Primera División - preview 34. kola

02.05.2009, 08:37, aktualizováno 03.05.2009, 08:28
Previews
Atletico Madrid se vydá za body do Sevilly, kde se utká s Betisem. Oběma týmům jde o hodně, Atletico bojuje o poháry, Betis o záchranu. Další boj ze spodních pater se svede v Osasuně, kam přijede poslední Huelva. Espanyol bude čelit útokům hráčů Valencie.
Real Madrid - FC Barcelona  (sobota 20:00)
První zápas 34. kola La Ligy slibuje nejočekávanější "el clásico" posledních let. Střet Realu a Barcelony totiž s největší pravděpodobností rozhodne o novém mistrovi španělské nejvyšší soutěže. Katalánci mají čtyři body náskoku, Bílý balet zase výhodu domácího prostředí.

"El clásico" je nejočekávanějším zápasem španělské ligy, nicméně to letošní nese punc výjimečnosti. Mezi tradičnimi soky jsou čtyři body rozdílu a do konce ligy stejný počet kol, takže vítězství jakékoli strany by naklonilo misky vah na jeho stranu.

Z táborů obou týmů zaznívají razantní prohlášení:

"V tomto zápase hrajeme o ligový titul," ví trenér hostí Guardiola.

"Pro Barcelonu je to utkání důležité, pro Madrid rozhodující," upozorňuje barcelonský prezident Joan Laporta.

"Vyhrát ligu by byl bravurní hrdinský čin," míní zdrženlivě madridský kouč Juande Ramos, nicméně dodává: "Nezbývá nám proto nic jiného než vyhrát."

Odhodlaně působí kapitán Bílého baletu Raúl: "Na Santiago Bernabéu je favoritem Real."

Trenér domácích Ramos nebude mít k dispozici Gutiho, který se v týdnu zranil, zatímco zpět do nominace se vrací Heinze a zejména Robben, ač není jisté, zda nastoupí v základu. Pro červenou kartu chybí pilíř obrany Pepe a zraněný Sneijder.

Proti Barceloně se do branky postaví Casillas a brilantní barcelonský útok bude zastavovat čtveřice Ramos - Cannavaro - Metzelder - Heinze. Střed pole bude mít pod správou Lass a Gago, na křídlech budou hrát Marcelo a pravděpodobně Robben. Do útoku se poženou Higuaín a Raúl.

Kouč "los blaugrana" Guardiola bude postrádat Marquéze, který se zranil v semifinále LM proti Chelsea, ze stejného důvodu visí otazník i nad startem Henryho, kterého zřejmě v útočném "trojzubci" nahradí Iniesta.

Branku hostů bude hájit Valdés, před ním se seřadí obranná čtveřice Alves - Puyol - Piqué - Abidal. Záloha bude kombinací africké síly a španělské hravosti, neboť v ní nastoupí Yaya Touré, Keita a Xavi, zatímco útočná, respekt budící trojice bude mít podobu Iniesta - Eto'o - Messi.

Beznadějně vyprodaný stadion Santiago Bernabéu se rozbouří přesně ve 20.00 CET, kdy zazní úvodní hvizd rozhodčího Undiana Mallenca.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.40 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Villarreal CF - Sevilla FC  (sobota 22:00)
Po fotbalovém svátku v podobě El Clásica se můžou příznivci fotbalu podívat na další kvalitní utkání z Pyrenejského poloostrova, od 22:00 CET změří síly na stadionu El Madrigal Villarreal se Sevillou.

Villarreal v posledních třech duelech ani jednou neprohrál a vylepšil tak svoje zaváhaní z předchozích zápasů. Naposledy v minulém kole porazila Žlutá ponorka 2:1 Getafe na jeho hřišti. V tabulce patří celku Manuela Pellegriniho pátá pozice, ztrácí pouze bod na čtvrtou příčku Valencie, jež zaručuje start v Lize mistrů. Východošpanělský celek nastoupí do utkání bez zraněných Santiho Cazorli, Marcose Senny a Guilleho Franca, zatímco vykartovaný je Angel.

Sevilla má na třetím místě o dva body více než její sobotní soupeř. Co se týče formy, tak je na tom ale mnohem hůře, v posledních čtyřech duelech si připsal andaluský celek čtyři porážky, když postupně nestačil Getafe, Valencii, Barceloně a Realu Madrid. Andalusané nastoupí do utkání bez Lauta Acosty, Federica Fazia, Ernesta Chevantona a Romarica.

Brankář Sevilly Andres Palop před utkáním řekl: "Je to velmi důležitý zápas, jeden z nejdůležitějších v sezoně. Jestliže nevyhrajeme, tak do konce soutěže budou zbývat čtyři zápasy a my nebude mít osud ve svých rukou. Chceme si udržet třetí místo."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.20 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Numancia - Málaga CF  (sobota 22:00)
Numancia hostí v souboji nováčků Málagu, každý z celků má zcela jiné starosti. Numancia potřebuje nutně vyhrát, aby oživila své naděje na záchranu, Málaga statečně bojuje o evropské poháry.

Numancia skončila v minulé druholigové sezoně na druhém místě za Málagou, v letošní sezoně se ale celky vydaly různými cestami. Nyní je tým hluboko na sestupových příčkách, se ztrátou šesti bodů na záchranu. Z posledních patnácti zápasů prohrála jedenáct. V domácím prostředí ale dokáže Numancia bodovat, porazila zde už Barcelonu nebo Valencii. Problémy si Numancia nadělala v posledních dvou kolech, prohrála s dalšími dvěma ohroženými týmy Bilbaem a Almeríou. Kouč Pacheta ale neskládá zbraně. V ohrožení je start středního beka Sergia Ortegy, jinak má ale kompletní kádr.

Kouč hostí Antonio Tapia burcuje své hráče, aby si nynější unikátní příležitost nenechali proklouznout mezi prsty. Během posledních pěti kol může Málaga útočit na evropské poháry. Nováček je nyní na sedmém místě, jen bod za šestým Atlétikem Madrid a pět za čtvrtou Valencií, tedy i případnou Ligou mistrů. Navíc přední týmy tabulky hrají v dalších kolech mezi sebou, a tak šance na další postup tabulkou má Málaga, která hraje se slabšími týmy, slušné. Tapia očekává těžký zápas, jeho tým ale dokáže vítězit na hřištích soupeřů. Po zranění jsou opět k dispozici Goitia a Apoňem, naopak na marodce budou Miguel Angel a Iban Cuadrado.
CD Numancia - pravděpodobná sestava:
J.Pablo - Juanra, Ortega, R.Bravo, Cisma - Del Pino, Nagore, Barkero, Palacios, Bellvis - Goiria
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Goitia - Calleja, Weligton, Gaspar, J.Gámez - Luque, Apoňo, Baha, Lolo, Duda - Salva Ballesta
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 3.30 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
RCD Mallorca - Getafe CF  (neděle 17:00)
Getafe s novým trenérem Míchelem cestuje na Baleárské ostrovy, kde jej čeká ve formě hrající Mallorca. Tři body by se pochopitelně hodily oběma celkům, v jasné nouzi jsou však hosté, které od sestupu dělí jediný bod a další ztráta by mohla být smrtící.

Kdo by to byl řekl. 34. kolo a v případě vítězství se na Mallorce slaví postup. Svěřenci Gregoria Manzana byli na konci roku 2008 na dně, jenže v roce novém předvádí vynikajicí výsledky a osmé místo je senzační úspěchem, pokud vezmeme v úvahu odchody hráčů loňské léto či problémy s možný prodejem klubu novému vlastníkovi. To vše Mallorca překonala a nyní jí stačí jediná výhra, aby si zajistila už třináctou sezónu v řadě v Primera División.

Manzano nebude moci počítat se zraněnými Aouatem a Enrique Corralesem a vykartovaným Ayozem. Hlavní novinkou v sestavě je navrátilec Miguel Angel Moyá, jenž už konečně překonal své půl roku trvající zranění a bude s týmem alespoň na lavičce.

V Getafe chtějí udělat pro záchranu naprosto vše. Vedení odvolalo trenéra Víctora Muňoze a na jeho místo dosadilo madridskou legendu Míchela. Ten hned pro svůj první zápas povolal Cotela s Gonzálesem, s nimiž Muňoz již delší dobu nepočítal. Chybět naopak budou zranění Celestini a Álvarem, dále sankcionovaný Rafael López a z taktických důvodů také Kepa Blanco, Óscar Ustari, Signorino a Guerrón.

Getafe budou bojovat také proti statistikám. Nejenže je Son Moix v letošním roce takřka nedobytnou tvrzí (od 11. ledna zde v lize Mallorca neprohrála), ale špatná je z hlediska Getafe i vzájemná bilance - v nejvyšší soutěži ještě Getafe na hřišti Mallorcy nikdy neuspělo...
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.20 - 3.10
více informací
CA Osasuna - Recreativo Huelva  (neděle 17:00)
Ve 34. kole Primera Division se na stadionu Reyno de Navarro utká domácí Osasuna s hostujícím Recreativem Huelva.

Po dvou porážkách od Almerie a Malágy v minulém kole Osasuna remizovala na hřišti Valladolidu 0:0. V tabulce patří Pamploně patnácté místo a náskok na sestupové pozice činí tři body. Před nedělním duelem má náskok šesti bodů na Huelvu. Trenér Camacho před duelem řekl: "Není to rozhodující zápas pro nás ale patří mezi ty důležité. Kdyby mi někdo před nedávnem řekl, že budem mít před duelem s Recreativem náskok na toto mužstvo šest bodů, určitě bych to bral." Josetxo, Punal a Vadocz jsou pro nedělní utkání mimo hru.

Šest prohraných utkání v řadě, to je vizitka Heulvy z posledních týdnů. Naposledy podlehlo Recreativo 2:4 na domácím stadionu Mallorce. V tabulce se celek Lucase Alcaraze po těchto výkonech propadl tabulkou až na 19. místo, ztráta na sedmnácté místo je čtyři body. Navzdory špatné formě Jesus Vazquez stále věří v možnou záchranu: "Ještě není rozhodnuto, my budem stále bojovat dokud nebude konec."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.55 - 5.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting Gijón - Athletic Bilbao  (neděle 17:00)
Zápas o bytí a nebytí čeká Sporting. Ten přivítá na domácím hřišti Athletic Bilbao a nutně potřebuje vyhrát, jinak se totiž jeho šance na setrvání v soutěži značně snižují. Baskové naopak díky posledním dobrý výsledkům můžou být v relativním klidu, i když případné tři body by taktéž měly velkou váhu - s takřka stoprocentní jistotou by zajistily záchranu a Athletic by se konečně mohl naplno soustředit na blížící se vyvrcholení sezóny - na finále Copa del Rey.

Svěřenci Manola Preciada ještě docela nedávno byli v klidných vodách středu tabulky, jenže poslední kola přinášela jednu porážku za druhou (přesně jich bylo šest), a tak teď v Gijónu zvoní na poplach. Cesta k záchraně vede přes stadión El Molinón, kde Sporting odehraje tři ze zbývajících pěti zápasů.

Trenér Preciado nemůže pro toto důležité utkání počítat s Neruem a Canellou, do hry se ale vrací Matabuena, jenž zaujme pozici ve středu pole. Nejistý nadále zůstává stav Carmela. V útoku by se měla objevit svojice Barral - Bilic, která bude mít za úkol svými góly navrátit radost fanouškům jednoho z nejsympatičtěji hrajících týmů v lize.

I na druhé straně jsou absence - zraněný je David López, nahradí ho Joseba del Olmo, vykartovaní pak jsou Pablo Orbaiz a Fran Yeste. Novinkou v sestavě bude odchovanec Adrien Goňi, který utvoří dvojici pivotů spolu s Javim Martínezem.

Bilbao letos na Sporting umí, ze tří duelů dvakrát zvítězilo a jednou remizovalo, tato bilance mimo jiné reflektuje fakt, že Baskové přes Gijón přešli ve čtvrtfinále Copa del Rey.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Santander - UD Almería  (neděle 17:00)
Sousedé v tabulce nemají prvoligovou příslušnost pro příští rok na papíře, přesto už se zdá dost nepravděpodobné, že by se měli stěhovat do nižší soutěže. Kdo by ovšem nebral větší jistotu díky vítězství nad svým nejbližším soupeřem.

Racing nenavázal na skvělý výkon proti Atlétiku Madrid a proti Bilbau si nepřipsal ani bod. Stále tak musí bojovat o udržení se v lize, což v nedělním zápase mohl být velký problém kvůli suspendacím. Pinillos i Marcano se díky odvolání do zápasu přeci jen podívají. Pereira a Garay již za své prohřešky pykat budou a přidají se tak ke zraněné čtveřici - Oriol Lozano, Juan Valera, Peter Luccin a Tono.

I přesto domácí věří, že zopakují výkon proti madridskému favoritu. "Naším hlavním cílem je zajištění účasti v první lize i pro příští sezónu. Když budeme hrát jako proti Atlétiku, vyhrajeme a už se nejspíš udržíme," řekl Pinillos, který nakonec svému týmu bude smět pomoci i na hřišti.

Almería miluje domácí Andalusii. Před vlastními fanoušky patří k naprosté špičce ligy. Výlety na hřiště soupeře jsou jakoby příběhem zcela jiného týmu. Za šestnáct zápasů prohrála rovnou dvanáctkrát, což je odsuzuje ke stálé nejistotě, co se týče první ligy. K bodům by mohl hosty přivést Alvaro Negredo, který vsítil skoro polovinu gólů celého týmu a je tak na pátém místě v tabulce střelců. Jak však správně podotýká trenér Racingu, Alméria je více než Negredo. Důležitosti týmové práce si je samozřejmě vědom i lodivod Andalusanů, Hugo Sanchez.

"V posledních dvou zápasech na hřišti soupeře jsme nehráli zrovna dobře. To ovšem teď chceme změnit a tvrdě pracujeme, protože moji hráči jsou schopni vítězit i mimo svůj domov," prohlásil Sanchez, který do zápasu nebude moci postavit pouze Irineye Santose.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Deportivo La Coruña - Real Valladolid  (neděle 17:00)
Deportivo proti Valladolidu, tým aspirující na evropské poháry s celkem, jemuž výhra takřka definitivně zajistí účast i v dalším ročníku Primera División (tedy ne snad že by někdy v průběhu sezóny možnost sestupu vážně hrozila), toť zápletka na stadiónu El Riazor.

Domácí dokázali bodovat ve třech posledních zápasech, což jim umožňuje dále snít o postupu do evropských pohárů, i když vzhledem k našlapanosti této části tabulky se to stále zdá být dosti obtížné. V kádru Deportiva budou scházet De Guzmán a Ángel Lafita, jejichž budoucnost byla donedávna nejasná, avšak kouč Lotina nyní prohlásil, že ani jeden v příští sezóně dres La Coruňi oblékat nebude. Oba přitom hráli v průběhu sezóny důležitou roli.

Co se týče Pucely, tak ta na El Riazor nezvítězila již od sezóny 2000/2001 a forma na hřištích soupeřů není dobrá ani letos - Valladolid si z posledních třech výletů nepřivezl ani bod, na venkovní vítězství přitom čeká od 26. kola. A aby toho nebylo málo, z posledních patnácti možných bodů získali svěřenci trenéra Mendilibara pouhé dva bodíky.

Co se týče absencí, připraveni jsou gólman Asenjo i Pedro León, i když o jejich fyzickém stavu by se dalo pochybovat. Naopak se nedá pochybovat o neuspokojivém stavu Vivara Dorada, Garcíi Calva a Podra Lópeze, kteří tedy v nominaci chybí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 4.80
více informací
Espanyol Barcelona - Valencia CF  (neděle 19:00)
Zajímavý duel se odehraje na Estadio Olimpico, kde se v rámci 34. kola nejvyšší španělské soutěže utká Espanyol s Valencii.

Na skvělé zmrtvých stání to vypadá z pohledu Espanyolu v posledních zápasech, kdy se katalánský celek díky čtyřem vítězstvím a jednou remízou v posledních pěti duelech posunul z beznadějně posledního místa na šestnácté místo. Za skvělými výsledky v poslední době určitě stojí kouč Mauricio Pochettino, jehož mužstvo v minulém kole porazila 2:0 Betis Sevilla. Do nedělního utkání nastoupí Los Pericos bez Davida Garcií.

Skvělou formu má také Valencie, která se po sedmi utkáních bez prohry (z toho pět vítězství a dvě remízy) posunula z osmé pozice na čtvrté místo a na třetí příčku Sevilly ztrácí pouze jediný bod. Naposledy remizovali Los Ches na domácím stadionu s vedoucí Barcou 2:2, když do 86. minuty vedli, nakonec se však museli spokojit pouze s bodem. Zraněni jsou před nedělním utkání Manuel Fernandes, Hugo Viana a David Albelda. Otazník visí nad startem Cesara, Pabla Hernandeze, Joaquina a Edua.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.25 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Betis - Atlético Madrid  (neděle 21:00)
Atlético Madrid by samozřejmě bylo rádo mezi smetánkou Evropy v Lize mistrů i v příštím ročníku. Jenže na čtvrtou příčku ztrácí pět kol před koncem čtyři body. Obránce John Heitinga dokonce říká, že výhra na Betisu je pro udržení šancí se kvalifikovat nutná. Jenže domácí ještě nemají zajištěnou zcela úplně záchranu.

Naposledy se klub z Madridu radoval z výhry 3:1 nad Gijónem, ovšem v boji o alespoň čtvrtou příčku mu moc nepomohla. Pátý Villareal totiž taktéž vyhrál, Valencia udržela dobrý odstup díky remíze s Barcelonou a FC Sevilla je už opravdu daleko. "Čeká nás ještě pět kol. V Seville to nebudeme mít lehké, musíme být po celých 90 minut na hřišti ti nejlepší," uvedl Nizozemec Heitinga.

Copak doma, tam by to Atléticu šlo. Nikdo však nechce zopakovat poslední venkovní výsledek, kdy mužstvo totálně selhalo na hřišti Santanderu a nastínil jasné cíle Heitiniga. Ten má především radost, jak za ním a celým jeho týmem stojí fanoušci: "Hrát doma před nimi je pořád lepší. Ti, co nás podporující, patří mezi nejlepší fanoušky. My jsme jediní kdo může změnit věci."

I když v poslední době jsou někteří z nich kvůli nevyrovnaným výkonům obzvláště nespokojení, Heitingovi to nevadí: "Lidé si zaplatí za lístek a mohou si protestovat. Chtějí vidět dobrý fotbal, protože ví, že Atlético je mančaft skvělých kvalit." Hostům chybějí potrestaný Maniche se Seitaridisem, mimo jsou i Lopez a Simao. Forvard Sergio Agüero dostal na čtvrtečním tréninku naloženo, avšak měl by být schopen nastoupit.

Domácí jsou na čtrnácté pozici pouze se čtyřbodovým náskokem na sestupové pásmo. Prohra by mu mohla zkomplikovat život. A že sestoupit níže Betis rozhodně nechce, potvrzuje i prezident klubu José Leon: "Přišel jsem se podívat na trénink, jelikož podpora ode mě je pro hráče důležitá." Pokud by se Andalusanům ale podařilo zvítězit, záchrana by byla bezpochyby na dosah ruky. "Takhle hra může být opravdu poslední," ví Leon.

Betis na začátku dubna vyměnil trenéra a nově zvolený Nogues za odvolaného Chaparru ihned po nástupu do funkce dvakrát zvítězil. Avšak z posledních dvou kol nezískalo jeho mužstvo ani bod. Chybět budou Mehmet Aurelio, který bude kvůli zranění kolene mimo čtyři týdny, a Sergio Garcia také nemůže nastoupit.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Ricardo - Nelson, Juanito, Melli, Fernando Vega - Edú, Arzu, Emana, Capi, González Hoffmann - Oliveira
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Franco - Heitinga, Perea, Ibáněz, Pernía - Rodríguez, Raúl García, Assuncao, Banega - Forlán, Agüero
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona33264394:2682
2.Real Madrid33253577:3578
3.Sevilla FC331761046:3857
4.Valencia CF33168962:4756
5.Villarreal CF331510849:4455
6.Atlético Madrid331571167:5452
7.Málaga CF331491052:5151
8.Deportivo La Coruña331481143:4350
9.RCD Mallorca331191343:5142
10.Real Valladolid331251642:5141
11.Athletic Bilbao331171544:5440
12.UD Almería331171540:5240
13.Racing Santander331091444:4239
14.Real Betis339101447:5337
15.CA Osasuna338121337:4136
16.Espanyol Barcelona338111434:4635
17.Getafe CF338101543:5234
18.Sporting Gijón331102239:7233
19.Recreativo Huelva33791730:5030
20.CD Numancia33842135:6628

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (367)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele