Preview kvalifikace o Euro 2008 - 17.10.

17.10.2007, 03:32
Previews
Tři velmi zajímavé duely nás čekají ve středečním programu kvalifikace o postup na Euro 2008. Rusko hostí Anglii a půjde zřejmě o přmý souboj o druhé místo, Turecko vyzve úřadující mistry Řeky a musí vyhrát, Češi jedou do Německa pro potřebný bod. Postup si mohou zajistit i další týmy, přímo na hřišti Řekové, Švédové a Skotové, jistotu by mohlo získat i Chorvatsko.
Skupina A
Kazachstán - Portugalsko  (středa 16:00)
Portugalsko se po výhře v Ázerbájdžánu posunulo na druhou příčku v tabulce skupiny A a nyní se dokonce může odtrhnout od třetího Finska na rozdíl tří bodů. Ve skupině A má šanci postoupit ještě pět týmů, o to cennější je teď výhra v samotném závěru kvalifikační části. Kazachstán už je bez šance postoupit a s pouze jednou výhrou je na 7. místě tabulky.

Portugalsko se musí pokusit ještě jednou zvítězit ve východní Evropě, opět bez potrestaného Scolariho. Nastoupí pouze s jednou změnou oproti minulému zápasu. Útočník Nuno Gomes si nestačil doléčit zranění, které utrpěl při rozcvičce před zápasem s Ázerbájdžánem a nebude schopný zasáhnout do hry. Nahradí ho útočník Sevilly Ariya Makukula, který se v reprezentaci představí poprvé.

Kazachy čeká druhý těžký soupeř v řadě. Po prohře v Polsku 1:3 si budou chtít před svým publikem spravit chuť, je to pro ně poslední kvalifikační zápas doma. Navíc umí překvapit, s prázdnou se domů letos v březnu vraceli Srbové, před měsícem si jen bod odvezla Belgie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 17.00 - 7.50 - 1.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Ázerbájdžán - Srbsko  (středa 18:00)
V minulém kole Srbsko i přes dobrý výkon jen remizovalo v Arménii a značně si tak zkomplikovalo šanci na postup. Ázerbájdžán je v tabulce poslední a už nemá pražádnou šanci postoupit. Dokáže si Srbsko poradit s posledním týmem v tabulce a ještě zamíchat postupovými kartami?

Srbskému trenérovi se před zápasem omluvili takřka všichni klíčoví hráči z defenzívy. Mladen Krstajić a Nemanja Vidic určitě nenastoupí pro zranění, Ivica Dragutinović stále nenastoupí pro trest za červenou kartu z utkání proti Polsku. Náhrada jako Milan Biševac se sice zdá jako adekvátní, ale chybí mu dostatek zkušeností v národním týmu. Oslabená srbská obrana tak Arménii často nestíhala a domácí byli ke gólu dokonce blíž, než hosté. Kouč Javier Clemente opět povolal řadu hráčů z týmu jednadvacítky, která loni postoupila do finále Eura do 21 let.

Trenér Ázerbájdžánu Šachin Dinijev odmítl nominovat do týmu hráče působící mimo národní ligu. Bude tak spoléhat jen na hráče hájící barvy některého z ázerbájdžánských klubů. Pikantní bude zápas pro útočníka Branimira Subašiće, ten je narozen v Srbsku a ázerbájdžánské občanství přijmul teprve nedávno, v Srbsku ho teď berou tak trochu jako ,,vlastizrádce''.

V sestavě Ázerbájdžánu těžko hledat nějaké známější jméno a bude zajímavé sledovat, jestli tým složený pouze z národní ázerbájdžánské soutěže dokáže potrápit Srby, kteří nutně potřebují vyhrát. Týmy se utkaly již v kvalifikaci o Euro 2004 a tehdy Ázerbájdžán překvapil celou Evropu, když nejprve v Srbsku uhrál remízu 2:2 a doma dokonce vyhrál 2:1. Byly to tehdy jeho jediné body v kvalifikaci.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.30 - 4.15 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Belgie - Arménie  (středa 20:45)
Kde jsou ty časy, kdy Belgie patřila mezi top evropské týmy. Několik posledních let patří sotva k průměru a v utkání s Arménií jí už nepůjde o nic víc, než jen o páté místo ve skupině.

Belgie se sice zúčastnila mistrovství světa v roce 2002, kam postoupila přes baráž s Českou republikou, ale od té doby to jde s Rudými ďábly s kopce. Kvalifikace o Euro 2004 nevyšla jen těsně, ale v boji o MS 2006 už Belgie skončila hluboko v poli poražených, dokonce i za týmem Bosny. V aktuální kvalifikaci to vypadá podobně, ne-li hůř. Tým trenéra René Vandereyckena už je bez šance na postup a čeká ho boj o páté místo v osmičlenné skupině. Na šestou Arménii, svého dnešního soupeře, má jen tři body náskoku a to zřejmě jen díky tomu, že UEFA kvůli bezpečnosti zrušila dvojzápas Arménie a Ázerbájdžánem a tyto celky tak mají o dva zápasy méně.

Domácí by měli být favority, i když poslední zápasy tomu zase tak moc nenasvědčují. Belgie sice v srpnu zdolala Srbsko, ale pak jen remizovala v Kazachstánu a doma s Finskem. Arménie už neprohrála čtyři zápasy, vyhrála v Kazachstánu, doma porazila Polsko a v dalších dvou domácích zápasech uhrála remízy i s Portugalskem a Srbskem. V dresu domácích by se neměl objevit zraněný Vincent Kompany, ale jeho absence zřejmě nebude jedinou změnou - vzhledem k tomu, že boj o postup už jde mimo belgický tým, bude trenér zřejmě experimentovat.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Polsko1273220:1024
2.Portugalsko1155121:920
3.Finsko1255211:620
4.Srbsko1145213:817
5.Belgie1133510:1412
6.Arménie92344:89
7.Kazachstán111469:187
8.Ázerbájdžán91264:195
Skupina B
Ukrajina - Faerské ostrovy  (středa 18:00)
Ukrajina hostí v zápase skupiny B Faerské ostrovy a jde už jen o prestiž. Domácí nasbírali v těžké skupině se Skotskem, Itálií a Francií již čtyři prohry a jsou již bez šance na postup. Hosté jsou zase bez bodového zisku poslední a úspěch se nedá očekávat ani v tomto, ani v jejich posledním utkání v Itálii. Duel začíná v 19 hodin na Olympijském stadionu v Kyjevě.

Po účinkování na mistrovství světa tak přichází na Ukrajinu slabší období. Přitom právě na poslední šampionát se Ukrajinci kvalifikovali jako první evropský tým. Ze současného neúspěchu vyvodil osobní odpovědnost držitel Zlatého míče za rok 1975, kouč Oleg Blochin. V kvalifikační skupině Ukrajina sice dobře začala a porazilo Skotsko, pak ale následovaly ztráty s Francií a Itálií, stejně jako remíza v Gruzii. Tým už tolik netáhne Andrej Ševčenko, který nemá v Chelsea zrovna oslnivou formu a v této kvalifikaci vstřelil zatím čtyři branky. Základ týmu tvoří hráči Šachťaru Doněck a Dynama Kyjev, jedinými krajánky jsou Ševčenko z Chelsea a Voronin z Liverpoolu.

Faeřané ale dokázali udehrát i dobré zápasy, zejména v domácím prostředí, kde podlehli Itálii jen 1:2, a kdysi potrápili i celek České republiky. Většina hráčů hraje jen v domácí lize, v zahraničí hrají jen Súni Holsen a Christian Holst. Oporou je forward Rogvi Jakobsen, který dal gól Itálii a vstřelil jediné tři branky týmu v této kvalifikaci.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.02 - 11.00 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Gruzie - Skotsko  (středa 19:00)
Skotové, jakožto nečekaný lídr skupiny B, cestují ke svému předposlednímu kvalifikačnímu zápasu do daleké Gruzie. Přestože mají ve skupině Itálii a Francii, oba finalisty loňského mistrovství světa, mohou si za určitých okolností už zajistit postup na Euro.

Pokud Skotové v Gruzii nezaváhají a Francie doma klopýtne s Litvou, tak se mohou radovat z postupu na evropský šampionát. I remíza může stačit, ale pouze za předpokladu, že Francie pobaltskému soupeři podlehne. Pokud se však naplní papírové předpoklady a Francouzi zabodují naplno, bude se rozhodovat za měsíc v utkání Skotsko - Itálie.

Skotský kouč Alex McLeish se ve středečním důležitém utkání bude muset obejít bez několika klíčových hráčů. Scott Brown si během sobotního zápasu způsobil zranění podkolenní šlachy, McCulloch a Garry O'Connor nemohou nastoupit kvůli karetním trestům a Alan Hutton kvůli problémům s lýtkem.

Naopak se hlásí už uzdravení Darren Fletcher, Graeme Murty a největší opora James McFadden. Podle posledně jmenovaného hráče bude tento zápas pro tým také test, jak se vyrovná s absencí několika důležitých postav. "Týmový duch, víra, postoj, to pro nás hraje, a proto věřím, že v Gruzii uspějeme. Bude to pro nás velký zápas a obrovská výzva," prohlásil reprezentační forvard McFadden.

Gruzie, která se bude snažit potrápit favorita zápasu a nejžhavějšího kandidáta na postup, udělá zásadní změnu na postu brankáře. Georgi Lomaia podal špatný výkon v sobotním utkání proti Itálii a kvůli tomu byl po oboustranné domluvě stažen z kádru gruzijské reprezentace. Nahradí ho teprve sedmnáctiletý gólman Georgi Makaridze, pro kterého to bude debut na mezinárodním poli.

Gruzínský útočník Šota Arveladze, který strávil čtyři roky v Glasgow Rangers, poukázal na fakt, že z Gruzie se velmi těžko odvážejí body a věří, že k dobrému výkonu jim dopomůžou opět jejich fanoušci. A k jeho slovům se přidává kouč předposledního týmu skupiny Klaus Toppmoller. Ten věří, že jeho tým, i přes fantastické poslední výkony Skotů, dosáhne vítězství.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.20 - 3.60 - 1.58
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Francie - Litva  (středa 21:00)
Francouzi po snadné výhře nad Faerskými ostrovy 6:0 hostí dalšího outsidera – Litvu. Přestože je Francie až třetí, má stále velkou šanci se kvalifikovat. Výhra nad Litvou a také tříbodový úspěch na Ukrajině v listopadu znamená jistý postup pro Francii z důvodu vzájemného souboje Itálie se Skotskem. Navzdory nejhorší výchozí pozice má tak dokonce Francie pravděpodobně větší šanci na postup, než první Skotsko.

Listopadové střetnutí s Ukrajinou bude každopádně pro Francii obtížnějším oříškem, nicméně důležitost bude stejná. Výhra nad Litvou bude pro Francouze velmi cenná, přestože je považována za povinnou. Kouče Domenecha zatím může v kvalifikaci těšit výkonnost všech neostřílených mladíků. Naposledy zazářilo na Faerských ostrovech lyonské duo Benzema – Ben Arfa. Úplně se zapomnělo na absenci Davida Trezegueta v nominaci, jenž byla před měřením sil s Faeřany tak často v médiích propírána. Jak výkon obou talentů, tak Henryho vyrovnání střeleckého rekordu Platiniho Trezeguetův problém absolutně zastínily. Vyřazení Anelky ze hry znamená, že jen Henry s Govouem budou představovat skutečně zkušenou dvojici útočníků. Nicméně kvalita francouzských fotbalistů je na značně lepší úrovni, než je tomu tak u jejich litevských protějšků, a tak by nemělo být o výhře Francie pochyb.

Každopádně Litevci nepřijíždí do Nantes jen tak odevzdat všechny body domácím. Vždyť na začátku svého tažení kvalifikací dokázali remizovat s Itálií. Od té doby to šlo sice s Liubinskasovými muži poněkud z kopce, přesto neztrácí naději. Vždyť dostali jen jedenáct gólů z devíti zápasů, což je lepší vizitka defenzívy, než jakou se může pyšnit třeba taková Ukrajina. Střílení gólů, to je ovšem problém. Trefili se jen sedmkrát. Pro srovnání například Gruzie má o jeden zápas méně než Litva a podařilo se jí dát dvakrát tolik gólů. A to přestože Litva disponuje kupříkladu střelcem italské Bologni Danileviciusem.

Co se týče kádru obou mužstev, tak francouzský výběr opustili kvůli zranění Anelka a Escudé, naopak dodatečně byl povolán Piquionne z Monaka. Základní sestava by tak měla doznat změn. Výkon Benzemy proti Faerským ostrovům si žádá místo v základní sestavě, dále kouč Domenech možná dá šanci Gallasovi na stoperu. Další start v národním dresu by si po solidním výkonu v Torshavnu mohl užít Toulalan.

Litvu oslabil zbytečnou kartou za simulování Saulius Mikoliunas a klíčový středopolař Semberas pravděpodobně nenastoupí vinou zdravotních problémů.
Francie - pravděpodobná sestava:
Landreau; L. Diarra/Sagna, Thuram, Gallas, Abidal; Makelele, Toulalan; Ribery, Benzema/Govou, Malouda; Henry
Litva - pravděpodobná sestava:
Karcemarskas; Klimavicius, Skerla, Zvirgzdauskas, Ivaskevicius; Ksanavicius, Kalonas, Savenas, Luksa; Danilevicius, Velicka/Jankauskas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.06 - 9.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Skotsko1080220:824
2.Itálie1072117:723
3.Francie1071221:322
4.Ukrajina941411:1213
5.Litva93157:1110
6.Gruzie1021714:177
7.Faerské ostrovy1000103:350
Skupina C
Turecko - Řecko  (středa 19:30)
Turecko si v sobotu poněkod zkomplikovalo situaci, když jen remizovalo v Moldavsku 1:1. Nyní potřebuje porazit Řecko, neboť ze třetího místa nebezpečně dotírají Norové. Řecko si naopak už může zajistit postup.

Situace v čele této skupiny je před zítřejšími zápasy následující: Vede Řecko s 22 body. Druhé místo patří Turecku (18 bodů), které je těsně následováno Norskem se 17 body. Téměř bez šancí na postup je Bosna a Hercegovina, které patří 4. příčka a 13 bodů.

Turecký kouč Fatih Terim je nyní v poměrně svízelné situaci. Start Hakana Arikana, brankářské jedničky Turků, je po víkendovém "knockoutu" v Moldavsku vyloučen, nahradit by jej měl Volkan Demirel z Fenerbahce. Nejistý je start veterána Hakana Süküra, naopak v základu by se měl objevit Ümit Karan, střídající autor vyrovnávající branky v Moldavsku.

Naopak Řekům bude k dispozici Georgios Samaras, který se vrací po zranění. Trenér Otto Rehhagel se prý chystá udělat změny v zadních řadách, kvůli jejich nepřesvědčivém výkonu proti Bosně a Hercegovině. Na pozici pravého beka by mohl nastoupit Giourkas Seitardis.

Turci v tomto zápase musí bodovat. Pokud by se tak nestalo, je dost možné, že potenciální výhra Norska v Bosně by turecké reprezentaci přihrála "černého petra" v podobě třetí příčky. Ale i řecká reprezentace touží vyhrát - kvůli zajištění své účasti na příštím Euru. Proto se dá očekávat, že spiš půjde o taktickou bitvu, než pěkný fotbal.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Malta - Moldavsko  (středa 19:30)
Tento zápas mezi Maltou a Moldavskem by mohl být doopravdy zajímavým utkáním, mezi dvěma týmy, které jsou ohromeny ze svých posledních výsledků. Poražený z tohoto duelu definitivně skončí na posledním místě tabulky skupiny C, tudíž o motivaci bude na obou stranách postaráno.

Malta v letošní kvalifikaci již získala rekordní množství bodů a bude ho chtít ještě navýšit výhrou nad Moldavskem. Malťanům by mohlo opět pomoci tropické počasí, které jim dopomohlo již k cennému bodovému zisku v zápase s Tureckem zhruba před měsícem. Moldavsko také jde do tohoto střetnutí hnan0 hřejivým vítězstvím nad Bosnou a Hercegovinou a remízou s Turky, které ho vyhouplo v tabulce o bod právě před Maltu.

První souboj obou celků skončil bezbrankovou remízou, z které měla tenkrát radost především Malta. Teď bude chtít ale doma určitě vyhrát, pokud se chce vyhnout poslední příčce. Veškeré šance na vítězství jsou hodně závislé na výkonu maltského střelce ve službách anglického Coventry City Michaela Mifsuda, který svému klubu dopomohl dvěma góly k senzačnímu vyřazení Manchesteru United z Carling Cupu. Další špičkový výkon maltského hrdiny by mohl znamenat oproštění Malty ode dna kvalifikační tabulky.

Kouč Malty Dušan Fitzel nemůže postavit akorát kapitána Gilberta Agiuse, vyjma této absence může využít úplně všechny hráče. Jeho protějška u kormidla moldavské reprezentace ještě stále trápí ztráta zkušeného střelce Sergeje Rogaciova, který opustil mezinárodní fotbalovou scénu, a také dalšího veterána, Radua Rebeju, jenž je zraněný. Zkušenosti obou borců se budou těžko nahrazovat.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.25 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bosna a Hercegovina - Norsko  (středa 20:30)
Nutnost zvítězit a touha po pomstě požene Nory do zápasu na hřišti Bosny a Hercegoviny. Cokoli jiného, než tři body, by jim zřejmě zkomplikovalo situaci a vzpomínka na zahambující domácí prohru 1:2 bude jistě také velkou motivací...

I Bosna stále má naději, i když její realizace by se rovnala zázraku. Musí vyhrát, síly jí možná dodá sobotní zápas, který sice prohrála v Řecku, ale výsledek 2:3 s úřadujícími evropskými šampióny pro ni zas tak velkou prohrou není. Náladu v mužstvu však stále kazí známý a dlouho se táhnoucí spor svazu s hráči působícími v zahraničí, kvůli němuž řada krajánků odmátí reprezentovat.

Norové budou po očku sledovat i zápas Turecka s Řeckem. Pokud by totiž Turci nevyhráli, mohli by je Norové v tabulce předstihnout a dodat si tak ohromnou dávku sebevědomí před zřejmě rozhodujícím zápasem. 17. listopadu se totiž Norové utkají s Tureckem doma a s velkou pravděpodobností půjde o přímý souboj o postup. V Bosně jim se střílením gólů nepomohou zranění Steffen Iversen a John Carew, nepravděpodobný je start dalšího útočníka Azara Karadase, jenž si na tréninku zlomil prst. K dispozici však bude nejlepší střelec norské ligy Thorstein Helstad. Pro zranění vypadl také brankář Rune Jarstein.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.35 - 3.30 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Řecko971117:922
2.Turecko953122:918
3.Norsko952220:817
4.Bosna a Hercegovina1041516:1913
5.Maďarsko1040610:1712
6.Moldavsko101366:176
7.Malta91267:195
Skupina D
San Marino - Wales  (středa 20:15)
Wales už je bez šance na postup, tým však oznámil, že se pokusí kvalifikační tažení zakončit na třetím místě. Pro toto pěkné umístění tak Wales potřebuje ve všech zbývajících zápasech vyhrát. Pro San Marino mají zbývající zápasy pouze význam zlepšení si jména.

San Marino je ve skupině A poslední, bez bodů, s hrozivým skóre 1:50. V tomto zápase si tým, složený převážně z amatérských hráčů, bude chtít alespoň zlepšit chuť po zápase o víkendu na Slovensku, kde prohrál 0:7.

Po prohraném zápase na Kypru (1:3) se na Wales strhla vlna kritiky jak na hráče, tak na trenéra Johna Toshacka. V zákulisí se mluví o tom, že jeho dny u Walesu bodou brzy sečteny. Toshack pro tento zápas nemůže počítat s obráncem Jamesem Collinsem, toho nejspíš nahradí Craig Morgan a příležitost dostane i Neal Eardley. V útoky nejspíše nastoupí Rob Earnshaw s Feddym Eastwoodem, pokud se nedoléčí kapitán Craig Bellamy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 21.00 - 9.00 - 1.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Irsko - Kypr  (středa 20:30)
Ve středu se v Irsku utkají domácí fotbalisté s Kyprem, malým středomořským ostrůvkem, jehož tým už během kvalifikace několikrát ukázal, že je schopen sebrat body i velkým týmům. Oběma týmům jde o hodně, oba mají ještě teoretickou naději na postup, ale musí vyhrát.

Kypr figuruje v tabulce na pátém místě se shodným bodovým výsledkem jako Slovensko. Kypr už je prakticky ze hry o Euro, ale jeho nevyzpytatelná výkonnost napovídá, že Irům nedá nic zadarmo. Naopak Irové, snažící se dohnat v tabulce naši reprezentaci, potřebují zcela nutně plný bodový zisk. Český tým má před Iry pětibodový náskok a jeden zápas k dobru. Případný postup Irska na Euro se zdá být utopií, ale nedá se očekávat, že by domácí tým zápas vypustil. Další motivací irského týmu bude jistě také odčinění neomluvitelné loňské prohry 2:5 na Kypru.

Irský kouč už nejspíše bude moci postavit Johna O’Shea, který se zotavuje ze zranění nohy. K dispozici bude také Paul McShane, který nemohl nastoupit proti Německu kvůli karetnímu trestu. Předpokládá se, že právě McShane nahradí "vykartovaného" Dunna. Vkůli kartám si nezahraje ani Lee Carsley. Otazník visí nad startem Andyho Reida, kterého trápí vleklé problémy s kotníkem. Naopak naskočit do hry už bude moci i nechvalně známý Stephen Hunt.

Irsko je v tomto zápase jasný favorit a nedá se předpokládat, že by připustil druhé selhání, tentokrát na domácí půdě. Ale jak již výše bylo zmíněno – Kypr je naprosto nepředvídatelný soupeř. Takže kdoví...
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.80 - 10.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Německo - Česko  (středa 20:45)
Česká reprezentace má boj o postup na mistrovství Evropy jen ve svých rukou, ze tří zápasů potřebuje jeden bod. Dnes večer bude mít první možnost dosáhnout svého cíle - v mnichovské Allianz aréně, údajně nejmodernějším evropském fotbalovém svatostánku, se utká s již postupujícím týmem Německa.

Němci, kteři si zajistili postup ze skupiny D už sobotní remízou s Irskem, mohou být klidní. Přesto se nedá předpokládat, že by vypustili tak prestižní souboj, jakým bezesporu zápas s českým výběrem je. Naopak Češi by si velice rádi z Mnichova odvezli alespoň jeden bod, který by jim zajistil postup. Situace na čele tabulky je nám sice příznivě nakloněna, ale vyhráno rozhodně nemáme. Jak již bylo uvedeno, Něměcko má n a svém kontě 23 bodů a jistotu postupu. Na druhém místě se nyní nalézá český tým se dvaceti body a zápasem k dobru oproti třetímu Irsku, které dosud uhrálo 15 bodů a je tak dalším adeptem na postup. Maličkou naději na šampionát si stále uchovávají Slovensko a Kypr, i když jejich postup nyní vypadá naprosto nerealisticky. Jak je vidět, situace ve skupině D je stále zajímavá.

Minulý vzájemný zápas s Německem Češi popravdě nezvládli. V březnu tohoto roku naše reprezentace na Letné prohrála 1:2 a brankový rozdíl mohl být ještě vyšší. Když se ale podíváme ještě o něco zpět, jsou už vzpomínky veselejší. Na Euru 2004 v Portugalsku jsme jako už jistý postupující ze skupiny nasadili proti Německu výrazně oslabený tým a i tak jej porazili a poslali domů.

Mediální tlak na český tým neustále roste, jak kvůli nepřesvědčivým výkonům, tak kvůli různým nefotbalovým aférám. Jak se naši vypořádají s důležitým utkáním při velké absenci klíčových hráčů? Dnes večer nám kvůli kartám bude chybět trio Jankulovski, Polák, Baroš. Též není jasno ohledně startu Tomáše Rosického, jehož už dlouho trápí svalové problémy. "Omezuje mě to v pohybu, což je to nejhorší," svěřil se kapitán. Otazník visí i nad startem Libora Sionka, který sotva vyležel virózu, naopak trenéra českého týmu Karla Brücknera může těšit uzdravení Davida Jarolíma. Tyto mimořádné podmínky donutily českého kouče povolat úplné nováčky Šimůnka a Kladrubského, kteří v létě táhli českou "20" na mistrovství světa.

Na otázku, zda bude eventuelně schopen nahradit Rosického, náš trenér odpověděl: "Alternativy máme, podobné absence se musí řešit často." Dále odtajnil podobu obranné čtveřice. Ta by měla nastoupit ve složení zprava: Pospěch – Rozehnal – Kováč – Ujfaluši. Pravděpodobný je také návrat k taktice "vše na Kollera", tedy s pětičlenou zálohou a osamocenou věží v útoku. Nahrává tomu i absence Milana Baroše, kouč to však odmítl komentovat, takže nezbyde než počkat až na samotný zápas.

Na německé straně chybí brankář Lehmann, ktery se nechal vykartovat, a proto se do branky postaví Timo Hildebrand ze španělské Valencie. Další změnou jenasazení Lukase Podolského do základní sestavy, což si zasloužil svým přesvědčivým výkonem v minulém zápase s Irskem, kde naskočil jako náhradník. Očekává se, že nastoupí i Bastian Schweinsteiger, pro kterého zápas v Irsku po chvilce skončil rozbitou hlavou. Německý trenér Joachim Löw slibuje vysoké nasazení svého týmu a říká: "Chceme vyhrát, protože toužíme po tom, aby na nás byli fanoušci hrdí."

Jedno je jisté, bude svedena velká fotbalová bitva před vyprodanou Allianz Arenou a my můžeme jen doufat, že český nároďák získá alespoň jeden potřebný bod...
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.15 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Německo972031:423
2.Česko962119:420
3.Irsko1043314:1115
4.Slovensko1041527:2013
5.Kypr941416:1713
6.Wales931514:1610
7.San Marino1000101:500
Skupina E
Rusko - Anglie  (středa 17:00)
Na umělé trávě stadiónu Lužniki v Moskvě se odehraje zřejmě nejdůležitější zápas středečního programu kvalifikace. Domácí Rusové hostí Anglii a musí vyhrát, chtějí-li mít svůj osud ve svých rukou. Pokud naopak vyhraje Anglie, bude jasno, ze skupiny postoupí Chorvatsko a právě reprezentace Albionu.

Svěřenci kouče Stevea McClarena to nebudou mít vůbec snadné. Rusko je doma velice silným protivníkem a přesvědčily se o tom ostatní celky této skupiny, Rusové zatím neprohráli a dostali jediný gól. Ale Anglie je ve skvělé formě. Po pomalém začátku kvalifikace teď přišlo skvělých pět zápasů, z nich 15 bodů a famózní skóre 15:0.

Zřejmě nejsledovanějším tématem posledních dní je v Anglii zdravotní stav kapitána Johna Terryho. Ten si poranil koleno, měl jít na operaci, tu vzápětí oddálil, aby mohl svému týmu pomoci, ale podle posledních informací si zranění na tréninku opět zhoršil a jeho start je téměř vyloučen. Pokud skutečně nenastoupí, objeví se na jeho místě základní sestavy Sol Campbell. Stoprocentně bude chybět Ashley Cole, ten si proti Estonsku vážně poranil kotník a na levém kraji obrany jej zřejmě nahradí Joleon Lescott z Evertonu. Angličané se budou moci opět opřít o velice kvalitní útočné duo Owen - Rooney.

Kouč McClaren je si vědom toho, jak těžký zápas jeho tým čeká. "Bude potřeba podat výborný výkon. Musíme být dobře organizovaní a disciplinovaní. Potřebujeme výkon, který předvedla o víkendu rugbyová reprezentace," připomněl trenér semifinále MS v rugby, v němž Anglie zdolala Francii. "Je to velký zápas. Hráči znají jeho důležitost, ví, co je potřeba. Teď to musí ukázat," vyzval své hráče McClaren. "Dostali jsme se do dobré pozice, přijeli jsme sem s tím, že i remíza by byla dobrý výsledek. Ale přijeli jsme sem vyhrát, Rusové musí mít obavy," dodává sebevědomě.

Rusko nutně potřebuje získat tři body, aby si zachovalo postupové naděje na závěrečný turnaj evropského šampionátu. Kouč Guus Hiddink, který prodloužil smlouvu u ruské reprezentace do MS 2010, si je vědom tohoto nelehkého úkolu. Tím spíš, že Anglie vyhrála posledních pět kvalifikačních duelů stejným výsledkem 3:0. "Hrajeme velice důležitý zápas proti těžkému soupeři, " řekl ruský kouč. A dodává:"Musíme demonstrovat všechny naše nejlepší kvality a také doufat, že Anglie nebude hrát tak dobře, jako v předešlých zápasech."

Rusku chybí především pravé křídlo Vladimir Bystrov, hrát nebude ani jeho obvyklá náhrada, norimberský Ivan Saenko. Dodatečně tak byl povolán Roman Širokov z FK Chimki. Naopak zelenou od týmových lékařů zřejmě dostane záložník Dmitrij Torbinskij.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.05 - 3.25 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Makedonie - Andorra  (středa 20:00)
Přestože Makedonie určitě nepatří výš, než do evropského podprůměru, bude si tentokrát užívat role jasného favorita zápasu. Čeká jí doma Andorra, jeden ze tří týmů kvalifikace, který dosud nezískal ani bod.

Hra o postup jde pochopitelně mimo oba týmy, ale Makedonie ještě má o co hrát. Minimálně páté místo má jisté, ale teoreticky by mohla přeskočit ještě čtvrtý Izrael, což by jistě byl cenný skalp. Andorra hraje, ostatně jako ve všech kvalifikačních duelech, především o čest. Dala zatím jen dva góly a uhrála jediný nadějný výsledek - v Estonsku prohrála jen 1:2.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.08 - 8.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Chorvatsko1082025:426
2.Anglie1072121:223
3.Rusko953114:418
4.Izrael1052317:1117
5.Makedonie92257:118
6.Estonsko111193:214
7.Andorra90092:360
Skupina F
Lichtenštejnsko - Island  (středa 20:00)
Zápas Lichtenštejnska s Islandem je měřením sil největších outsiderů skupiny F. Lichtenštejská reprezentace se potácí na samém chvostu tabulky s pouhými čtyřmi body na kontě a jejich nynější protivník z Islandu na tom není o mnoho lépe.

Oba týmy prohrály své sobotní zápasy. Lichtenštejsko doma jednoznačně podlehlo Švédsku 0:3 a Islanďané nestačili na hosty z Lotyšska a prohráli 2:4. V posledním zápase spolu tato mužstva sehrála vyrovnanou partii, která skončila výsledkem 1:1. Kdo vyhraje tentokrát? Dá se říct, že fotbalová kvalita a je vidět spíše na straně Islandu. V každém případě je tento zápas z hlediska kvalifikace na Euro 2008 naprosto nezajímavý. Dal by se spíš charakterizovat jako boj o čest.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.00 - 4.00 - 1.47
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dánsko - Lotyšsko  (středa 20:00)
Dánové se od soboty museli vyrovnat s faktem, že si na Euru nejspíše nezahrají. Zavinila to jejich prohra 1:3 se Španělskem. Dánská reprezentace nastupovala do sobotního utkání s nadějí, že porazí Španěle a přiblíží se k vysněnému druhému místu na pouhé dva body. Nicméně "děravá" obrana a nepřesné zakončení rychle pohřbily veškeré tužby domácích. Jak to ovlivní jejich hru? Vzdají se Dánové svého cíle postoupit na šampionát? Odpovědi na tyto otázky nám přinese jejich středeční střetnutí s Lotyšskem.

Naopak Lotyšsko, které už nemá šanci postoupit, je v euforii po sobotní výhře na Islandu 4:2. Lotyši doufají, že touto výhrou konečně zlomili svoji střeleckou impotenci, která je provází téměř celou kvalifikací.

Dá se předpokládat výhra Dánů, kteří by se rádi zkusili poprat o téměř nemožný postup. Naopak Lotyšsko bude chtít navázat na minulý zápas a tím potvrdit, že neschopnost vstřelit branku je pro ně už pouze nehezkou vzpomínkou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Švédsko - Severní Irsko  (středa 20:30)
Švédsko má kvalifikaci skvěle rozjetou a k zajištění postupu na Euro mu stačí jediné - porazit doma Severní Irsko. Hosté ale budou hrát téměř o všechno, pokud nevyhrají, přesune se jejich šance na postup do oblasti utopie.

V týmu Švédů určitě nebude chybět Zlatan Ibrahimovič, který v posledních týdnech potvrzuje skvělou formu. Švédsko právě se Severním Irskem utrpělo zatím jedinou porážku v kvalifikaci, bude se proto snažit přesvědčit, že to byl jen výpadek nyní skvělé formy.

Severní Irsko mělo skupinu rozehranou také velmi dobře, ale velmi si situaci zkomplikovalo ve svém posledním utkání, v němž prohrálo na Islandu. I kdyby se mu nyní podařilo ve Švédsku zvítězit, mělo by k postupu ještě hodně daleko. Sice by mělo všechno ve svých rukou, ale nutnost vyhrát doma s Dánskem a hlavně pak ve Španělsku hovoří o složitosti úkolu jasnou řečí. Podobně jako Švédsko s Ibrahimovičem, může i Irsko počítat se svým aktuálně nejlepším střelcem Healym.
Švédsko - pravděpodobná sestava:
Isaksson - Edman, Mellberg, Hanson, Nilsson - Ljungberg, Linderoth, Svensson, Wilhelmsson - Ibrahimovic, Elmander
Severní Irsko - pravděpodobná sestava:
Taylor - Baird, Evans, Duff, McCartney - Brunt, Clingan, Davis, Gillespie - Feeney, Healy
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.05 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Švédsko971120:422
2.Španělsko1071219:822
3.Severní Irsko951314:1116
4.Dánsko942314:814
5.Lotyšsko93069:119
6.Island1022610:218
7.Lichtenštejnsko101185:284
Skupina G
Lucembursko - Rumunsko  (středa 20:15)
Utkání posledního s prvním týmem tabulky, to vypovídá i o tom, jak bookmakeři vidí tento zápas. Rumunsko si minulý zápas připsalo hodně důležitou výhru nad týmem Nizozemska 1:0. Nyní vede tabulku skupiny G s tříbodovým náskokem na druhé Nizozemsko a pětibodovým náskokem na třetí Bulharsko.

Lucembursko si v minulém zápase připsalo první výhru v kvalifikaci nad týmem Běloruska a to je hlavní důvod proč trenér Guy Hellers nebude dělat žádné změny v sestavě týmu. Rumunsko má zraněné, ale hráči, kteří pravidelně nastupují v základní jedenáctce jsou zdraví. Na listině omluvených jsou Cosmin Contra, Mirel Radoi, Ianis Zicu, Laurentiu Rosa and Alin Stoica. Nenastoupí však také trio potrestaných hráčů - Adrian Mutu, Paul Codrea a Banel Nicolita. Do týmu byl dodatečně povolán Florin Petre.

Pokud by se podařilo Rumunsku vyhrát, dalo by se říct, že už by bylo jednou nohou na Euru. V utkání proti sousedům z Bulharska by mu pak totiž stačila i remíza a postup by byl zajištěn. V posledním utkání jej navíc čeká Albánie a tam by tříbodový zisk neměl být předmětem k diskuzi.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 21.00 - 8.00 - 1.08
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Nizozemsko - Slovinsko  (středa 20:30)
Nizozemci se proti Slovinsku chystají na povinný zisk tří bodů, čímž by alespoň částečně napravili zaváhání z minulého kola, kdy nestačili na Rumunsko. Svěřenci Marca van Bastena jsou momentálně druzí, pouhé dva body před třetím Bulharskem. Soupeř ze Slovinska už šanci na postup prakticky nemá, to ovšem neznamená, že by Tulipánům dal cokoli zadarmo.

S výkonem Nizozemců proti Rumunsku byl Van Basten krajně nespokojen: "Nesnažili jsme se hrát fotbal, to mě naštvalo nejvíce." Gól Dorina Goiana ze 71. minuty mu přidělal spoustu problémů. V případě vítězství by se totiž Oranjes ocitli na pokraji postupu, porážka ovšem znamená otevřený boj, dost možná až do posledního kola. "Stále máme vše ve svých rukou. Z následujících tří zápasů musíme vytěžit alespoň sedm bodů. Proti Slovinsku a Lucembursku potřebujeme získat všech šest bodů, to je základ," stanovil Marco van Basten jasný cíl.

Je pravda, že Nizozemsko má ze všech tří aspirantů na postup (dále jsou to Rumunsko a Bulharsko) jasně nejlepší los, co se týče závěrečných kol. Problém však tkví v neschopnosti střílet branky, což je samozřejmě potřeba proti jakémukoli soupeři. Snad pro celou fotbalovou veřejnost je statistika Tulipánů nepochopitelná. S útočnými hvězdami Ruudem van Nistelrooyem či Robinem van Persiem dát v devíti zápasech jen jedenáct gólů?

Není se proto moc co divit, že Van Bastenova pozice není zrovna nejpevnější. Bývalý slavný útočník hned v úvodu svého angažmá nahněval velkou část fanoušků vyřazením nedávných opor reprezentace, když zcela odepsal Edgara Davidse či Marca van Bommela a určitou dobu se nominace nedostávala ani k Seedorfovi či k zmiňovanému Van Nistelrooyovi. A právě zkušený kanonýr ve službách Realu Madrid bude proti Slovinsku tou nejcitelnější ztrátou (vedle zraněného brankáře Edwina van der Sara), neboť se v předchozím utkání společně s Giovanim van Bronckhorstem a Jorisem Mathjinsenem vykartoval. Čárou přes rozpočet se na poslední chvíli stalo zranění Nigela De Jonga, na jehož místo byl dodatečně nominován osmadvacetiletý Orlando Engelaar. Dobrou zprávou je naopak návrat Wesleyho Sneijdera, Maria Melchiota a Robina van Persieho, kteří ze stejných důvodů stáli v minulém kole.

Co se týče Slovinska, v současnosti čtvrtého celku kvalifikační skupiny G (se zápasem navíc a jednobodovým náskokem na Albánii), jejich hlavní zbraní proti Tulipánům bude podle obránce Mitja Morece vědomí, že nemají co ztratit. "Musíme jít do zápasu odhodláni vyhrát, nesmíme se zaleknout soupeřovy reputace." Remíza s Albánii sice trošku pokazila celkově dobrý dojem z velmi slušně odehrané kvalifikace, nicméně kouč Majaz Kek vzlíží k relativně blízké budoucnosti v podobě kvalifikace na mistrovství světa optimisticky: "Alespoň jsme nedostali gól. Pokusíme se proti Nizozemsku hrát mnohem lépe, třeba se nám je podaří překvapit. Každopádně máme před sebou ještě hodně dlouhou cestu, v následující kvalifikaci budeme mnohem lepší." Obecně se očekává, že se v základu objeví již zkušenější Novakovič s Lavričem, kteří by měli na svá bedra vzít hlavní útočnou aktivitu, ovšem vzhledem k okolnostem by Kek mohl dát důvěru a přednost několika mladým nadějím. Ti by tak získali neocenitelné zkušenosti, jež jistě časem využijí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.12 - 6.50 - 18.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Albánie - Bulharsko  (středa 20:45)
Bulhaři jsou v souboji o postup ze skupiny G v tuto chvíli až tím třetím vzadu a je tak jasné, že si nemohou dovolit žádné další ztráty. Do Albánie tak jedou s jadným cílem - vyhrát.

Albánie měla před startem kvalifikace velké cíle, nahlas se mluvilo o útoku na postup, ale nakonec vše zůstalo jen u odvážných prohlášení. Podle očekávání celek z Balkánu se dívá favoritům na záda z uctivé zdálenosti a už v sobotu, tři kola před koncem, definitivně přišel o šance na postup. V sestavě se opět neobjeví suspendovaní Lorik Cana a Edmond Kapplani, naopak hrát může Armend Dallku, jenž si trest odpykal jen v utkání se Slovinskem. Po zranění chybí Besart Berisha.

Naopak Bulhaři se, také podle předpokladů, perou s Nizozemskem a Rumunskem o dvě vstupenky na Euro. Ale poté, co v sobotu Rumuni zdolali Nizozemce, už nemají svůj osud jen ve svých rukách. Jisté je to, že by si neměli dovolit zaváhat a všechny své zbývající zápasy vyhrát. "Jsme samozřejmě výsledkem z Rumunska zklamáni, ale jsem optimistický, ve fotbale se stávají překvapení," prohlásil útočník Dimitar Berbatov, který se do reprezentace vrací po pauze vynucené zraněním. Především na něm bude, aby Bulhaři odčinili ztrátu z prvního utkání - doma s Albánií uhráli jen bod za remízu 0:0 a přispěli tak ke své současné nepříliš dobré situaci.

Nejistý je start Martina Petrova, jenž si v pátečním přípravném zápase s Lokomotivem Sofia poranil kotník. V nominaci chybí útočník Valerij Božinov, kterého s poraněným kolenem čeká několikaměsíční pauza. První nominace se naopak dočkal 22letý obránce Litexu Loveč Plamen Nikolov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.20 - 3.30 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Rumunsko972018:523
2.Nizozemsko962111:320
3.Bulharsko953114:618
4.Slovinsko103259:1211
5.Albánie92438:710
6.Bělorusko1021711:207
7.Lucembursko101092:203

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (25)

Přidat komentář
HOST*jampadampa

Vsadile jsem:

Gruzie - Skotsko 2

Francie - Litva 1

Švédsko - Sev. Irsko 1

Rusko - Anglie 02

Dánsko - Lotyšsko 1

Bosna - Norsko 2

Turecko - Řecko 2

Makedonie - Andora 1

Albánie - Bulharsko 0

Malta - Moldávie 1

Myslíte, že mi to můźe vyjít. Vsazeno 20 výhra 5800.

Reagovat
Marv

moldavie neprohraje

Reagovat
smazaný uživatel

Bál bych se těch zápasů venku, Gruzie, Bosna a nejvíc Turecko jsou doma dost nepříjemný, u Malty do naopak na 3 body nevidím.

Reagovat
HOST*jampadampa

Skotové v Gruzii musí vyhrát. Poslední zápasy Turků poukazují na značnou krizi. Bosna má rozpory uvnitř týmu a navíc už přišla o šanci postoupit. Moldávie nepůsobí venku nijak sebevědomě, ale to jsem asi neměl dávat.

Reagovat
smazaný uživatel

Právě proto, že Skotové vyhrát musí, tak to budou mít těžké, fotbalově by na ně stačit měli, ale je otázka, jak to zvládnou psychicky, tu výhru bych jim přál, ale na tiketu bych asi tenhle zápas vynechal. Turci sice pohořeli v Moldávii a na Maltě, ale doma moc neprohrávají, proto bych ostrý Řecko nedával, spíš dvojtip a obráceně. U Bosny těžko říct, zatím mají dost slabé výsledky, ale Nory můžou potrápit, zvlášť, pokud nastoupí neznámí hráči, co se budou chtít ukázat.

Reagovat
Slejdy

smrdi tam recko hodne

Reagovat
HOST*

nemůže

Reagovat
smazaný uživatel

Řekl bych, že Kladrubský naší dvacítku na MS netáhl, byl na ME 21, kde vypadl ve skupině, i když je fakt, že patřil k těm lepším v našem týmu...

Reagovat
HOST*

Malta je vyprasi...

Reagovat
Slejdy

portugalsko

Reagovat
Slejdy

portugal scooores !!! Makukula oleee

Reagovat
HOST*Luis

Reagovat
HOST*Luis

Tak VACI...hledá se člověk a velký chytrák s přezdívkou VACI co se tady semnou hádal o tom že portugalci udělaj 3 body z posledních 3 zápasů a já mu říkal že minimálně 9...Tak kde seš ty chytráčku??

Reagovat
Slejdy

Reagovat
HOST*Luis

Teda minimálně 7 a nejspíš 9 :-)

Reagovat
HOST*Luis

Jinak chudaci Rusové...jsou zatím jasně lepší a serou :-//

Reagovat
Slejdy

Reagovat
HOST*Luis

Rusové 2 :1 zaslouženě...

Reagovat
smazaný uživatel

Na EURU zkrátka nemůže chybět. Bál jsem se, že proti silným nedokážou udělat tři body, ale proti Anglii mě přesvědčili o opaku. Byli jasně lepší.

A teď doufám, že spolu s Ruskem postoupí Chorvatsko.

Reagovat
HOST*FCHK

a tiket v pici

Reagovat
HOST*

A ako vzdy neregulerny gol v prospech Hiddinka.

Reagovat
HOST*Luis

jakej myslíš ??Tu penaltu?Ta byla na hraně no...ale mohl jí tam klidně fouknout už v prvním poločase...jinak Rusko opravdu zaslouženě...teď musej vyhrát v izraeli...se kterýma si to doma posrali :-/

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud myslíš ten samý moment co já, tak to penalta nebyla ANI NÁHODOU. Ten Rus to očividně přifilmoval, žádný kontakt tam totiž nebyl.

Reagovat
HOST*Luis

A na jaký si koukal program?Na eurosportu to totiž z ani jednoho záběru vidět dobře nebylo...kameramani moc nestíhali...ale myslím tím hlavně to, že ten rozhodčí i po takovémto momentu je nalomenej...a hlavně ta penalta co písknul byl faul jasnej, akorát to bylo na hraně, ale to by měla být taky práce pomezního rozhodčího...

Reagovat
HOST*ds

Anglie opět jako vždy hrála hroznej fotbal,hra na náhodu,jen nakopávané míče,hra bez myšlenky!Chorvati sou prakticky už tam a rusové to mají ve svých rukou!Z hry Anglie bolí už několik let oči,hrají jen defenzivu,sou v 10 lidech na svojí šestnáctce a jejich utok je jken nakoplej balon.Hnus,troufnu si říct že hrají jeden s nejhnusnějších fotbalů v evropě.To samé jak hráli na MS.Fotbal bez šancí nezáživnej fůj

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele