Skotská Premier League - souhrn 11. kolo

01.11.2008, 17:57, aktualizováno 02.11.2008, 17:06
Komentáře a souhrny
Rangers doma v prvním poločase pěti góly deklasovali Inverness a posunuli se do čela tabulky. Z toho je pak v neděli po výhře nad Hearts sesadil Celtic. V mizerných výkonech pokračuje Hamilton, Aberdeen doma udolal Kilmarnock, v posledních dvou sobotních zápasech branka nepadla...

Falkirk FC - Dundee United 0:0

01.11.2008 16:00

Góly: -

Bezgólové představení viděli diváci na Falkirk Stadium, kde se domácí tým utkal s rozjetým Dundee United.

Oba týmy začaly duel velmi opatrně, Falkirk dokonce nastoupil na hřiště pouze s jedním útočníkem, kterým byl uzdravený Steve Lovell. Dundee hrálo velmi defenzivní hru a prvních dvacet minut nepustilo domácí tým vůbec do žádné šance.

O náznak šance se pokusil domácí Patrick Cregg, jenž si narazil míč se Stevem Lovellem, nakonec byl ale zastaven obranou United. Když to nešlo z blízka, pokoušeli se Bairns ohrozit hostující branku z dálky, z dvaadvaceti metrů pálil přímo do Zalusky Kevin McBride.

Po půl hodině hry mohl skórovat Scott Flinders, ani ten ale na Lukasze Zalusku nevyzrál. Na začátku druhé půle se dostal míč od Cregga až ke Scottu Arfieldovi, který ztroskotal na skvěle chytajícím hostujícím brankáři.

Falkirk svého soupeře vyloženě válcoval, což neunesl hotující O'Donovan, který si v sedmapadesáté minutě u rohového praporku hrubě vyšlápl na Arfielda a viděl za to červenou kartu. United tak museli zápas dohrávat o deseti mužích. Oslabení ale Terrors zvládli a z Falkirku si odvezli bod za bezbrankovou remízu.

Dundee přerušilo svou sérii vítězných zápasů a propadlo se na páté místo. Falkirk díky zisku jednoho bodu poskočil na desátou příčku.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Inverness CT 5:0

01.11.2008 16:00

Góly: 7. Nacho Novo, 14. Kris Boyd, 19. Kris Boyd, 28. Kris Boyd (pen.), 45. Kenny Miller

Na zápas proti Rangers bude chtít Inverness co nejdříve zapomenout, pět inkasovaných gólů během první půle snad nikdo nečekal. Hattrickem se zaskvěl Kris Boyd a přičinil se o to, že Inverness odjíždí z Glasgowa s pořádným výpraskem.

Přitom první šanci zápasu měl již v první minutě Inverness, volný kop Cowieho z nebezpečné vzdálenosti ovšem gólman McGregor chytil. Od této chvíle už vládli jen domácí. V sedmé minutě fauloval Tokely Boyda a sám hráč následný volný kop nemohl zahrát lépe. Nízkou a důraznou střelou prověřil Boyd připravenost gólmana Frasera, tomu míč vypadl a Novo lehce dorazil míč do brány. O sedm minut později Rangers své vedení zdvojnásobili, když Mendes přihrál nabíhajícímu Millerovi, ten našel volného Boyda, na jehož střelu Fraser nedosáhl, 2:0.

Hráči Invernessu byli čím dál více bezradnější a dopouštěli se chyb. Duncana obral o míč Mendes, poslal balón do pokutového území Boydovi a kanonýr domácích zvýšil vedení na 3:0. Ve 28. minutě Boyd zaznamenal svůj třetí gól v zápase, i když byl z pokutového kopu. David Proctor podrazil Millera a Boydovu tvrdou střelu z penalty neměl Fraser šanci chytit.

Minutu před koncem první půle se i Miller zapsal do kolonky střelců. Novo mu předložil míč a Miller krásnou střelou zvýšil už na 5:0. V 56. minutě se na hřiště dostal i Barry Ferguson, který byl pět měsíců kvůli zranění mimo hru. Spolu s kapitánem Rangers nastoupil i Rory Loy, který tak ve dvaceti letech odehrál debutový zápas. Rangers už jen experimentovali a snažili se vyvarovat chyb. Za zmínku snad stojí jen střela Blacka, se kterou si ale McGregor poradil. Rangers se velmi rádi spokojili s pěti vstřelenými góly.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Hamilton Academical 2:0

01.11.2008 16:00

Góly: 37. Chris Porter, 66. Chris Porter

Motherwell potvrdil roli favorita a zásluhou dvou branek Chrise Portera porazil na Fir Parku Hamilton 2:0.

Accies už konečně chtěli ukončit čtyřzápasové čekání na gól, což bylo vidět zejména v úvodu utkání, když se v desáté minutě po centru Marca Corcorana opřel z dvanácti metrů do míče Richard Offiong, brankář Greame Smith byl však pozorný a jeho pokus lapil.

O dvě minuty později odpověděl domácí Porter, i zde ale ze souboje vzešel jako vítěz brankář. Po půl hodině hry se pokusil z přímého kopu skóre otevřít motherwellský Bob Malcolm, jeho ránu ale zastavila soupeřova zeď.

Osm minut před koncem první půle se domácí fanoušci gólu přece jenom dočkali, když se k další standardní situaci postavil opět Malcolm a poslal balon přímo na hlavu Crise Portera, který poslal Motherwell do vedení.

V padesáté minutě vyslal John Sutton na bránu hostí z osmnácti metrů parádní střelu, kterou ale Tomáš Černý zlikvidoval. Po hodině hry šli Well už do dvoubrankového vedení, když se střela Davida Clarksona dostala až k Porterovi, který vstřelil svůj druhý gól v zápase.

Čtvrt hodiny před koncem se ještě pokoušel Hamilton vrátit do hry Stephen Ettien, pálil však těsně vedle domácí brány. Zbytek utkání už Motherwell dohrál bez problémů a zaslouženě odešel z hrací plochy jako vítěz.

Po dnešní výhře se konečně tým Marka McGheeho dostal ze spodní části tabulky a poskočil dokonce až na třetí pozici. Hamilton stále zůstává na poslední příčce.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Kilmarnock FC 1:0

01.11.2008 16:00

Góly: 51. Sone Aluko

Velmi vyrovnané utkání bylo k vidění v Aberdeenu, kam přijel Kilmarnock. Více štěstí měli ovšem domácí a díky brance Aluka z 51. minuty brali všechny tři body. Kilmarnock tak odjíždí s prázdnou.

Jimmy Calderwood udělal v sestavě oproti poslednímu zápasu jednu změnu. Charlie Mulgrew nastoupil od začátku a Lee Mair seděl jen na lavičce náhradníků. V týmu Kilmarnocku se místo zraněných Wrighta a Invincibileho objevili Skelton a Sammon. Chyba v obraně Aberdeenu dala první příležitost hostům, Pascaliho střelu však Langfield chytil. Na druhé straně prošel k hranici pokutového území Aluko, Combe byl ovšem připraven a jeho tvrdou ránu lapil. Langfield musel znovu zasahovat po střele Fernandeze, i tentokrát úspěšně.

Velkou šanci měl Lee Miller, kdy se dostal nad Pascaliho, hlavičkou ale mířil těsně nad bránu. Velkou šanci měl také Aluko, Combe byl však na správném místě. Až v 51. minutě se domácí dočkali branky, Aluko dostal míč a ač z velkého úhlu, dokázal překonat Combeho. V 58. minutě měl Aluko na noze druhý gól, Hamill však odvážně do střely skočil a brance zabránil. Znovu se Hamill zaskvěl i o několik minut později, kdy na brankové čáře blokoval hlavičku Considineho. Ještě před koncem zápasu měl Aluko další šanci, tentokrát ale Lilley skočil do střely a míč odrazil. Aberdeen nad Kilmarnockem zvítězil 1:0.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Hibernian FC 0:0

01.11.2008 16:00

Góly: -

V zápase mezi St. Mirrenem a Hibernianem se diváci gólu nedočkali. Hibernian byl o něco lepší než jeho soupeř, přesto nedokázal své šance proměnit ani jeden z týmů.

V chladném počasí bylo k vidění několik zajímavých příležitostí, ani jeden z týmů si ale výhru nezasloužil více než soupeř. První šanci měl Garry Brady, Ma-Kalambay si ovšem s jeho střelou poradil. Na druhé straně přihrál Fletcher Rankinovi, jeho střela však do brány nemířila. O střelu z velké dálky se pokusil Shiels, Murray ale jeho ránu zblokoval. St. Mirren ohrozil bránu Hibs chvíli před koncem první půle. Míč dostal Miranda a jeho následný nebezpečný pokus chytil až gólman Ma-Kalambay.

V 52. minutě měl obrovskou šanci zajistit hostům vedení Riordan, ani jeden z jeho pokusů ale do brány neprošel. Šanci měl i Wyness, ovšem ve vhodný moment ke střelbě zaváhal a jeho následný pokus Ma-Kalambay lehce lapil do rukavic. V 81. minutě zamířil po rohovém kopu Fletcher jen nad bránu a utkání tak skončilo bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Celtic FC 0:2

02.11.2008 15:00

Góly: 7. Shaun Maloney, 20. Gary Caldwell

Celtic nezaváhal ani v dalším zápase skotské ligy a ze stadionu Hearts of Midlothian si po výhře 2:0 zaslouženě odnáší všechny body. Góly obstarali Shaun Maloney a Garry Caldwell.

Manažer hostí Gordon Stratchan musel vyřešit problém se složením útočné formace, mimo hru byli Venegoor of Hesselink, Samaras i Killen. Nakonec ke Scottu McDonaldovi nasadil Stratchan Cilliana Sheridana. V základní sestavě se překvapivě neobjevil Aiden McGeady, místo něho zaujal pozici levého záložníka Shaun Maloney.

Hned z první příležitosti zápasu padla branka. V sedmé minutě se přímý volný kop Paula Hartleyho odrazil za velké vápno k Shaunu Maloneymu a ten nádhernou ránou z voleje prostřelil domácího brankáře.

Po čtvrt hodině hry pálil z dvaceti metrů vedle Sheridan. Poté se Celtic radoval podruhé, když se po rohovém kopu Hartleyho dostal balon přes Barryho Robsona až na zadní tyč ke Garrymu Caldwellovi, který se štěstím doklepl míč do brány.

Ve 24. minutě zahrozili také Hearts, Andrew Drive ale z přímého kopu mířil vedle, gólem neskončila těsně před přestávkou ani střela Caldwella, která mířil těsně vedle.

Sedm minut po začátku druhého dějství mohlo být skóre z pohledu Hearts ještě hrozivější. V 52. minutě stáhl Zaliukas k zemi v pokutovém území Scotta McDonalda a rozhodčí nařídil pokutový kop, ke kterému se postavil Hartley a přízemní střelou těsně minul pravou tyč domácí brány. Nicméně domácí obránce za faul na australského kanonýra vyfasoval červenou kartu a musel předčasně ze hřiště.

Utkání se dohrávalo v poklidném tempu, bránu Artura Boruce ohrozil pouze Berra, který čtvrt hodiny před koncem hlavičkoval po rohovém kopu vedle.

Celtic se opět vrátil na první příčku skotské Premier League před Rangers, kteří v průběhu následujícího týdne sehrají odložené utkání s Dundee United. Hearts of Midlothian se propadli na osmé místo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC1191129:1328
2.Rangers FC1081123:725
3.Motherwell FC1151516:1616
4.Kilmarnock FC1151511:1216
5.Dundee United1043312:1015
6.Hibernian FC1143412:1515
7.Aberdeen FC1142510:1214
8.Heart of Midlothian1142512:1714
9.St. Mirren FC113358:1112
10.Falkirk FC1132614:1711
11.Inverness Caledonian1131712:1810
12.Hamilton Academical1130810:219

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Boydovi to přeju,můj asi nejoblíbenější skotský útočník. Si pamatuju např. na jeho gól ve finále poháru proti Queens of The South,to plně reflektovalo jeho parádní střeleckou techniku.

Reagovat
smazaný uživatel

No cakal som ze Hearts prehra, ale taky hrozny vykon som od nas necakal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele