Primera División preview - 1. kolo

30.08.2008, 11:59, aktualizováno 31.08.2008, 08:57
Previews
Až v neděli se španělská Primera División rozjede naplno, na programu je osm utkání. Mistrovský Real zajíždí do La Coruňy, jeho rivala z Barcelony pro změnu čeká zápas na hřišti Numancie. Rozjeté Atlético hostí Málagu, Santander přivítá Sevillu, Bilbao Almerii, Osasuna se střetne s Villarrealem, Gijón s Getafe a Betis s Huelvou...
Espanyol Barcelona - Real Valladolid  (sobota 20:00)
První kolo Primera Division zahájí zápas dvou celků z druhé poloviny loňské tabulky, Espanyol přivítá Valladolid.

Espanyol se před úvodním zápasem nové sezóny ocitl v nelehké situaci, na poslední chvíli totiž přišel hned o dva důležité hráče. Křídelník Albert Riera a obránce Pablo Zabaleta totiž odcestovali do Anglie, aby dotáhli své přestupy do Liverpoolu, respektive Manchesteru City. Kouč Titin Marquez však doufá, že se s tím jeho svěřenci dokáží vypořádat. "Tým musí být odhodlaný a zapomenout na hráče, kteří už tady nejsou. Máme 24 profesionálů, máme hráče, kteří je nahradí," uvedl Marquez.

Pro něj je to první ostrá zápas na lavičce Espanyolu, v létě totiž vystřídal Ernesta Valverdeho. "Jsem z blížícího se začátku vzrušený, pro fanouška Espanyolu, jako jsem já, není nic lepšího, než trénovat první tým," dodal Marquez. Se svým novým týmem se pokusí ukončit už sedm let trvající nepříznivou sérii - tak dlouho totiž Espanyol nevyhrál úvodní zápas ligové sezóny a loni navíc podlehl právě Valladolidu.

Pro zranění chybí David Garcia, naopak se osmnáctičlenné nominaci na zápas objevil mladík Oscar Sielva. Připraven je také Ivan De La Peňa, jenž promarodil většinu minulé sezóny.

Valladolid vstupuje do sezóny s dobrou náladou, v přípravě rozdrtil Bilbao 5:2 a účastníka Ligy mistrů Villarreal 5:1. "Jsme dostatečně připraveni, ale nezačneme si myslet, že jsme lepší než všichni ostatní," varuje kouč Jose Luis Mendilibar. "I když je to potěšující, dát pět gólů dvěma týmům ze stejné ligy," dodal.

V dresu hostí by se mohla představit nová posila Haris Medunjanin, přestože se svým novým týmem ještě moc netrénovala. Pro zranění chybí Inaki Bea a Fabian Cannobio, nejistý je start Damiana Escudera.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Kameni - S. Sánchez, Jarque, Lacruz, Beranger - Hurtado, De La Peňa, R. Martínez - Valdo, Tamudo, L. García.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Asenjo - P. López, Prieto, G. Calvo, Marcos - V. Dorado, Á. Rubio - Aguirre, Víctor, Sesma - Goitom.
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Valencia CF - RCD Mallorca  (sobota 22:00)
V druhém zápase prvního kola španělské nejvyšší soutěže se nám představí na stadionu Mestalla celky Valencie a Mallorky.

Los Ches vstupují do sezony s jasnými cíli, odčinit předešlou katastrofální sezonu, bojovat na čele tabulky a dostat se daleko v Poháru UEFA. Pomoci by k tomu měl především nový kouč netopýrů Unai Emery, jenž přišel do Valencie před sezonou s Almerie s vizizkou úspěšného kouče a hráči zatím na něj pějí samou ódu. Nový je na Mestalle i prezident, stal se jim Vicente Soriano, kterému se povedlo i přes nepříliš dobrou finanční situaci udržet v kádru největší opory v čele s Davidem Villou a Davidem Silvou. Ambciozní kouč Emery tak může postavit tým především na úspěšných španělských reprezentantech na EURU 2008 Marchenovi, Albiolovi, Silvovi a Villovi. Prvně jmenovaný však do zápasu s Mallorcou nezasáhne, jelikož ho trápí zranění kotník.

Valencia už má za sebou v této sezoně dva ostré zápasy, ve španělském superpoháru se utkala s Realem Madrid. První utkání doma na Mestalle svěřenci kouče Emeryho zvládli a vyhráli zaslouženě 3:2. Druhé utkání však netopýři nezvládli a po velice špatném výkonu v druhém poločase prohrali 2:4, španělský superpohár tak získal Real Madrid.

Mallorka v minulém ročníku mile překvapila, ať již dobrým fotbalem a nebo konečným umístěním na sedmé pozici. Obhájit loňské umístění však bude pro svěřence Gregoria Manzana velmi těžké, jelikož odešel střelec pětadvaceti branek v minulé sezoně Primera Division Daniel Guiza, ze Son Moix odešli také skvělý playmaker Ibagaza, křídlo Jonas nebo obránce Fernando Navarro. Zkušeného Manzana tak čeká na lavičce těžká práce, pomoci by mu měli nově příchozí hráči jako Cleber Santana, Lionel Scaloni, Marti, Josemi, Ayoze, David Navarro a hlavně Aritz Aduriz, jenž přišel jako největší posila z Bilbaa a měl by v útoku nahradit Guizu. Novým kapitánem Ostrovanů se stal záložník či útočník Juan Arango.

Utkání začne na stadionu Mestalla ve 22:00, řídit jej bude Rubinos Pérez.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Miguel, Alexis, Albiol, Moretti - Joaquin, Baraja, Albelda, Vicente/Mata - Silva - Villa
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Moya - Josemi, Ramis, Nunes, Corrales - Varela, Marti, Santana, Jurado - Arango - Aduriz
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - Villarreal CF  (neděle 19:00)
V jednom z dalších duelů prvního kola španělské Primery Division se utká na Estadio Reyno de Navarra Osasuna s Villarrealem.

Osasuna se v minulém ročníku Primera Division trápila, když se zachránila až v posledním kole, nyní se však může s čistým štítem těšit na další ročník. Ten odstartuje proti silnému Villarrealu. Kouč Jose Angel Ziganda si přivedl do Pamplony několik posil, největší z nich je asi portugalský obránce Tiago Gomes, jenž však nebude moc do nedělního utkání nastoupit kvůli zranění. Dalším zajímavým přírustkem v kabině je talentovaný defenzivní záložník Sunny, který přišel z Valencie. Velkou posilou je i nyní už bývalý hráč Barcelony Santiago Ezquerro, dále pak přišel do Osasuny íránský reprezentant Masoud Shoajei. Za Pamplonu bude i v letošní sezoně nastupovat český reprezentant Jaroslav Plašil, který podle všeho bude mít o něco těžší se probojovat do základní sestavy než v minulé sezoně.

Villarreal vstupuje do sezony coby vicemistr z uplynulé sezony a určitě má na to, aby toto skvělé umístění obhájil, neboť z El Madrigalu odešel z kvalitních hráčů jen obránce Caceres, jenž zamířil do Barcelony. Odešel také útočník Tomasson, dánský reprezentant se však příliš v dresu Žluté ponorky neprosazoval a tak odešel jakožto volný hráč do Feyenoordu Rotterdam. Naopak do Villarrealu zamířila řada velice kvalitních hráčů jako jeden z nejlepších špílmachrů La Ligy Ariel Ibagaza, či defenzivní záložník Edmilson nebo útočník Joseba Llorente. Kouč Villarrealu Pellegrini může být velice spokojený, neboť se podařilo udržet i úspěšné španělské reprezentanty v čele s Marcosem Sennou. Marodka východošpanělského klubu čítá tři jména, mimo hru je kvůli zranění útočník Rossi, Nihat i záložník Pires.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Ricardo - Azpilicueta, Miguel Flaño, Rovérsio, Monreal - Juanfran, Sunny, Nekounam , Plasil - Ezquerro - Sola/Dady/Portillo
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Diego Lopez - Venta, Gonzalo, Godín, Capdevila - Cazorla, Senna, Eguren, Ibagaza/Matí Fernández, Cani - Llorente
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Numancia - FC Barcelona  (neděle 19:00)
La Liga je zpět a s ní i první utkání nováčka Numancie v nejvyšší soutěži po třech letech. A hned ji čeká nažhavená Barcelona, která je odhodlána vstoupit co nejlépe do nové sezóny, a zapomenout tak na staré časy. Hola hola hej, nikdo nemeškej!

Barca startuje nový projekt pod taktovkou Josepa Guardioly a i když může počítat s takřka kompletním kádrem, proti nováčkovi se v prvním kole nikdy nehraje lehce. Tým ze Sorie tento rok vyhrál poprvé v historii Segunda división a ve své teprve čtvrté sezóně v nejvyšší soutěži bude chtít svým fanouškům dopřát tolik radosti, kolik jen bude možné.

Domácí, vedeni novým koučem Sergio Kresicem, mají před sebou vskutku náročný los. Vždyť po Barceloně je čeká Real Madrid a hned vzápětí Žlutá ponorka z Villarrealu. Na Katalánce však los Rojillos umí, přinejmenším na domácí půdě, kde v lize s Barcelonou ještě nikdy neprohráli.

Co se týče sestavy, hlavní útočnou hrozbou by měl Gorka, pozici mediapunta zaujme Moreno a střed hřiště bude pod taktovkou Gurendeze s Nagorem. Do sestavy se naopak nevejdou Ortega, Jaio a Platero.

Hostující trenér Guardiola požaduje po svých svěřencích hlavně bojovnost, je si totiž dobře vědom, jak obtížné úvody sezóny bývají. Krom zraněných Milita a Jorquery je mu však k dispozici kompletní kádr, což se jistě hodí. Důležitá je hlavně přítomnost Messiho, který by měl společně s Eto’oem a Henrym představovat hlavní útočnou hrozbu pro soupeře.

Ze zálohy je bude podporovar trojice Xavi – Keita – Iniesta, což znamená, že Touré Yaya i Hleb budou na svou šanci čekat pouze na střídačce. Příliš pochyb nepanuje ani nad složením obrany, Puyola s Márquezem doplní na krajích Alvés a Abidal, v bráně pak samozřejmě bude Victor Valdés.
CD Numancia - pravděpodobná sestava:
Pablo - Juanra, Palacios, Boris, Cisma - Antón, Nagore, Felipe, Barkero - Moreno - Brit
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alvés, Márquez, Puyol, Abidal - Xavi, Keita, Iniesta - Messi, Eto'o, Henry
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sporting Gijón - Getafe CF  (neděle 19:00)
Sporting Gijón se vrátil mezi elitu a v prvním kole se utká s již etablovaným Getafe.

Po deseti letech strávených v Segunda Division se mezi elitu vrací Sporting Gijon. Vzhledem k výsledkům minulých let si postup vybojoval poměrně nečekaně, a to až v posledním kole. Historickou tradicí ale klub mezi elitu pasuje, v Česku jej proslavilo angažmá internacionála Milana Luhového. V Gijonu se očekává plný stadion, celek natnačil své možnosti už v přípravě a možná by nemusel být pasován dopředu mezi kandidáty sestupu. Sporting dokázal remizovat s Atlétikem Madrid, s mexickým mistrem Cruz Azul a také slavně porazit 2:0 AC Milán! V létě tým neopustilo mnoho důležitých hráčů a kouč Manuel Preciado zdá se použil skromné finanční prostředky velmi uvážlivě.

Největší ztrátou je jistě gólman Roberto, který po šesti letech v Gijonu zamířil do Osasuny Pamplony, na jeho místo ale zamířili z Atlétika Madrid hned dvě náhrady: Sergio Sanchez a Ivan Cuellar. Dále celek získal dva hráče z Levante Camacha a Carmela, Colina z Ajaxu a Maldonada z Betisu. Tým je pro první kolo až na lehce zraněného Camacha kompletní, otazník je nad obsazením postu gólmana.

Poměrně slušný průvan v kádru už tradičně nastal v Getafe. Tým spoléhající se na talentované mladíky velkoklubů totiž opustily dvě ikony loňské sezony, a to záložníci De la Red a Pablo Hernandez. Oba se vrátili do svých mateřských klubů. Odešel také forward Braulio. Naopak nečekanou posilou se stalo hostování změněné na přestup u Estebana Granera, šikovného záložníka dnes již celku Getafe, dříve Realu Madrid. Zadní řady posílil stoper Rafa z Valladolidu a levý bek Ibrahim Kas. Na uvolněné místo pravého záložníka přišel Joffre Guerron. Velkou posilu získal útok, kde by se měl skvět Roberto Soldado. V neposlední řadě se změnilo i jméno kouče když místo Michaela Laudrupa tým už nyní řídí Victor Muňoz.

Tým by mohl být ale ještě na začátku sezony nesehraný, bude záležet na tom, za jak dlouho se podaří trenérovi najít optimální sestavu. V přípravě Getafe neprohrálo, v generálce porazilo Volendam 3:0. Útočník Kepa ještě možná stihne do konce přestupního termínu odejít jinam a tak se očekává pro první kolo útočná dvojice Manu del Moral a Soldado. Zápas začíná v neděli v 19:00 CET na Estadio El Molinón
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Sanchez – Colin, Jorge, Canella, Gerard – Hernandez, De Lucas, Matabuena, Carmelo- Bilic, Maldonado
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Abbondanzieri – Cortes, Belenguer, Diaz, Kas – Guerron, Casquero, Granero, Gavilan – Soldado, Del Moral
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Racing Santander - Sevilla FC  (neděle 19:00)
"Nová" Sevilla začíná svou pouť na stadiónu El Sardinero, kde ji čeká nevyzpytatelný Racing Santander. Domácí mají za sebou skvělou sezónu a rádi by na ni navázali, což však nebude snadné, nový kouč López Muňiz má před sebou spoustu práce.

Asi není žádná velká novinka, že se každý tým snaží v úvodu sezóny (a konec konců nejen v úvodu) uspět. Rozdílné však povětšinou bývají důvody jednotlivých celků. Santander a jeho fanoušky jistě děsí pohled na los úvodních kol – po Seville totiž Kantábrijce čeká Barcelona, Real Madrid a Villarreal, každý získaný bod tedy bude mít hodnotu zlata, dá se totiž předpokládat, že jich příliš mnoho nebude.

Pro kouč Muňize se bude jednat o premiéru nejen na lavičce Santanderu, nýbrž také v celé Primera División. Předpokládá se, že proti Seville použije rozestavení 4-4-2 s Colsou a nováčkem Medhim Lacenem ve středu zálohy. V sestavě by neměly chybět ani opory z minulé sezóny – Jorge López a Óscar Serrano, kteří budou své přihrávky směřovat na dvojku Munitis-Tchité.

Neskromná Sevilla by ráda odcestovala domů se všemi třemi body a hned od počátku se tak pokusila usadit na místech, které zaručují účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Právě umístění v nejlepší čtverce je totiž sezónní cíl Andalusanů a vzhledem ke ztrátám Keity, Poulsena a hlavně Alvése to nebude tak snadné. Hlavní soupeři – Villarreal a Atlético – totiž usilovně posilovali a právě zápasy, jakým je ten dnešní, můžou v konečném součtu rozhodovat.

Trenér Manolo Jiménez v Santanderu ukáže takřka zbrusu novou obranu. V ní se objeví posily Konko, Squillaci a Fernando Navarro, jedinou známou tváří pro fanoušky hostů bude Prieto. Chybět naopak budou zranění Escudé, Renato, Koné a Javi Navarro a prezident Del Nido se bude modlit, aby se to na výsledcích z počátku sezóny negativně neprojevilo.
Racing Santander - pravděpodobná sestava:
Toňo - Pinillos, Oriol, Garay, Christian - López, Colsa, Lacen, Serrano - Munitis, Tchité
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Palop - Konko, Squillaci, Prieto, Navarro - Maresca, Fazio - Navas, Romaric, Capel - Fabiano
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Betis - Recreativo Huelva  (neděle 19:00)
Real Betis se utká v prvním kole s Recreativem Huelva. Na pořadu je první andalusské derby. Oba celky strávily velkou část loňské sezony s problémy, oba by tak jistě do té letošní rády vstoupily úspěšně.

Betis se nakonec pod koučem Paco Chaparrem zvedl a konšil na celkově třinácté příčce, ne daleko od umístění v top ten. Chaparro žádal posily, ale dočkal se až na konci přestupního období. Dlouho to totiž vypadalo na získání jen Mehmeta Aurelia, respektovaného defenzivního záložníka z Fenerbahce. Zhruba před týdnem Betis zakoupil také Nelsona, pravého beka Benfiky Lisabon. Po skončení olympiády došlo také na zlatého Argentince Luciana Monzóna, a to je ještě v jednání Nery Castillo.

Betis už zažil hodně špatných vstupů do sezony, dokáže kouč Chaparro tento trend změnit a posunout Betis třeba až do evropských pohárů? V přípravě se ale týmu moc nedařilo, s prvoligovými soupeři hrál dvakrát a to podlehl 1:2 Málaze a 0:3 Almeríi. Pro první ligový zápas se nedá použít David Odonkor, který bude mimo hru kvůli zranění až do ledna příštího roku. V nominaci není ani Rafael Sobis. O jeho budoucnosti v klubu se teprve jedná. Do kádru se zatím nevešel ani Monzón. Dlouhodobě zranění jsou útočníci Edú a José Mari, v útoku se tak očekává start dvojice Xisco a Pavone.

Recreativo se v minulé sezoně zachránilo až na poslední chvíli, v té letošní se očekává podobný průběh. Jasným cílem klubu je opět záchrana v soutěži. Tým nezískal žádné výrazné posily, ale alespoň mu už zůstane primát nejstaršího klubu v lize. Pro letošek. Velkým oslabením je navíc odchod nejlepšího útočníka týmu Florenta Sinami-Pongolleho do Atlétika Madrid. Odešla i další opora, záložník Carlos Martins. Z posil by měl být nejvýraznější Sisi z Valencie, který minulý rok hostoval ve Valladolidu. Pravý záložník se možná trochu překvapivě setkal u Los Che s nezájmem a ti ho za pakatel pustili pryč. Ve středu pole se pokusí uplatnit šikovný defenzivní záložník z Boky Junior Sebastian Nayar.

Do útoku přišel z Las Palmas pohyblivý Adrian Colunga. Do branky byl získán Asier Riesgo ze San Sebastianu. Ale tým kouče Manola Zambrana bude bojovat, což dokázal i ve výsledcích přípravným zápasů, když neprohrál a připsal si skalp Málagy či Bilbaa. Javi Guerrero si na tréninku zranil sval a bude první kolo chybět, zranění jsou i Ersen, Beto, Quique Alvarez, Barber a Zahinos. Nayar je ještě s reprezentací. Hraje se v neděli v 19:00 CET na Estadio Manuel Ruiz de Lopera v Seville
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Ricardo – Nélson, Arzu, Juanito, Vega – Capi, Aurélio, Emana, Mark González – Xisco, Pavone
Recreativo Huelva - pravděpodobná sestava:
Riesgo – Poli, Lamas, Arzo Bouzon – Sisi, Aitor, Vázquez, Camuñas – Rubén, Colunga
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Athletic Bilbao - UD Almería  (neděle 19:00)
Athletic Bilbao přivítá v úvodním utkání nového ročníku Primera División Almerií a je tak trošku záhadou, co od nejpříjemnějšího překvapení minulé sezóny očekávat. Zároveň s tím vyvstává otázka, jakou úlohu letos sehraje v plánech Bilbaa stadión San Mamés – někdy nedobytná tvrz, jindy místo s nabídkou bodů "v akci"...

Fanoušci Basků se ještě asi nevzpamatovali z naprosto nečekaného odchodu Aritze Adurize, dlouholeté opory Bilbaa, která zamířila do Mallorcy a to za poměrně "mrzký peníz”. Kouč Joquín Caparrós si je nicméně jist, že odchod Adurize nebude Bilbau k neprospěchu, a pokud se mu podaří dotlačit kádr do první desítky, fanoušci mu jistě dají s radostí za pravdu.

Domácí podle všeho nastoupí s Llorentem a Etxeberriou na hrotu, po krajích je budou podporovat Yete a Susaeta, střed zálohy bude pod taktovkou Javi Martineze a Gurpegiho. Co se týče obrany, Iraola má své místo na pravé straně zajištěné, stejně tak Amorebieta s Ociem ve středu, strana levá by měla patřit Casasovi.

Almería loni šokovala všechny experty, když se nejenže pohodlně zachránila, ale dokonce útočila na evropské poháry. Muž v pozadí tohoto zázraku byl trenér Unai Emery, který však zamířil do Valencie, a je velkou otázkou, zda se loňskému nováčkovi podaří v soutěži udržet a jaký fotbal bude předvádět pod vedením Gonzala Arconady.

Arconado, bývalý kouč Numancie, bude mít k dispozici jednu z nejtalentovanějších útočných dvojic v Evropě – Álvara Negreda totiž doplní Argentinec Pablo Piatti, považovaný za možného nástupce Lionela Messiho, jakkoli se zdá být hledání nástupce 21letého mladíka přitažené za vlasy.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Amorebieta, Ocio, Casas - Susaeta, Javi Martínez, Gurpegi, Yeste - Etxeberria, Llorente
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Alves - Bruno, Garcia, Pallerano, Mané - Juanito, Álvarez - Ortiz, Corona, Piatti - Negredo
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Málaga CF  (neděle 19:00)
Souboj Atlétika s Malagou hostí stadion Vicente Calderona. Atlético je v tomto duelu velkým favoritem, klub z hlavního města bude v sezoně obhajovat čtvrté místo z minulé sezony a má určitě jiné cíle než nováček z Malágy.

V týdnu se Rojiblancos podařilo po jedenácti letech postoupit do základní skupiny Ligy mistrů, když na deklasovali na domácím stadionu 4:0 Schalke, do nedělního utkání tak půjdou hráči s velkou sebedůvěrou. Madridský celek před sezonou hodně posílil, do kádru přišla dlouholetá opora Loynu, brankář Grégory Coupet, jenž přišel nahradit Abbiatiho, který se vrátil do AC Milan. Výrazně pak Atlético posílilo v defenzivě, která byla v minulém ročníku největší slabinou, do španělského hlavního města přišel český reprezentant Tomáš Ujfaluši, další výbornou posilou do obrany pak je John Heitinga z Ajaxu. Do zálohy přišel na hostovaní z Valencie Ever Banega a také na přestup z Porta Paulo Assuncao. Už tak kvalitní útočnou dvojici Forlán, Aguero doplní další posila Sinama-Pongolle. Z odchodů stojí za zmíňku jméno Josého Antonia Reyese, jenž se musel pakovat do Benfici Lisabon.

Malága coby nováček soutěže má jasný cíl, udržet se v La lize. Andaluský klub se do Primera Divison vrací po dvou sezonách, do nejvyšší španělské soutěže dotáhl klub Juan Muniz, jenž však Malagu v této sezoně nepovede, neboť nahradil na lavičce Racingu Santander ambiciozního Marcelina. Boquerones tak v sezoně povede Antonio Tapia, který už u klubu působil před třemi roky. Kádr Malágy v létě posílil Duda, španělský fotbalista přišel do přístavního města ze Sevilly, kde se nedokázal prosadit do základní sestavy. Dalším hráčem který posílil kádr je Adrian Lopéz, jenž přišel na hostovaní Deportiva La Coruňa. Dva hráči přišli z Betisu Sevilla a to Fernando a Miguel Angel, Manolo Gaspar pak přišel z Levante.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Coupet – Perea, Ujfalusi, Heitanga, Lopez – Maxi Rodriguez, Raul Garcia, Maniche, Simao - Agüero, Forlan
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Arnau - Welington, Gamez, Rosario, Nacho – Miguel Angel, Lolo - Calleja, Cheli - Duda – Salva/Baha
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Real Madrid  (neděle 21:00)
Úřadující šampion Real Madrid jede v prvním utkání nového ročníku La Ligy na stadion Riazor v La Coruni. Bílý balet zde bude usilovat o první vítězství po 17 letech. Domácí budou chtít naopak zachovat úspěšnou sérii a připsat si na úvod soutěže cenný skalp mistra.

Chuť vítězství zakusil Real na hřišti svého galicijského soupeře naposledy v sezóně 1991-92, po triumfu 3:0. Od té doby se hráčům v bílých dresech zvítězit nepodařilo. Další šanci zvrátit nepříznivou bilanci bude mít trenér Schuster a jeho družina.

Kouč domácích Lotina bude spoléhat na stejnou taktiku jako v minulé sezóně, kdy nasadil proti svému soupeři pět obránců a Deportivo nakonec vyhrálo 1:0. Modrobílí jdou do prvního kola národního šampionátu povzbuzeni i postupem z druhého předkola Poháru UEFA, kde přehráli Hajduk Split. Jedinou výraznější ztrátou je pro Depor odchod stopera Colocciniho.

Obranná hráz domácích začíná u brankáře Aranzubii, pokračuje přes krajní obránce Filipeho Luise a Laureho a končí u trojice stoperů López Pizcu, Lopo a Zé Castro, který přišel z Atlética. Středová řada bude mít zleva složení Guardado, Guzmán, Sergio a Rodríguez, v útoku bude operovat osamocený Xisco. Ikona Valerón zřejmě v základu nenastoupí.

Trenér Schuster čelí strašáku jediného gólu na stadionu Riazor za posledních sedm utkání a zároveň stojí dva zářezy od prolomení bariéry 5000 branek Realu v celé historii soutěže. Do boje vyšle Casillase v brance, kterého budou v obraně jistit stoperská dvojice Pepe – Heinze, napravo Ramos a zleva Torres. Při absenci potrestaného Van der Vaarta, zraněného Sneijdera a rebelujícího Robinha vsadí německý kormidelník na záložní středový dvojblok Diarra – Gago, na křídlech nastoupí Robben a Higuaín a v útoku pak tradiční dvojice Raúl – Van Nistelrooy. Možná je i účast Gutiho před defenzívním dvojblokem, která odsoudí mladého Higuaína do role náhradníka.

Utkání na stadionu Riazor v La Coruni začína ve 21.00 CET a řídit ho bude Muñíz Fernández.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Aranzubia - Laure, A.López Piscu, Lopo, Z.Castro, F.Luis - Rodríguez, Sergio, Guzmán, Guardado - Xisco
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Ramos, Pepe, Heinze, Torres - Higuaín, Diarra, Gago, Robben - Raúl, Van Nistelrooy
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Recreativo Huelva00000:00
Villarreal CF00000:00
Valencia CF00000:00
Sevilla FC00000:00
Real Valladolid00000:00
UD Almería00000:00
Málaga CF00000:00
Sporting Gijón00000:00
CD Numancia00000:00
Racing Santander00000:00
Real Madrid00000:00
FC Barcelona00000:00
Atlético Madrid00000:00
CA Osasuna00000:00
Getafe CF00000:00
Deportivo La Coruña00000:00
RCD Mallorca00000:00
Real Betis00000:00
Espanyol Barcelona00000:00
Athletic Bilbao00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (82)

Přidat komentář
One-Real

Konečně .

Reagovat
Xavi8

tomu ver

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

1.)Barca

2.)Real Madrid

3.)Atletico

4.)Villareal

5.)Valencia

6.)Sevilla

Reagovat
Xavi8

Reagovat
One-Real

Když vyměníš Real z Barcou, tak to máš správně .

Reagovat
Xavi8

to tazko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xavi8

dnes davam na tiket urcite Valenciu, len rozmyslam aj nad Espanyolom

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
One-Real

Taky to vidim jako jasnou 1. Vale se rozjela v superpoháru, sice prohrála, ale ukázala sílu.

Reagovat
Xavi8

hej ukazala, len skoda toho zaveru s Realom

Reagovat
smazaný uživatel

Tak a je to tady, dnes se nastartuje sezóna, kdy se Netopýři usadí zpátky mezi elitou

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska to vidím moc dobře...3:0 (Villa 2, Mata)

Reagovat
Xavi8

ja tipujem 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3-1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0 pro Španělskejfotbal.cz

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

já vím...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pořád nespamuj...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Espanyol - Valladolid 1:1, Valencia - Mallorca 3:1.

Reagovat
-Kopy-

Valencia - Mallorca 4:2

Začíná jízda za 7. titulem v historii.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To teda rozhodně ne. Při pohledu na váš kádr mi to příjde absolutně nereálné. Ale Ligu mistrů byste uhrát mohli.

Reagovat
smazaný uživatel

Co se ti nelíbí na našem kádru??

Reagovat
Il Principino

Nemá kvalitu na to, aby jste vyhráli titul....Villa a Silva všechno nezvládnou...

Reagovat
-Kopy-

Albiol, Marchena, Vicente, Joaquin, Miguel...a další...

Reagovat
smazaný uživatel

Joaquin pokud je ve formě, což v Superpoháru moc neukázal.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nelíbí, Valencia má sympatické mužstvo, ale absolutní špička to není. Vím, že na jména se nehraje, jsem zvědavý co z nich Emery dostane. Mnohem reálnější je spíš to 3. nebo 4. místo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tvůj pohled jakožto nezainteresovaného fanouška chápu . Absolutní špička schází v obraně ( potenciál tam ale je a uvidíme, jestli si Marchena udrží formu z EURA) , křídla při formě jsou světová ( Joaquin, Vicente) o útoku ani nemluvě.

Reagovat
smazaný uživatel

Joaquín nebyl při formě již pěknou řádku měsíců!!! Jinak - Marchena, Albiol mají předpoklady vytvořit neprostuponou obrannou hráz, možná máte zatím problémy nalevo obrany...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to určitě, nicméně všichni víme, jak to bylo. Joaqovi pár zápasů minulou sezónu nesedlo a Koeman začal nasazovat Arizmendiho. Teď to bude věřím lepší a i kdyby ne, tak máme Pabla a ten může rozvíjet svůj velký potenciál, ostatně prokázal ho už v Getafe. Levá obrana je problém, to už jsem tady někde psal, Moretti stačí proti průměru, ale proti silnějšímu soupeři už ne. Máme sice ještě Del Horna, ale ten zatím asi moc nastupovat nebude, ale šanci bych mu dal, třeba se zase dostane do herní pohody, jako za časů, kdy hrál ještě za Bilbao.

Reagovat
smazaný uživatel

titul vyhrame mi , pretoze sme viac ako klub

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

som zvedavy ci taketo ksichty budete hadzat na konci sezony

Reagovat
smazaný uživatel

herdek konečně je to TADY!!!!HALA MADRID

Reagovat
rufus

Paráda, už se zase těšim na pořádnej fotbal!

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně bych v obraně raději viděl Piqueho.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim, že Ruud taky nemůže hrát za vyloučení v Superpoháru...

Reagovat
smazaný uživatel

je v nominácií

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Numancia - Barca 0-1

s výhrou počítam, ale bude to horko těžko, Numancia bude kousat.

Jinak jsem hlavně zvědavej na staronovou stoperskou dvojici Rafa-Carles, na souhru Xaviho a Andrése a hlavně na Henryho na falešnym levym křídle... bude to zajímavý.

Visca el Barca!

Reagovat
smazaný uživatel

Nádherný obrázek, ten tu byvat doufám každé preweiw....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
satan_666

Numancia - FC Barcelona 0?! to si asi děláte prdel odborníci... eště ste měli dát Real že vyhraje a bylo by jasný čí fanoušek dělal preview

Reagovat
smazaný uživatel

Tvůj trapas, že ses nepodíval na jméno . Ale taky mě to překvapilo...

Reagovat
satan_666

na jaký jméno?

Reagovat
smazaný uživatel

Toho, kdo dělal preview na Real - Jaroslav Smrž, což imho bude yarda. Zkus mu říct, že fandí Barce ( nebo Střížkovu ) a rozjede se tady peklo.

Reagovat
smazaný uživatel

Rád se budu mýlit.

Reagovat
satan_666

no taky si myslim, v plný sestavě s Messim a Eto´oem,proti nováčkovi,málokterej zápas venku by měl být lehčí,kdyby neměli vyhrát tady,tak kde jinde chtějí? ve Villarrealu nebo třeba v Seville?

Reagovat
smazaný uživatel

Málokterý zápas bývá těžší, než první utkání nové sezóny na hřišti nováčka.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
satan_666

tak sme se mýlili oba,ale já daleko víc,byla to hrůza,změna trenéra,pár hráču,ale je to furt stejně jalový,bez pohybu...

Reagovat
One-Real

No nwm nwm, jesli budeme hrát na dva DM, to bych opravdu neřekl.

Reagovat
Xavi8

Pome BARCA, dnes musime vyhrat, pretoze treba sa chytit hned na zaciatku aj ked to urcite nebude lahke.

VISCA EL BARCA

Reagovat
soukup

depor hned na začátek 3 body - paráda

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak k té výkupní klauzulu u Aguera - 55 je podle mě docela pakatel.

Reagovat
One-Real

Na jeho věk a kvality, když ho srovnám s Ronaldem tak jo, jenže to by museli být v Realu rozumní a nenabízet, za Ronalda 80+ něco, ale nabídli za Aguera, který bude, podle mně určitě lepší těch 55.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, problém je ten, že si myslím, že by Aguero odejít nechtěl.

Reagovat
One-Real

Což je škoda, Atletico je špička PD, ale Real s Barcou jsou ještě výše

Reagovat
smazaný uživatel

VISCA EL BARCA I VISCA EL CATALUNYA !!!

Hodně štěstí do sezóny 2008/09.

Reagovat
smazaný uživatel

Bez toho druhého "el"

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
smazaný uživatel

Kyslíku, umíš katalánsky ?

Reagovat
smazaný uživatel

No to bohužel ne, ale mám skrpita na které už se nějakou dobu chystám a občas do nich mrknu.

Reagovat
smazaný uživatel

Katalánština je hodně podobná provencálštině.

Bon día, deu, bona tarda. To je všechno co umím.

Reagovat
herbage

Barca koukám jede na titul.

Reagovat
herbage

Zatím reklama na beznaděj. Můžou mít v kádru třeba nejlepšího hráče ME, nejlepšího fotbalistu světa a další kupu borců, ale dokud nepřidaj běhání a nasazení, tak budou hrát tak jak hrajou. Xavi, Yaya hrají zásadně do šířky, Henry utopenej na křídle, Eto'o vpředu osamocen, Iniesta matný a jedinej Messi se o něco pokouší, leč marně. Myslím že mu více vyhovovalo, když neslo tíhu zápasu více lidí, třeba Deco, Ronaldinho, Eto'o. První dva odešli a třetí nemá bývalou formu. Možná po přestávce pomůže Hleb, ale pochybuji že ho nasadí na víc než 20 minut ke konci matche.

Reagovat
smazaný uživatel

Neni to lehky, tenhle beton na nas styl hry plati. Alves si tam muze centrovat jak chce, ale Eto'o se tam se svoji vyskou neprosadi a Henry, ktery zatim souperi s Abidalem o cenu trageda zapasu, se tam tu hlavu boji dat. Chybi tomu nejaka myslenka.

Reagovat
herbage

Tak samozřejmě že je to proti betonu vždy těžké, ale recept je jednoduchý a to je neustálý pohyb. Když vidím ty vaše hvězdičky, jak se tam plouží a neví co s míčem, tak ot přeju radši domácím, kteří mají větší snahu a odhodlání, vy jste takový odevzdaní. Proti Manchestru jste alespoň bojovali a od nich se dal čekat fotbal, Numacie bude ráda za každej bod. Teď můžete litovat odchod Deca, ten byl pro vás klíčovým hráčem. Iniesta na tvořiče nemá, to ho dát radši k lajně místo tragéda Henryho. A takovej Abidal škoda slov, zkuste ho vyměnit s Newcastlem za Josého Enriqueho, horší to být nemůže. On trpí v PL, přičemž je stavěn na PD a Abidal zase naopak, vydělali by na tom všichni.

Reagovat
smazaný uživatel

Deco klíčový hráč nebyl.

Reagovat
smazaný uživatel

Hleb vůbec nepomohl.

Reagovat
smazaný uživatel

Špatná první půle, dobrý závěr, dobrý rozhodčí (napsakl bych výborný, kdyby mu někdo řekl, co je to "výhoda"), tragický Slepička.

Reagovat
smazaný uživatel

já měl pocit, že se dívám na reprízu z loňska. Myslím, že víc psát nemusím

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele