Skotská Premier League - preview 11. kola

01.11.2008, 09:23, aktualizováno 02.11.2008, 08:34
Previews
V jediném nedělním zápasu skotské nejvyšší soutěže přivítají Hearts Celtic. Hosté se tradičně rvou o první příčku s Rangers a neradi by ztratili jediný bod. Hearts patří průběžná osmá příčka, ovšem výhra je může katapultovat až na třetí pozici.
Falkirk FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Momentálně ve skvěle formě hrající Dundee United nastoupí na hřišti předposledního týmu tabulky Falkirku, kde se pokusí rozšířit svou vítěznou sérii.

Dundee po nepříliš přesvědčivém vstupu do sezony podává fantastické výkony, poslední čtyři zápasy dovedlo zdárně do vítězného konce a tabulkou se dere vzhůru. Momentálně jsou United na čtvrté příčce. Kromě skotské ligy, kde naposled porazili 2:0 St. Mirren, se Dundee daří i v Ligovém poháru, ze kterého během týdne vyřadilo druholigový Dunfermline. Na Falkirk nemůže spolu s ostatními spoluhráči odjet Jon Daly. Útočník má problémy s třísly. Naopak se uzdravil Lee Wilkie, který bude bezesporu opět stavebním kamenem defenzivy hostujícího týmu.

Od doby, co tým z Tannadice Parku převzal manažer Craig Levein, uplynuly už dva roky. Levein má prý nyní natolik silný tým, že se může ucházet o pohárovou Evropu. Lodivod United je také znám tím, že nedělá před zápasem žádné unáhlené závěry a nestanovuje si ani žádné dlouhodobé cíle. "Dva roky této práci byly skvělé, nepatřím však mezi ty, kteří si vytyčují tří nebo pětileté plány, čeho všeho chtějí s týmem dosáhnout. Pokouším se zkrátka akorát zlepšovat tým. Myslím si, že máme lepší tým než loni a věřím, že tuto větu budu moct říct i příští rok," prohlásil Levein.

Falkirk se konečně odlepil ode dna tabulky. V posledním ligovém kole Bairns porazili 2:1 Kilmarnock a vítězství si připsali i v Ligovém poháru s Invernessem. Podle statistik by mělo být střetnutí velmi vyrovnané, z posledních pěti vzájemných střetnutí se každý tým dvakrát radoval z vítězství. Na zelený trávník se v dresu Falkirku po karetním trestu vrací útočník Steve Lovell.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.25 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Rangers FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Rangers bojují s Celticem o první místo ligy, naopak Inverness se obává o přežití a pokud chce v zápase proti Rangers uhrát alespoň bod, musí předvést lepší výkon, než v posledních třech zápasech.

Rangers narazili v minulém kole na Hamilton, který porazili 2:1 a stále se tak drží za vedoucím Celticem. Rangers navíc moc posílil návrat kapitána Barryho Fergusona, který se vrací po zranění kotníku. Stále mimo hru jsou ovšem Brahim Hemdani a Steven Naismith. Manažer Rangers, Walter Smith, nyní musí vyřešit problém, koho do zálohy postavit, s Fergusonem totiž počítá do základní sestavy a kromě něj se o místo ucházejí i Pedro Mendes, Steven Davis a Kevin Thomson. "Máme nejlepší záložníky, kteří se za poslední roky v Rangers sešli, musíme tedy být šťastní," řekl Smith, kterého těší návrat Fergusona. "Je to opravdu silný hráč. Měl skvělou minulou sezónu a dobře vede klub. Je to opravdu dobrý fotbalista, kterých máme ale v týmu více," dodal Smith.

Inverness prohrál tři ligové zápasy v řadě, v tom posledním podlehl 1:2 Motherwellu a musí bojovat o přežití v nejvyšší skotské lize. Žádná čerstvá zranění Inverness nemá, ale stále chybí opora zadní řady Phil McGuire, který laboruje se zraněným kotníkem. Manažer Craig Brewster doufá, že jeho svěřenci zápas zvládnou. "Zápas je stejný jako každý jiný. Každé utkání v SPL je velmi těžké. Každý očekává výhru Rangers, takže tam chceme jít a znepříjemnit jim to," řekl Brewster.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.17 - 6.25 - 10.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Motherwell FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
V sobotu odpoledne se na Fir Parku představí poslední tým tabulky Hamilton Academical, který vyzve domácí Motherwell.

Motherwell se stále nachází v dolní polovině tabulky, proto bude chtít tým Marka McGheeho zvítězit. V případě výhry by se Well mohli v tabulce posunout až na třetí pozici před Kilmarnock. Morálka týmu je nyní na vzestupné tendenci, hlavně díky poslední výhře 2:1 nad Invernessem. Manažera McGheeho určitě těší fakt, že se do sestavy vrací po karetním trestu obránce Paul Quinn. Nicméně kapitán Stephen Craigan opět bude, kvůli potížím s třísly, scházet.

Utkání bude velmi významné pro Marka Reynoldse, jenž v dresu Motherwellu odehraje už sté utkání. 21letý hráč v létě obdržel nabídku od Rangers, kterou ale odmítl a zůstal na Fir Parku. "Na hřištích běhá hodně devatenáctiletých, dvacetiletých a jednadvacetiletých hráčů, kteří hrají pravidelně. Sezením na lavičce žádné zkušenosti nezískáte. Myslím, že se nebudu plést, když řeknu, že jsem byl v loňské sezoně jediným hráčem Well, který odehrál všechny minuty, to je další věc, která mě velmi těší," svěřil se Reynolds.

Hamiltonu se naprosto přestalo dařit, Aciess skvěle sezonu zahájili, okukovali příčky z horní poloviny tabulky, nyní ale přestali sbírat body a propadli se až na samotné dno tabulky. Na výhru čekají už čtyři ligové zápasy. Pro utkání nemůže Hamilton počítat s Chrisem Swailesem, který si během týdne v zápase Ligového poháru s Rangers, který červenobílí prohráli 0:2, poranil kolenní šlachu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aberdeen FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Aberdeen se postupně zvedá z nevydařeného začátku ligy, nyní změří síly s třetím týmem tabulky, Kilmarnockem. Ten poslední dva zápasy prohrál a proti Aberdeenu nebere nic jiné, než vítězství.

Zlepšení výkonů Aberdeenu bylo v zápase proti Hearts vidět, i když utkání skončilo remízou 1:1. Kouč Jimmy Calderwood má k dispozici téměř kompletní sestavu, chybí jen záložník Jamie Smith a náhradní gólman Bertrand Bossu. Calderwood doufá, že Smith bude připraven na další ligový zápas a zároveň nevyloučil, že obětuje pěkný fotbal na úkor bodů. "Doufáme, že vyhrajeme s pěkným stylem hry, ale důležité je vítězství. V této sezóně jsme už mnohokrát zaváhali a kdybychom uhráli špatný výsledek, zkazilo by nám to celý víkend," řekl Calderwood.

Po prohře s Falkirkem čekal v poháru Kilmarnock Celtic, tento zápas ovšem třetí celek ligy nezvládl. Celticu podlehl 1:3 a hodně se tedy čeká na zápas proti Aberdeenu. Mimo hru jsou nově Frazer Wright a Danny Invincibile, dlouhodobě zranění jsou navíc Simon Ford a Ryan O'Leary.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Mirren FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
St. Mirren a Hibernian od sebe dělí po deseti zápasech jen tři body, dá se tedy očekávat velmi vyrovnané a zajímavé utkání. Ani jeden z týmů minulý zápas nezvládl, oba si proto chtějí spravit chuť ve vzájemném souboji.

Domácí St. Mirren nastoupil v minulém kole proti Dundee United, domů si ale vezl prohru 0:2. Do utkání proti Hibernianu nenastoupí jen dlouhodobě zranění hráči, žádná čerstvá zranění St. Mirren nepostihla. Španěl Antonio Tonet má problém s kolenní šlachou, David Barron, Stephen O'Donnell a Tom Brighton nenastoupí kvůli zranění kolena. Hráči St. Mirrenu očekávají, že proti nim Hibs nastoupí se třemi útočníky a musí proto hrát defenzivním stylem hry. "Jsou odlišní od nejlepších týmů v lize, kvůli třem útočníkům, Nishovi, Fletcherovi a Riordanovi, kteří jsou schopní góly vypracovat i vstřelit," řekl záložník Hugo Murray.

Hibernian dostal v desátém ligovém kole těžkého soupeře, vedoucí celek tabulky Celtic, a podlehl mu 2:4. Obránce Chris Hogg by do utkání měl vyběhnout, Kevin McCann je ale kvůli kolenu stále mimo hru. Manažer Mixu Paatelainen věří, že pokud podá tým stejný výkon jako v minulých zápasech, má blízko k výhře. "Myslím si, že jsme na správné cestě. Před několika týdny jsme změnili formaci na tři útočníky a zatím to vypadá dobře," řekl Paatelainen.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heart of Midlothian - Celtic FC  (neděle 15:00)
Velmi důležité utkání sehraje Celtic na půdě osmých Hearts of Midlothian, pokud se chce glasgowský tým vrátit do čela skotské ligy, musí vyhrát.

Celtic se momentálně nachází ve fantastické formě, drží sérii šesti vítězných zápasů za sebou, přičemž v posledním ligovém kole porazil Hibernian 4:2. Navíc se do sestavy vrací kapitán týmu Stephen McManus, který se potýkal s problémy s kolenní šlachou. Zdráv je i Japonec Shunsuke Nakamura, který se zotavil ze zranění stehna. Scházet ovšem Stratchanovi bude obránce Glenn Loovens, který si v zápase s Hibs poranil stehno a přidá se tak na listinu zraněných k Janu Venegoor of Hesselinkovi, Chrisu Killenovi, Georgiu Samarasovi a Marcu Crosasovi.

Manažer Gordon Stratchan očekává od dnešního duelu podobnou bitvu jako proti Hibernianu. Zápasy s edinburghskými mužstvy bývají pravidelně nejvypjatější z celé sezony, ačkoli Stratchan přiznává, že těžké je každé střetnutí. "Všechna utkání jsou těžká. Poslední zápas s Hibernianem byl těžký, ale my ho vyhráli, v dalším těžkém utkání proti Kilmarnocku jsme také uspěli. Dnes to opět nebude lehké střetnutí," zdůraznil Stratchan.

Hearts jsou momentálně v dolní části tabulky, kdyby ovšem v posledních dvou zápasech zbytečně neremizovali s Aberdeenem a Hibernianem, byli by o nějakou příčku výše. Pro dnešní zápas může konečně manažer Laszlo počítat se záložníkem Andy Driver a slovenským brankářem Marianem Kellem, fit je i Uganďan David Obua.

Csaba Laszlo zdůraznil výjimečnost dnešního utkání: "Mezi týmy, proti kterým hrajeme, obvykle nedělám žádné rozdíly, vždy se pokusíme zvítězit. Celtic je ale jiný, je to jeden z největších týmu v zemi, a když proti takovému týmu hrajete, vždy máte o motivaci postaráno. Vždy musí být hráči dobře motivovaní, ale když jsou pak někteří z nich přemotivovaní, musíte je udržet zpět."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.80 - 3.60 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC1081127:1325
2.Rangers FC971118:722
3.Kilmarnock FC1051411:1116
4.Dundee United942312:1014
5.Hibernian FC1042412:1514
Heart of Midlothian1042412:1514
7.Motherwell FC1041514:1613
8.Aberdeen FC103259:1211
9.St. Mirren FC103258:1111
10.Inverness Caledonian1031612:1310
11.Falkirk FC1031614:1710
12.Hamilton Academical1030710:199

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele