude muset obejít bez útočníka Donovana Simmondse, který musel podstoupit operaci kýly. Naopak na trávník se vrací David Fernandez.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.20 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hamilton Academical - Celtic FC  (neděle 15:00)
Šlágr čtrnáctého kola uvidí diváci na New Douglas Parku, kde se poslední tým tabulky Hamilton postaví proti rozjetému Celticu, jenž suverénně vévodí skotské lize.

Lídr skotské Premier League Celtic ve středečním ligovém utkání znovu nezaváhal a bez problému si poradil s Kilmarnockem, který porazil rozdílem třídy 3:0. Byl to zejména velký zápas pro mladíka Cilliana Sheridana, jenž zaznamenal dvě přesné trefy a výrazně tak pomohl Celticu rozšířit sérii vítězných zápasů na cifru devět. Zkušený obránce Garry Caldwell však krotí euforii, ve které se Hoops momentálně nacházejí, moc dobře ví, že konec sezony je ještě daleko. "Stále ještě není konec, tlak působí na každého z nás. Viděli jsme to loni na Rangers, kteří měli ke konci sezony na programu mnoho utkání, pokračovat ve vítězné sérii bude stále těžší," upozornil střední obránce glasgowského klubu.

Manažer Celticu Gordon Strachan oznámil, že od středečního vítězného utkání nebude měnit sestavu. Shunsuke Nakamura a Shaun Maloney jsou už fit a Řek Georgios Samaras už je také natolik silný, aby mohl do duelu zasáhnout. Nicméně Aiden McGeady, Jan Vennegoor of Hesselink, Chris Killen, Glenn Loovens, Artur Boruc i Marc Crosas jsou stále mimo hru.

Hamilton se po remíze s Falkirkem vrátil opět do porážkových zón, když v týdnu nestačil na Heart of Midlothian, kterým podlehl těsně 0:1. Další soupeř Accies má ale úplně jinou kvalitu, než tým ze skotského hlavního města, a Hamilton tak může pouze překvapit. Navíc, když se podíváme na první letošní vzájemný zápas, zjistíme, že si tým Billyho Reida odvezl z Parkheadu ostudnou porážku 0:4, která hráčům Hamiltonu určitě na morálce nepřidá. Manažer domácích musí vyřešit problém, koho nasadí do základní sestavy místo Lucase Akinse, který má problémy s kolenní šlachou, a Marka McLaughlina, jenž si odnesl ze středečního utkání tržnou ránu v kolenu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.00 - 5.50 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC13111134:1334
2.Rangers FC1393130:1030
3.Dundee United1364319:1422
4.Heart of Midlothian1362514:1720
5.Aberdeen FC1352613:1417
6.Motherwell FC1352616:1817
7.Kilmarnock FC1351711:1916
8.Hibernian FC1343613:1915
9.Inverness Caledonian1342715:2014
10.Falkirk FC1334616:1913
11.St. Mirren FC133378:1412
12.Hamilton Academical1331911:2310

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Xavi8

Hamilton - Celtic zatial 1:0

Reagovat
Xavi8

este jeden

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele