Primera División - preview 12. kola

28.11.2009, 11:12, aktualizováno 29.11.2009, 08:56
Previews
Ve stínu jednoho zápasu se bude odehrávat dalších šest nedělních duelů - největší pozornost bude dnes jednoznačně poutat souboj Barcelony s Realem Madrid. V ostatních zápasech se například Atletiko bude snažit porazit Espanyol, Deportivo bude bojovat v Santanderu...
Sporting Gijón - Villarreal CF  (sobota 18:00)
Žlutá ponorka se vynořila z chladných hlubin španělské nejvyšší soutěže a za rychlosti několika uzlů se přibližuje vytouženým příčkám, na nichž se sluní překvapení z Gijónu, který se po řádce výborných výsledků vyšvihl do klidného popředí tabulky čili tam, kde bychom očekávali právě Villarreal.

Po zbabraném úvodu sezóny se tehdy zkoprnělá a němá, dnes již lačná a svěží sebranka vedená Ernestem Valverdem rozehrála a nepočítaje porážky na půdě ambiciózní Sevilly, neprohrála pěkných šest zápasů v řadě. Rozlousknout pevnou skořápku oříšku jménem Sporting Gijón však nebude jednoduché.

Asturijský celek má ještě úchvatnější sérii, nežli jeho castellónský sok, a to i s ohledem na již odehrané duely s Realem Madrid, Deportivem La Coruňa či Valencií. Oproti počátečním bojům loňské sezóny pracuje svěřencům Manola Preciada perfektním způsobem celá defenzíva. Čtenářův drobnohled si jistojistě zaslouží mladá obrana v čele se stoperem Grégory Arnolinem či levým bekem Robertem Canellou. Sporting ale není výčtem fotbalových osobností, jeho síla je v celistvosti a kvalitě týmu.

Villarrealu naopak začala šlapat ofenzíva, Giuseppe Rossi či Nilmar načichli střílení branek jako žraloci vzdálenému pachu krve a nemohou se zastavit. Využívají znovuvzkříšení Roberta Pirése, který chytil novou fotbalovou mízu a stává se oporou a pilířem celé ofenzívy. Nakrmí hladového Rossiho a Nilmara i v duelu se Sportingem Gijón?

Manolo Preciado nepostrádá žádného fotbalistu základní sestavy, zatímco jeho kolega Ernesto Valverde stále nemůže naplno počítat s Santim Cazorlou, který se ale zapojuje do tréninkového procesu, a s Canim. Žlutá ponorka však potvrdila, že se dokáže bez těchto členů posádky obejít.

Přiblíží se Villarreal na dohled pohárovým příčkám? Anebo se Preciadovi muži vyšvihnou mezi absolutní elitu? Vůbec první duel tohoto parádními zápasy napěchovaného kola začíná již v šest hodin.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Juan Pablo Colinas - Ramos, Alberto Botia, Gregory Arnolin, Roberta Canella - Matabuena, Alberto Rivera - Miguel De las Cuevas, Carmelo, Maldonado - Mate Bilič
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Diego Lopez - Angel Lopéz, Iván Marcano, Diego Godin, Joan Capdevila - Damián Escudero, Marcos Senna, Sebastián Eguren, Robert Pires - Nilmar, Giuseppe Rossi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.05 - 3.45 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Valencia CF - RCD Mallorca  (sobota 20:00)
Dosluhující netopýří úkryt Mestalla přivítá v souboji dvanáctého kola španělské nejvyšší soutěže souboj favorizované Valencie s příjemným překvapením sezóny Realem Mallorca, který předsezónní prognózy a odhady pasovaly do role mužstva bojujícího o prvoligovou příslušnost. Tím mužstvem Mallorca zdaleka není, Manzanovi muži mají obdivuhodnou fazónu a do Valencie jistě nepoletí jen za prohlídkou moderních architektonických skvostů.

Dlouholetý trenér Realu Mallorca Gregorio Manzano si může libovat, letní přestupová politika klubu nakonec přinesla více ovoce, než se očekávalo. Příchod baskického bombarďáka Aritze Adurize a návratem Borja Valery se zkvalitnila ofenzíva, která zejména v domácích kláních platí za velmi údernou a produktivní. Venku je to o poznání horší, i proto se obecně neočekává proti doma velmi silné a letos téměř neporazitelné Valencii. Ta v soutěži prohrála jen jednou a velmi z blízka dýchá na záda triu Sevilla, Barcelona a Real Madrid.

"Jsme si vědomi, že musíme být realističtí. Jsme v dobré situaci díky úžasnému vstupu do sezóny, ale nejsme ani v polovině soutěže a je vždy těžké udržet si stálou formu. Taky je stále velmi brzo, abychom mluvili o vítězství v La Lize. Cílem týmu však je snaha o vítězství na konci sezóny," prozradil vysoké ambice klubu Juan Mata, reprezentační ofenzivní záložník a opora Netopýrů. Na adresu soupeře pak pěl samou chválu a nebál se prohlásit, cituji: "Jsem si jistý, že přijedou vyhrát." Bude tomu tak? Vyloupí hráči Mallorcy Mestallu?

Unai Emery nebude postrádat žádnou výraznější tvář mužstva, schází pouze Vicente a Nacho Gonzalez. Gregorio Manzano je na tom ještě lépe, do Valencie odletěl v plné síle.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
César Sanchez - Jérémy Mathieu, Dealbert, David Navarro, Bruno Saltor - Carlos Marchena, David Albelda - Juan Mata, David Silva, Pablo Hernandéz - David Villa
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Dudu Aouate - Ayoze, Nunes, Iván Ramis, Felipe Mattioni - Gonzalo Castro, Mario Suarez, Borja Valero, Julio Alvarez - Aritz Aduriz, Pierre Webo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.20 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Málaga CF  (sobota 22:00)
Fotbalisté Sevilly doufají, že jejich případné vítězství nad Málagou je posune na úroveň vedoucího Realu Madrid. Právě na ten totiž čeká tradiční El Classico.

Domácí se budou chtít na svém stadionu vrátit na vítěznou vlnu. Před úterním soubojem Ligy mistrů v Urziceni, neodešli Andalusané z osmi utkání ani jednou poraženi. Až úřadující rumunský mistr přepisoval historii. Na svém skromném stánku zvítězil po tuhém boji 1:0 a oživil tak své postupové ambice.

Případný úspěch nad Málagou by Sevillu posunul alespoň bodově na dosud vedoucí Bílý balet. Kouč Jimenéz ale varuje před podceněním. Tvrdí, že jeho svěřenci musí soupeře rozcupovat drtivým způsobem a nedovolit mu vůbec nic. "Zápas v Rumunsku byl již zanalyzován a je za námi. Teď před námi stojí soupeř, který nám už několikrát nadělal nemalé potíže," hodnotí Jimenéz jeho kvality.

K těm vzápětí dodává: "Pokud opravdu chceme konkurovat klubům, jako jsou Barcelona nebo Real, pak nemůžeme doma ztrácet body. Musíme vyhrát a dále se s nimi prát." V minulém kole se musel obejít bez řady opor, i bez nich ale Sevilla uspěla na hřišti Tenerife 2:1. Většina z nich už pak byla k dispozici pro zápas Ligy mistrů. Z absentujících jmenujme například brankáře Palopa či francouzského legionáře Escudého. Zpět už je však Arouna Koné. Ten v týdnu odcestoval za svou nemocnou dcerou.

Taktika zní z domácího tábora jasně. Od prvních minut se vrhnout do útoku a rivala zničit brzkými góly. "V každém utkání musíme ukázat, že chceme hrát nahoře. Musíme mít v hlavách také fakt, že to nebude lehký zápas. Věřím, že jsme dobře připraveni," objasňuje Jimenéz. Málaga poslední dva duely zremizovala, na výhru čeká od prvního kola, kdy zničila Atlétiko Madrid 3:0.

Hosté se v Seville představí bez Wellingtona a Heldera Rosária, otazníky se vznáší nad startem Apona a Benachoura. Každopádně Duda je přesvědčen v to, že jeho tým je schopen uhrát zde přijatelný výsledek a podržet kouče Juana Ramose Lopeze Munize. "Snad necháme na trávníku vše a budeme bojovat i za našeho trenéra. Soupeř má sice skvělý kádr, my se ho ale nebojíme. Každý zápas začíná od nuly. My prostě musíme nechat na trávníku duši," uzavírá Duda.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Varas - Konko, Valiente, Squillaci, Fernando Navarro - Navas, Renato, Zokora, Perotti - Kanoute, Fabiano
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Munua - Gamez, Ivan Gonzalez, Manu Torres, Mtiliga - Juanito, Apono - Obinna, Fernando, Toribio - Luque
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.28 - 5.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Zaragoza - CA Osasuna  (neděle 17:00)
Ve stínu tradičního Clásica se ve 12. kole La Ligy odehraje i souboj mezi dvěma týmy z chvostu tabulky. Aragonská Zaragoza hostí navarrskou Osasunu a cílem obou je zajistit si klidné Vánoce mimo sestupové vody. Střetnutí bude poznamenáno množstvím absencí na obou stranách.

"Los maňos" ze Zaragozy se možná budou muset obejít bez Brazilce Ewerthona, který bojuje s horečkou a jeho start je nejistý. To by celkem oslabilo artilerii jediného zástupce provincie Aragon v La Lize a snížilo jeho šance na předstihnutí svého soupeře v tabulce. Líder mužstva Lafita svým spoluhráčům věří: "Hlavně se musíme snažit prosadit náš styl."

"Los rojillos" z hlavního města Navarry budou postrádat pro změnu svou útočnou referenci, Waltera Pandianiho, který byl v minulém kole vyloučen. Bývalá hráčská legenda a současný trenér Osasuny Camacho. chce svým svěřencům vštípit, že musí své hře dát větší smysl. A to bude o to těžší, protože budou chybět pro zranění Delporte a Monreal. Karty vystaví stop i zkušenému Puňalovi a Miguelovi Flaňovi.

Zaragozská improvizovaná sestava bude mít v brance Valleja, před ním vůdce obrany Ayalu a vedle něj buď Pavóna nebo Goniho, po stranách pak Pulido a Babič. Ve středu zálohy nastoupí Ponzio a Gabi. Útočné kvarteto bude mít podobu Ander, López, Aguilar a Lafita.

Hostující Osasuna vyběhne na trávník La Romaredy v brance s Ricardem, defenzíva se představí na stoperu s Josetxem a Sergiem, na becích s Oierem a Azpilicuetou. Rúper a Nekounam budou stát před obránci, Masoud a Juanfran se poženou po křídlech a duo útočníků bude hrát ve složení Camuňas a Aranda.

Utkání na stadionu La Romareda začne ve 17.00 CET pod vedením Delgado Ferreiry.
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Vallejo - Babič, Ayala, Goni, Pulido - Gabi, Ponzio - Ander, Aguilar, Lopéz - Lafita
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Ricardo - Oier, Josetxo, Sergio, Azpilicueta - Masoud, Rúper, Nekounam, Juanfran - Camuňas, Aranda
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.35 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Almería - Athletic Bilbao  (neděle 17:00)
Na devítisetkilometrový výlet na druhý konec Španělska se vydají baskičtí fotbalisté oblékající dres Athleticu Club, aby změřili síly s andaluským protivníkem Almeríí. Běda mi! Nebude to samozřejmě výlet, ale loupeživá výprava za třemi body, které by přiblížily Baskické Lvy vytouženým pohárovým příčkám. Sánchezovi muži ale špatný scénář rovnající se ztrátě bodů odmítají.

Bojovnost je podstatné jméno charakterizující obě mužstva, která se právě obětavostí a zdravou agresivitou vyznačují. Tyto herní atributy dobře posloužili hráčům Athleticu Club, aby dokázali vydřít zaslouženou remízu proti letos ještě neporažené Barceloně. Přitom měli Caparrósovi napěchovaným San Mamés hnaní svěřenci v některých momentech utkání více ze hry a mohli se dočkat i vítězství. Je vidět, že se forma Baskických Lvů po dobrém začátku a následné sérii nepříznivých výsledků ustálila a klub může pomýšlet na pohárové příčky.

Andaluský celek je na tom o poznání hůře, zdá se, že se nepříjemnostem v podobě boje o udržení nevyhne. Co se týče formy v posledních týdnech, klub nedokázal přejít do osmifinále Copa del Rey, když jej vyřadil druholigový Hercules, a v domácí soutěži je to jako na houpačce. Naposledy si svěřenci někdejšího skvělého kanonýra Huga Sáncheze přivezli zasloužené tři góly z Baleárských ostrovů, kde podlehli místnímu Realu Mallorca 1:3 po naprosto zbabraném závěru utkání, ve kterém inkasovali dvě branky. Chuť si budou chtít andaluští hráči napravit právě proti Athleticu.

Hugo Sánchez se bude muset obejít bez zraněného středopolaře Fabiána Vargase a útočníka Alberta Crusata. Joaquín Caparrós musí oželet Gaizku Toquera, který je stále mimo po srážce s Gorkou Iraizozem v tréninku, do zápasového kolotoče se naopak navrací jedna z největších nadějí španělské kopané Iker Muniaín. Nedají se očekávat žádné brankové hody, spíše zápas hraný ve velkém nasazení a tempu. Athletic Club je mírným favoritem utkání, kolik bodů si z Almeríe odveze budeme vědět zítra před sedmou hodinou večerní.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Diego Alves - Juanma Ortiz, Chico, Acasiete, Cisma - Bernardello, M’Bami - Nieto, Soriano, Piatti - Uche Kalu
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Amorebieta, Ustaritz, Koikili - Muniain, Gurpegui, Javi Martinez, Yeste - Susaeta - Llorente
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Racing Santander - Deportivo La Coruña  (neděle 17:00)
Dva kluby ze severu Španělska svedou souboj v rámci 12. kola La Ligy. Kantabrijský Santander topící se ve výsledkové krizi přivítá galicijské Deportivo, jež si vede nad očekávání dobře. Pro Santander a zánovního kouče Portugala čeká zkouška ohněm.

1996. To je rok, kdy naposledy Racing porazil ve svém svatostánku El Sardinero svého soupeře pro 12. kolo. Nový trenér Miguel Ángel Portugal to má o to těžší, protože momentální domácí bilance Santanderu je rovněž tristní - čtyři prohry a jedna remíza. O důvod víc, proč dát do zápasu před vlastním publikem vše a ve čtvrtém zápase konečně vstřelí gól.

Depor přijíždí do metropole Kantábrie s dobrým pocitem, neboť se v celkovém pořadí drží na pátém místě a některými bylo pasováno na černého koně soutěže. Zkušenému kouči Lotinovi navíc ubyla starost se záložníkem Guardadem, u kterého se naštěstí nepotvrdila prasečí, ale jen běžná chřipka.

"Deportivo je kompaktní mužstvo a umí hrát takřka poslepu," odůvodnil trenér Portugal několik změn v sestavě proti Galicijcům. Odchovanec Canales se postaví do středu zálohy ke Cobovi, na levém křídle Toni Moral nahradí Serrana, na opačné straně bude hrát veterán Munitis. V útoku vedle Tchitého bude hrát buď Luís García nebo Geijo. Jedenáctku doplní brankář Toňo a obrana ve složení Christian, Torrejón, Morris a Pinillos.

Kouč La Coruni Lotina postaví zřejmě podobnou sestavu jako v posledním kole ve vítězném zápase proti Atléticu, tedy se dvěma útočníky místo tří. "Vyhrát venku nebude lehké. Racing nám nic zadarmo nedá a přestože na tom není právě nejlépe, mají dobré mužstvo," ví trenér hostí.

Aranzubia bude hájit branku modrobílých, před ním se seřadí obranný blok Filipe, Colotto, Lopo a Manuel Pablo. Sergio a Rodríguez budou bořit a tvořit v záloze, Tomás a Pérez si vezmou na starost křídla. Duo Lassad a Riki se budou starat o gólovou produkci.

Rozhodčí Turienzo Álvarez zahají utkání mezi Racingem a Deportivem v 17.00 CET.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.30 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Getafe CF - Xerez CD  (neděle 17:00)
Na Coliseu Alfonsa Peréze přivítá hostitel utkání skoro madridské Getafe nováčka a zároveň nejhůře střílející tým soutěže, andaluský Club Deportivo Xerez, v souboji, jež by měl Míchelovým svěřencům podle papírových předpokladů přinést tři body. Zigangovo mužstvo však odjíždí do metropole s cílem přivést si alespoň bod.

Getafe si minulý týden po dvou porážkách s týmy usilujícími o ty nejvyšší příčky, tedy s Deportivem La Coruňa a Realem Madrid, spravilo chuť proti velmi nevyrovnanému RCD Espanyolu, na jehož půdě dokázali Míchelovi svěřenci zvítězit trošku překvapivě 0:2. Čtyřiadvacetileté křídlo Jaime Gavilán má o taktice jasno: "Naše forma je rozporuplná, ale musíme se snažit i nadále hrát jako jsme hráli proti Espanyolu," prozradila krátce taktiku domácího mužstva jedna z opor mužstva.

Šestačtyřicetiletý trenér Míchel se bude moci spolehnout na účast všech opor mužstva, mezi něž patří Francisco Casquero, Pedro León či Roberto Soldado. Zdravotní potíže zažehnal útočník Manu del Moral, mimo hru je ale zkušený Fabio Celestini. Trenér Ziganga postaví s největší stejnou jedenáctku, která vyválčila bezbrankovou remízu proti Sportingu Gijón. Jedinou změnou by měla být náhrada zraněného Moma za Carlose Calva.

Xerez je samozřejmě jako absolutní nováček pasován na mužstvo, které se letos neudrží. Tato předpověď se začíná pomalu vyplňovat, Andalusané nemají potřebnou kvalitu ani výsledky na to, aby se v soutěži dokázali udržet, a jestli se vyplní očekávaný scénář, a to, že se Atlético Madrid zvedne, můžeme dost reálně uvažovat o prvním týmu, který letos sestoupí. Je ale pravdou, že trochu předbíhám.

Co řekl k zápasu ještě mladší Míchelův kolega José Angel Ziganga? Španělský kouč si špatnou pozici nepřipouští: "Kdyby měli jiné týmy více bodů, než my, byli bychom v mnohem horší situaci. Máme sedm bodů a jsou i jiné týmy, které jsou na tom stejně jako my. Náš cíl (tj. udržet se - poznámka autora) je reálný. Musíme začít vyhrávat a dostat se odtud. Pokud výsledky nepřijdou, pak je třeba bojovat dál. ... Důležité je, že máme morálku a důvěru. Cílem je dosáhnout posledního místa záchrany, odkud se odpíchneme směrem nahoru," říká pln odhodlání mladý kouč Ziganga, který by rád na půdě Getafe uspěl. Zdali se mu tento parádní kousek podaří, zjistíme těsně před sedmou hodinou večerní.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.55 - 6.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Valladolid - CD Tenerife  (neděle 17:00)
Ač máme stále jen listopad a konec sezóny je v nedohlednu, vzájemné střetnutí domácího Realu Valladolid s nováčkem soutěže z Tenerife by mohlo hodně napovědět, jaké jsou šance obou týmů na udržení se v nejvyšší soutěži. I proto k tomuto klání přistupují obě mužstva s potřebnou obezřetností.

Valladolid po zbabraném začátku sezóny zabral a vyhoupl se z míst, která by zaručovala katapult do Segundy, i přesto jeho pozice není příznivá. Hostující mužstvo má právě opačnou tendenci, po dobrém začátku přišel výsledkový i herní útlum a krčí se se stejným ziskem bodů jako Valladolid na šestnácté příčce.

Kapitán kanárského celku Manolo Martínez cítí, že jde o velmi důležité klání: "Oni nás kousnou, chystají se útočit a my musíme být připraveni vyhrnout si rukávy, abychom bojovali s jejich ofenzivní hrou," odhodlaně říká devětadvacetiletý defenzivní záložník a v zápětí dodává, že je Valladolid jedním z úhlavních konkurentů v boji o udržení se a že věří v dobrý výsledek, tedy bodový import. José Luís Oltra nebude moci počítat s vykartovaným středním záložníkem Danim Komém, dlouhodobě zraněný je Marc Bertrán.

Bojovně a odhodlaně však vstupují do zápasu i domácí fotbalisté. José Luís Mendilibar hledá příčinu horších výsledků v samotné hře mužstva: "Musíme změnit způsob hry, kterým hrajeme, ne systém. Každý chce hrát dobře, ale někdy hráče zastaví strach ze ztráty míče. Musíme být odvážnější," říká osmačtyřicetiletý kouč, jež pravděpodobně nebude moci nasadit Pedra Lopéze a Sisiho, jiné změny v základní sestavě se oproti minulému klání s rozjíždějícím se Villarrealem (Valladolid prohrál 1:3) nečekejme.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.35 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Real Madrid  (neděle 19:00)
El Clásico vábí fotbalové příznivce odnepaměti, nedělní podvečer nebude vzácnou výjimkou. V kotli nazývaném Camp Nou, pro bezmála statisícový dav momentální fotbalové eldorádo, budou spoluvytvářet jedni z nejlepších fotbalistů planety lahodný pamlsek, jenž svou smyslnou vůní přiláká miliony fanoušků k televizním obrazovkám, vůní načichlou temperamentem, dávnými a přesto živými ranami historie a delikátními národnostními problémy a jinými spory.

Real Madrid

Florentino Peréz před sezónou spřádal plány, jak naložit s nedobrým postavením a renomé klubu po ne příliš povedené sezóně, a rozhodl se přivést skvělého trenéra Manuela Pellegriniho a skoupit několik výtečných fotbalistů. Většina z nich oblékne běloskvoucí dres Merengues v nedělním klání a rádi se pokusí vrátit Barceloně ostudnou porážku ze San Bernabeú, kde Real zostudila šestibrankovým přídělem.

Současná situace a atmosféra je odlišná než ta, která panovala v údobí před připomínaným kláním. Blancos jsou v tabulce před Barcou, což pramení z vyrovnanosti nikoliv výkonů, ale výsledků Pellegriniho mužstva. Real se oproti loňsku zvedl, zkvalitnila se obrana a výrazně povýšil útok, nutno přiznat, že i díky příchodu Cristiana Ronalda, který měl na rozkvět a zkvalitnění útočné hry blahodárný vliv. Nad tím, zda portugalský míčový kouzelník nastoupí do svého prvního El Clásica, stále ční otazník.

"Jsem unavený, nejsem stoprocentně fit, ale jsem si jistý, že se vrátím ve stejné formě, jakou jsem měl před zraněním, že budu střílet branky a pomáhat mužstvu. Měl jsem velmi dobré přijetí a teď chci ukázat to nejlepší. Jestli se budu cítit dobře, chci nastoupit v Clásicu, ačkoli je to na rozhodnutí trenéra," na jehož ortel všichni čekají, dovolím si doplnit řeč Cristiana Ronalda. Očekává se však, že by měl rodák z Funchalu nastoupit v základní sestavě. V té bychom marně hledali zraněného stopera Raúla Albiola, kterého v základní jedenáctce nahradí Ezequiel Garay.

Z tábora Blancos se ozývají bojovná slova, volající po odvetě, bažící po třech bodech. Slova brankáře a kapitána mužstva Ikera Casillase by mohla být shrnuta a nahrazena lapidárním vyjádřením "nejlepší obrana je útok", takřka většina hráčů se pak shoduje, že jsou na tom obě mužstva podobně a šance na vítězství jsou podobné. Jaká ale bude skutečnost?

FC Barcelona

Jen co se Barca přehoupla přes římsu loňské sezóny, pořídila si do svých řad novou akvizici, jíž nemám namysli nikoho jiného než Zlatana Ibrahimoviče. Vytáhlý švédský útočník se velmi rychle aklimatizoval na prostředí a sžil se spoluhráči i stylem hry, z čehož pramení i jeho přínos mužstvu, za které se prosadil již sedmkrát. Společně s argentinským hračičkou Lionelem Messim tvoří nejúdernější ofenzivní duo La Ligy.

Oba skvělí fotbalisté by měli být, k potěše fanoušků Blaugranas, fit po menších zdravotních patáliích, kvůli nimž si nemohli zahrát proti italskému mistru Interu Milán ve středečním utkání Ligy mistrů (2:0). Právě toto utkání demonstrovalo fakt, že hra katalánského klubu není závislá na vlivu výše zmiňované dvojice, ale na rozpoložení a formě Xaviho Hernandéze a Andrése Iniesty, dvou občas neprávem opomíjených středopolařů.

Právě dlouholetá osobnost a odchovanec klubu Xavi Hernandéz má slovo: "Máme k soupeři velký respekt. Musíme být opatrní, neboť je El Clásico nevyzpytatelné. Budeme hrát tak, jak umíme, tedy držet míč a útočit. Máme vlastní herní projev a projev Realu nás nezajímá," míní jednatřicetiletý reprezentant.

Xaviho doplní velmi ofenzivně laděný bek či spíše křídlo Dani Alvés: "Očekáváme velmi těžké, přetěžké utkání. V těchto kláních nezáleží na tom, kdo zrovna vede, protože titul je pro tuto chvíli fiktivní. Jestli chce Madrid podzimní titul, budiž, budu šťastný, pokud jej vyhrajeme v létě," s cejchem alibismu prohlásil brazilský bek.

Pochybnosti a obavy nad startem dvojice Messi - Ibrahimovič neopadnou, ale podle posledních zpráv je start hráčů nanejvýš pravděpodobný. Na střídačku se vrací mexickou chřipkou nakažený Yaya Touré, který by za normálních okolností naskočil do základní sestavy. Jeho místo defenzivně laděného záložníka zabere Sergi Busquéts.

První letošní El Clásico může napovědět o mnohém, určitě poměří tradiční a již desítky zápasů ověřenou kvalitu s nově budovanými Gálacticos. Remíza, ostatně jako tradičně, neřeší nic. Oba týmy jsou lačné po vítězství a udolání svého soupeře, nedarují si ani píď hrací plochy. To je to, oč v El Clásicu kráčí, v zápase bez hranic, v němž se může stát takřka cokoli.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Víctor Valdes - Dani Alves, Carles Puyol, Gérard Pique, Éric Abidal - Seidou Keita, Xavi Hernandez, Sergi Busquets - Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic, Andrés Iniesta
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Iker Casillas - Sergio Ramos, Pepe, Ezequiel Garay, Alvaro Arbeloa - Lass, Xabi Alonso, Marcelo - Kaka - Karim Benzema, Cristiano Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Atl�tico Madrid - Espanyol Barcelona  (neděle 21:00)
Atlético Madrid je předmětem drobnohledu mnoha fanoušků a médií, které stále nemohou přijít na kloub tomu, proč se Rojiblancos v této sezóně vůbec nedaří. Nyní přichází další z již mnoha šancí na reparát a hlavně příležitostí, jak pozvednout chátrající klub opět do výšin a povznést jej na příčky, na které Atlético nahlížejíc z historického pohledu bezesporu patří.

I k fotbalovým nadšencům v Grónsku a Tanzánii se doneslo, že se jeden slavný madridský klub uchýlil trochu předčasně k zimnímu spánku a ne a ne se probudit. Atlético Madrid nadále strádá a nemile překvapuje nejen své příznivce, ale i celou fotbalovou veřejnost.

Tým plný hvězd, mající ve svém středu mnoho reprezentantů či loňského Pichichi Diega Forlána je v obrovském herním srabu, z něhož jej nevymanil ani nový trenér Quique Flores, jež stroze, ale výstižně na úvod tiskové konference řekl: "Vítězství je lék, který potřebujeme!" Fanoušci jistě posmutněle přitakávají a velkou naději vnášejí právě do nadcházejícího duelu s Espanyolem.

Espanyol je tým dvou tváří. Ačkoli se pohybuje ve středu tabulky, nedokáže předvádět vyrovnané výkony a jen tak se bez většího humbuku plouží La Ligou, jako by se nic nedělo. Klub, který letos postihla obrovská tragédie v podobě úmrtí kapitána Dani Jarqueho, je prozatím narozdíl od loňské sezóny v relativním klidu a má daleko k sestupovým vodám, jimž se loni těžko přetěžko vyhýbal. I přesto není situace kdovíjak příznivá, což si uvědomuje i útočník José Callejón: "Jsme v trošku znepokojivé situaci s ohledem na naše předchozí výsledky," řekl krátce mladý střelec.

"Jedeme do Madridu s cílem odehrát dobré utkání. Prohráli jsme předchozí dvě utkání a nemyslím si, že nás lidé vidí jako favority utkání," celkem logicky odvodit a ke svému svěřenci se přidal lodivod hostí Manuel Pochettino, který bude v utkání postrádat Ferrana Corominase a dlouhodobě zraněného Ivána De La Peňu.

Jeho protějšek Quique Sánchez Flores chce bezpodmínečně zvítězit, neboť jedině výhra jeho svěřence naplní něčím lepším, než nervozita a strach. "Vítězství je vitamín, který hráči potřebují. Víme co chceme. Změna přijde, když tým dá stejnou energii do zápasu, jakou dává do tréninku," řekl kouč Atlética Madrid, které se bude muset obejít bez zraněných Raúla Garcíi a Roberta Jimeneze a v minulém utkání vyloučeného Clébera Santany.

Snad jen "jediná" otázka je na pořadu dne. Dokáže Atlético Madrid konečně zvítězit? Anebo si katalánský celek odveze body a zabije další hřebíček do madridské rakve?
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.55 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid1191127:828
2.FC Barcelona1183029:827
3.Sevilla FC1181221:825
4.Valencia CF1173122:1124
5.Deportivo La Coruña1171316:1222
6.RCD Mallorca1162321:1420
7.Sporting Gijón1145212:1017
8.Athletic Bilbao1152412:1417
9.Getafe CF1150614:1615
10.Espanyol Barcelona113448:1213
11.Villarreal CF1133517:1512
12.CA Osasuna1133512:1512
13.UD Almería1133511:1512
14.Real Zaragoza1133515:2212
15.Real Valladolid1124515:2010
16.CD Tenerife113178:2110
17.Racing Santander1114610:207
18.Atl�tico Madrid1114613:247
19.Xerez CD111463:167
20.Málaga CF1113711:166

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (62)

Přidat komentář
smazaný uživatel

barca vyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

Nechci se s tebou jako hádat a dostat se do sporu, ale podlě mě vyhraje Sevilla

Reagovat
clinger

tak,tak.a věřím že ten cirkus,teda galacticos z Madridu zesměšní podobně jako na jaře

Reagovat
smazaný uživatel

prosim vas moze mi niekto poradit kde si na internete mozem pozriet la ligu sport1 ju nevisiela pokusal som sa na sopcast ale vobec sa mi nedari stiahnut software dakujem

Reagovat
smazaný uživatel

rojadirecta.com

Reagovat
smazaný uživatel

Na to sem se chtěl zeptat, je to tam normálně přístupný pro všechny?

Reagovat
smazaný uživatel

Pár přenosů je tam pro SopCast a podobné programy, zbytek jede normálně, ale mně to tam poslední dobou nějak nechodí, je to tam samej Justin TV, a ten se mi hned vypne.

Reagovat
smazaný uživatel

Na atdhe.net se vždy najdou nějaký přenosy z La Ligy (vždy takřka všechny zápasy, ale občas je to přes JustinTv a po čase se ti to vypne, občas ale ne, záleží na štěstí), potom mi kluci poradili dobrou stránku fromsport.com ... Ostatní neznám a nepoužívám, toť z mého věnku. Ostatní ti jistě pomůžou víc...

Ale na atdhe, hádám, bude v neděli podvečer tolik streamu, že to až hezký nebude

Reagovat
smazaný uživatel

rojadirecta.com, myp2p.eu, atdhe.net.....je toho spousta, na Clásico bude přenosů jak nastláno

Reagovat
smazaný uživatel

Valdes-Alves,Puyol,Pique,Abidal-Toure,Xavi,Iniesta-Messi,Ibrahimovic,Henry

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Taky si myslím, že to takhle dopadně

Reagovat
smazaný uživatel

Toure nema chripku?

Reagovat
smazaný uživatel

Už se vyléčil

Reagovat
smazaný uživatel

Místo Henryho Pedro.

Reagovat
smazaný uživatel

Já tipuju spíš Valdés - Alves, Piqué, Puyol, Abidal - Busquets, Xavi, Keita - Messi, Ibrahimovič, Iniesta.

Reagovat
smazaný uživatel

Paní učitelko, on opisuje!

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, ale já to vážně nečet.

Reagovat
smazaný uživatel

Nenasadit Keitu by byl skoro zločin

Reagovat
madridcan

Neviem ci budem pozerat zapas v priamom prenose...porusil by som svoju seriu priamych prenosov realu Ale proste budem v strese uz pri livescore ne to pri zapase a radsej si ho asi pozrem az o tristvrte na jednu zo zaznamu na sport 2 Uvidime ako sa budem zajtra citit,ale urcite to bude ku*va stres

Reagovat
smazaný uživatel

Ty voe vždyť jde o fotbal....Stres mám spíš ze středečního zápočtu, než ze zápasu.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě je duležitější Classico než škola

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Proti gustu......

Reagovat
didosh

Ani ne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ved ide len o zapocet

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel jsem to tak, že jestli mám z něčeho stres, tak je to spíš už ten zápočet, než Clásico.

Reagovat
Losinho

2:1 pro Real (Kaká, Ronaldo) - (Puyol)

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím zvláštní klid

Reagovat
Xavi8

ticho pred burkou

Reagovat
smazaný uživatel

ronaldo se dnes bude topit v slzach

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

dnes?

Reagovat
smazaný uživatel

Zvlášní smysl pro humor, časem třeba pochopíš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

niseom fanusik nikoho zo SPA ale barca podla mna jasne vyhraje real si ani neskrtne.. ked bude hrat ronaldo ten bude stale len padat ako ho pozname ...barca tipujem vyhra minimalne 3:0.. niet co riesit

Reagovat
madridcan

Ronaldo bude stale len padat ako ho pozname...ze vas to debili este bavi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jj a Messi bude Ronalda vzdvihat ne? Leo je totiz tiez pekne velky simulant

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímalo by mě, kterého debila napadlo přesunout La Ligu ze Sportu 1 na Sport 2

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Ten člověk musel mít bezpochyby mozek velikosti zaječích varlat.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak zítra má Barcelona výročí, 110 let od založení klubu (hezky nám to vyšlo ), fotogalerii mapující historii si můžete prohlédnout zde: http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/especial110anys/index.html

Reagovat
smazaný uživatel

A čo tak hromadný protest na Sport TV?

Reagovat
smazaný uživatel

Inak škoda, že na stránke Sport1tv nieje CHATBOX, to by bolo pičungu

Reagovat
berger321

FC Barcelona-Real Madrid CF 4:1(2messi,ibra,xavi-lass)

Reagovat
smazaný uživatel

Je fascinující, že všechny zajímá jen El Clásico, přičemž se dneska hrajou taky skvělý duely!!!

Sporting Gijón - Villarreal - to bude určo paráda, stejně tak Andaluské derty, o souboji Valencie s Mallorcou ani nemluvě (tam bude padat hodně branek tipnul bych si) ...

Reagovat
smazaný uživatel

Pšššt

Reagovat
didosh

Myslím že tým z Baleárů neprohraje

Reagovat
Tsigi

Valencia 1, dal jsem si ji jako jistotu na zvýšení výhry a tip eurofotbalu mě rozhodil

Reagovat
smazaný uživatel

Já sem blázen, mě neřeš

Reagovat
smazaný uživatel

Mám hcp na Barcu tak dúfam neskame tipujem 3:1, takýto výsledok by bol skvelý

Reagovat
smazaný uživatel

caute chlapi prídte sa podeliť s vašimi radami na www.tipforum.sk

Reagovat
smazaný uživatel

To jako nebude mít El Clásico samostatnej článek ? To je vážně k smíchu hlavně že tu má článek skoro každé derby

Reagovat
Kily

laskavě se uklidni, pokud vím, tak se clasico hraje až v neděli, nevidím důvod cpát preview do nepřehlédněte už v sobotu a zabírat tak místo nějakému souhrnu

Reagovat
smazaný uživatel

Bite je, Bite je...

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutocne sa tesim na dalsie El Clasico a pevne verim vo vyhru los Blancos

Reagovat
smazaný uživatel

i když Španělskou ligu moc nemusím tak na El Clasico se určitě podívám mohl by to být dobrej zápas viděl bych to na 0:2 (Ronaldo,Pepe)

Reagovat
madridcan

jj Pepe da akurat gol...jedine,ze tam s loptou dokope aj Puyola

Reagovat
smazaný uživatel

aby si nebol prijemne prekvapeny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele